hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [討論]點解考評局會計錯分?
開啟左側

[討論]點解考評局會計錯分?

joeli16 發表於 2005-8-15 18:53 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

冇留意港聞一排,
今日一睇,
先知考評局爆出計錯分醜聞,
仲要成670人中招,
直接影嚮升學前途,
簡直係聞所未聞,
會考成績咁重要點可以出錯?
依家搞出一片覆卷潮,
浪費好多人力物力,
更加令考生對佢地失去信心。

討論問題:
佢地係用乜野準則去評分?
究竟評分中途乜野步驟可以導致出錯?

小弟亦知道考評局有前科,
不過唔知道來龍去脈,
請其他板友告知小弟。

ps.小弟想討論既係考評局評分基制,
    而唔係會考成績,
    如板主認為有需要,
    請代為移至A15p板。

[ Last edited by joeli16 on 2005-8-15 at 02:54 ]
BL24 發表於 2005-8-15 18:59 | 顯示全部樓層
AL_29 發表於 2005-8-17 10:29 | 顯示全部樓層
聽聞eaa為左開源節流,fire晒d有經驗的staff,
而走去新請一班新人黎負責,
果班友做野又唔小心,咪搞單大野出黎lor
M 發表於 2005-8-17 10:49 | 顯示全部樓層

[ref=341417]AL_29[/ref]  在 2005.8.17 10:29 發表:

聽聞eaa為左開源節流,fire晒d有經驗的staff,
而走去新請一班新人黎負責,
果班友做野又唔小心,咪搞單大野出黎lor

呢d野關乎一眾會考生既前途,唔可以隨便講笑架!
若果有會考生真係因為果幾分升唔到中六,之後感到
自己冇乜前途於是走去自殺既話,咁考評局班人就真
係「我雖不殺伯仁,伯仁因我而死」啦。
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
S3BL100 發表於 2005-8-17 21:11 | 顯示全部樓層
我反而覺得這可能有政治原因,
點解偏偏係英文syl. B出錯, 而唔係syl. A?
係咪有人想打壓英中?

大家可能覺得我有點兒偏見,
不過我就是因為英文一科搞到今年無左個10A.
kwyeung 發表於 2005-8-17 21:28 | 顯示全部樓層
[ref=341875]S3BL100[/ref]  在 2005-8-17 09:11 PM 發表:

大家可能覺得我有點兒偏見,
不過我就是因為英文一科搞到今年無左個10A.

恕本人直言, 成績卓越無疑很好, 但懂得謙虛更是重要。

閣下不是早已投訴口試考官判斷失誤嗎?
我有興趣知道考評局是怎樣回覆你,
及閣下是否600多名受害者之一,
以可以說明你因考評局失誤而英文科不能奪A。

而且你於此篇文已說自己CAAD, 作文C已不能100%肯定有A...
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... ghlight=&page=1
S3BL100 發表於 2005-8-17 22:24 | 顯示全部樓層

[ref=341905]kwyeung[/ref]  在 2005-8-17 09:28 PM 發表:

恕本人直言, 成績卓越無疑很好, 但懂得謙虛更是重要。

閣下不是早已投訴口試考官判斷失誤嗎?
我有興趣知道考評局是怎樣回覆你,
及閣下是否600多名受害者之一,
以可以說明你因考評局失誤而英文科不能奪 ...

本人並非該670人之一,
不過考評局呢鋪爆大鑊,
實令人懷疑受害者是否僅得670人而已 (至少電台評論亦這樣說)

當然, 考評局沒有正面回應我的complaint, 這是我早就料到的.

至於作文的事, 為免影響appeal公正性, 暫不在此說,
不過我在學校的作文向來是排前幾名的.

[ Last edited by S3BL100 on 2005-8-17 at 22:25 ]
HY671 發表於 2005-8-17 22:32 | 顯示全部樓層
[ref=339563]BL24[/ref]  在 2005-8-15 06:59 PM 發表:

可能政府做野求其掛,晌housing度做左
一星期就感覺到有部份公務員/政府做野
有慢,有幾hea,有幾求其。

不過,可能淨係我個office先係咁。

有時諗,真係生不逢時,早幾年出世,走
去打份政府工,爽爆。

考評局不是政府部門之一,入面打工既全部唔係公務員。
要攝位鬧政府既可以留返下一次。(不過你都估可能只係你工作既地方
才是如此不濟,算係好客觀既見解。)

[ref=341997]S3BL100[/ref]  在 2005-8-17 10:24 PM 發表:
至於作文的事, 為免影響appeal公正性, 暫不在此說,
不過我在學校的作文向來是排前幾名的.

不嬲係前幾名就等於考作文果part一定拿A?如果係你平既既對手(即係你
既同學)太水皮,咁又點呢?不過已經袋左9條A,第10條係咀邊過而不入
又真係會好唔高興既。

p.s. 有冇諗過出年再考英文報仇?小弟一定支持你!考評局一定多謝你!
永遠懷念MJ
S3BL100 發表於 2005-8-19 22:15 | 顯示全部樓層
[ref=342019]HY671[/ref]  在 2005-8-17 10:32 PM 發表:

不嬲係前幾名就等於考作文果part一定拿A?如果係你平既既對手(即係你
既同學)太水皮,咁又點呢?不過已經袋左9條A,第10條係咀邊過而不入
又真係會好唔高興既。

p.s. 有冇諗過出年再考英文報仇?小弟一定支持你!考評局一定多謝你!

問題不是因為我原本可以10A,
而是因為這科是英文,
英文B可能會影響某些競爭大的科目拔尖的機會.
如果我9A1B中B的是中文/RS/Music的話反而問題不大,
我也不會花幾百元appeal.

而同一時間, 我有不少同學作文A, 而我沒有, 這亦是問題所在;
通常我學校不少人英文paper 1, 2, 3都可以A的.
238X 發表於 2005-8-19 23:44 | 顯示全部樓層

[ref=344428]S3BL100[/ref]  在 2005-8-19 10:15 PM 發表:

而同一時間, 我有不少同學作文A, 而我沒有, 這亦是問題所在;
通常我學校不少人英文paper 1, 2, 3都可以A的.

首先解答拔尖的問題。其實 6A 或以上已經可以
拔尖,但以我所知,只要有資格拔尖,不愁選不
到自己喜歡的科目。 (這是三年前的情況。如現
時狀況有變,煩請指正)

我五年前會考的英文成績是 DAAD,難聽點說,
未必比你差。說起來我會考也只有英文是 C 級,
其他都是 A/B 級。雖然我自問作文不差,後來
高考的英文作文也確實獲得較高的評級,但我
並沒有把自己當時作文的問題推給他人。反觀
閣下似乎第一步已經否定了作文的評級是自己
的問題,或是運氣使然 (註),而是被計錯分事
件引導了思想,認為考評局極有可能要為閣下
所遇的問題負上責任。

恕我要把問題推而廣之,你已經不是第一次把
問題的責任推到其他人身上了。你的最大缺點
是出了甚麼事,都傾向把疑點利益歸於自己。
這樣,不僅得罪很多人,長此下去,也不利你
的身心和智慧增長。

雖然我在別板剛被警告和警誡,但我有義務指
出閣下的態度使閣下有不值得令人尊重之處,
否則是對閣下不負責任、良心有虧。

(註)
相信大家都知道,作文的評分會受閱文者的主
觀立場影響,只是會考是隨機抽取閱卷者,訴
諸運氣,盡量在現有限制下做到最公平而已。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知