hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 長實繼「首都」後,又一傑作:「領都」 ...
開啟左側

長實繼「首都」後,又一傑作:「領都」

pochi 發表於 2009-4-8 22:52 | 顯示全部樓層

原帖由 DD2113 於 2009-4-8 09:23 發表

一面向堆填區, 另一面向墳場 ... 雖然有海景, 不過一定"好風水",
咁既樓, 真係送俾我都想盡快脫手!

當時一手買既都係"想盡快脫手"啦, 不過係個個都諗住短炒啫

始終個市旺既時候, 好多人都唔會考慮位置, 間隔, 最緊要都係
低首期同長成交期
AVD1 發表於 2009-4-9 08:39 | 顯示全部樓層
原帖由 pochi 於 2009-4-7 01:39 發表

睇cable樓盤傳真, 聽親主持讀都係"都會站"/"城中站"

聽聞當年發展商於"正字風波" (意指無線節目出街) 之後, 就定名為 "站" ~

究竟佢地當年諗個名出黎 o既 時候
有冇諗過個字有咁多個音, 雖則賣樓個時都已經講係 "站" ~

原帖由 DIH 於 2009-4-7 11:56 發表
駅,乃「驛」的日本寫法,eki係用日文讀漢字,既然漢字係非表音文字,我覺得在廣州話內讀「翼」係正確的。

唔通你會同一個唔識日文嘅人講,我下個月去Hokkaido,會去Sapporo、Hakodate同埋Furano? ...

古時中國有 "驛站" - 我自己當初都覺得係讀 「翼」
都會 / 城中"翼" (個名就變得怪怪) ~

LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2009-4-9 08:43 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2009-4-5 19:52 發表

好笑的仲有御葡萄
唔知會唔會仲有御蘋果,御香蕉......呢?

我都唔記得 tim
簡直可以話係經典

真係好佩服諗名出黎 D 人
改到 D 名不知所謂

雖則話 XX半島, XX豪廷, XX灣, XX園/ 花園, XX中心, XX軒/廷/居 老土, 來來去去都係個 D
但係點都好聽話 御葡萄 多多聱, 根本可以話係唔 make sense

佢個度出葡萄架咩
LJ7006 = MF5119 = AVD1
Wright---AVW16 發表於 2009-4-9 20:26 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2009-4-9 08:39 發表

聽聞當年發展商於"正字風波" (意指無線節目出街) 之後, 就定名為 "站" ~

究竟佢地當年諗個名出黎 o既 時候
有冇諗過個字有咁多個音, 雖則賣樓個時都已經講係 "站" ~

古時中國有 "驛站" - 我自己當初都覺得係讀  ...

我係記得之後佢地雙雙改名做「環海都會」同「城中之城」,以避開呢個字既麻煩
AVW56 發表於 2009-4-10 15:12 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2009-4-4 23:45 發表

李嘉誠個湖(天水圍以前係魚塘)嘛~
英文名Kingswood,係一個好普遍的英文地方名,亦有「帝王園林」之意。

樂湖 Locwood:查無此字
賞湖 Sherwood:英文地方名
翠湖 Chestwood:查無此字
麗湖 Lynwood:英文地方名
美湖 Maywo ...

除左 "李嘉誠個湖" 錯左之外, 其他全部岩晒!

嘉湖個 "湖", 其實係講緊天水圍公園入面的一個大型人工水池及一個大型人工湖,
以及每個居入面各自擁有的私家中型人工湖.

天水圍公園, 其實係由政府同長實合資興建的, 長實有份出錢GE,
所以如果大家細心睇返地圖, 會發覺, 嘉湖的6個居,
全部都係圍繞住天水圍公園, 包實晒天水圍公園,
而翠湖居更加係天水圍公園的範圍內有門口出入.
wilsonli321 發表於 2009-4-10 18:41 | 顯示全部樓層
石頭 發表於 2009-4-10 20:54 | 顯示全部樓層

原帖由 wilsonli321 於 2009-4-10 18:41 發表
其實大家唔好淨係掛住嘲笑呢d名,最緊要係分析發展商既心態,提高警覺

而家唔同以前,以前一手樓冇agent,只有發展商既職員就安全得多,
而家有埋agent,有的top sales好識玩心理,
佢地好識利用呢d呃人既樓盤名去sale客, ...

咁又係喎,尤其是而家好多樓盤都有賣廣告,

但就算在報紙果度賣廣告,都可以唔寫個樓盤的真正位置(連超細字眼都睇埋都無),

只寫示範單位點去,

唔排除有人當左示範單位的位置就係樓盤所在地(以前一定係咁ma!),結果買錯樓,

好似豫豐花園咁,屯門市中心做示範單位,令人有錯覺樓盤四通八達,

有人會覺得市中心交通咁方便其他地方都唔會太差掛,點知,

都係公路旁邊(青山公路Vs屯門公路)姐,同市中心差咁遠既?!
~~Knysna~~ 發表於 2009-4-11 00:24 | 顯示全部樓層
原帖由 TL 於 2009-4-5 22:00 發表

呢個項目正確係叫做「譽。港灣」,讀起上黎要停一停。
一個名好地地改成咁,唔知發展商想點?

不過無論係「萊茵港」定係「譽。港灣」,發展商既賣點都係啟德郵輪碼頭。 ...

電視賣廣告都係無停頓位。

或者可以學清水灣道8號咁,改名都唔駛諗,呃d唔知碇嘅人,等人以為座樓晌清水灣,其實只係晌九龍的清水灣道!
A312 發表於 2009-4-11 01:53 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2009-4-9 08:43 發表

我都唔記得 tim
簡直可以話係經典

真係好佩服諗名出黎 D 人
改到 D 名不知所謂

雖則話 XX半島, XX豪廷, XX灣, XX園/ 花園, XX中心, XX軒/廷/居 老土, 來來去去都係個 D
但係點都好聽話 御葡萄 多多聱, 根本可 ...

話就話堆 XX花園 / 半島 / 豪廷...(從略) 係發展商度出黎以為高級D
但始終都叫有個通名,見到個名都知係樓
近年D樓連通名都冇埋,改既樓名真係冇晒章法

另外印象中叫親 X都 既都係舊式茶餐廳同戲院居多