hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 長實繼「首都」後,又一傑作:「領都」 ...
開啟左側

長實繼「首都」後,又一傑作:「領都」

石頭 發表於 2009-4-5 03:41 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2009-4-5 03:17 發表

天璽我最初聽 e 個名以為係一級商廈,
因佢又起九龍站上面, 當年又好似話會起商廈 (其實應該係而家 O既 ICC)

一座大廈幾個名,
咁荃灣爵悅廷又算唔算 ? - 一座兩個名 東 / 南 / 西 / 北爵軒 - 其實得個兩座大廈 ~ ...

安蔭村豐蔭樓(第7座)及盛蔭樓(第8座)2/F及地下係連埋一齊既,咁又算唔算一座兩個名?
syp 發表於 2009-4-5 07:30 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2009/4/5 03:14 發表

佢而家都係作架, 不過仍到唔明解而已

之前已經繼將軍澳 都會 "馬尺"
而家又整多個怪名出黎, 真係有點

不過 SHK
萬克頓山就最好笑, 根本就唔係山, 佢就話係山 ... ...

幾十年前o的屋苑、甚至單幢樓叫 "XX 花園" 但一個花園都冇, 咪又係一樣, 呢o的o野根本唔係近年至有。
下一站係西營盤
3AD170 發表於 2009-4-5 10:25 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2009-4-5 03:14 發表

佢而家都係作架, 不過仍到唔明解而已

之前已經繼將軍澳 都會 "馬尺"
而家又整多個怪名出黎, 真係有點

不過 SHK
萬克頓山就最好笑, 根本就唔係山, 佢就話係山 ... ...

反而位處山上,連海景都望不到的就叫做灣,例如信和的月海灣。
DIH 發表於 2009-4-5 12:36 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2009-4-5 03:17 發表

天璽我最初聽 e 個名以為係一級商廈,
因佢又起九龍站上面, 當年又好似話會起商廈 (其實應該係而家 O既 ICC)

一座大廈幾個名,
咁荃灣爵悅廷又算唔算 ? - 一座兩個名 東 / 南 / 西 / 北爵軒 - 其實得個兩座大廈 ~ ...

天壐最好笑,我第一次去圓方,見到個指示牌,就諗,
如果畀人問起住邊處,你話住「天壐」,人地第一個印象係:「遷徙」?「天譴」?
當你諗深一層,又會覺得:乜我原來住喺個「壐」裡面咋?咁我係咪橡皮圖章?
又會唔會有人唔識讀,話自己住「天爾」呢?
KMB-ATE1 發表於 2009-4-5 17:48 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 5/4/2009 12:36 發表

又會唔會有人唔識讀,話自己住「天爾」呢?

隨時好似上次都會駅(eki)被人讀成都會馬尺/都會尺感,讀天壐做天爾/天爾玉......

如果"乜我原來住喺個「壐」裡面咋?咁我係咪橡皮圖章?"成立的話,
住都會駅就姐係住係個鐵路站裡面,咁D住客莫變曬站長?
可惜香港冇首都,香港只有行政中心-中環。

OT:英國有一個爵位叫景湖男爵(Baron Kenswood)。

OTIS401 發表於 2009-4-5 19:52 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2009-4-5 03:14 AM 發表

不過 SHK
萬克頓山就最好笑, 根本就唔係山, 佢就話係山 ...

好笑的仲有御葡萄
唔知會唔會仲有御蘋果,御香蕉......呢?
nwfb1601 發表於 2009-4-5 21:37 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2009-4-5 03:14 發表

不過 SHK
萬克頓山就最好笑, 根本就唔係山, 佢就話係山

譽港灣0既舊名又係一個經典。

名就叫「萊茵港」,但係呢......0個度
只係得條啟德明渠......
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
TL 發表於 2009-4-5 22:00 | 顯示全部樓層
1005 發表於 2009-4-5 22:37 | 顯示全部樓層
原帖由 KMB-ATE1 於 2009-4-5 17:48 發表

都會駅(eki)

講真
呢個名讀法到而家都仲有好大分歧

曾經去過呢個屋苑
問佢地都會「澤」點去
佢就話俾我知管理處方面其實係會叫都會「翼」

都會「尺」我都聽過唔少
反而 都會「EKI」呢個「正音」就真係小之有小

改名 0個個簡直捉蟲
究竟佢當初係想人地叫佢個屋苑做咩名?
快樂有時,唯有Timely
 樓主| nwfb_dm6 發表於 2009-4-5 22:52 | 顯示全部樓層

原帖由 TL 於 2009-4-5 22:00 發表

呢個項目正確係叫做「譽。港灣」,讀起上黎要停一停。
一個名好地地改成咁,唔知發展商想點?

不過無論係「萊茵港」定係「譽。港灣」,發展商既賣點都係啟德郵輪碼頭。 ...

其實真係唔明郵輪碼頭對一個私人屋苑有乜咁大好處?
依SHK所說:「譽。港灣」定位為海景分層豪宅
意向呎價為9000至1萬元
依這地點來說,不見得物有所值!
食住花生等睇戲