hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵於香港的服務質素震驚墨爾本市民
開啟左側

港鐵於香港的服務質素震驚墨爾本市民

jx6215 發表於 2009-4-6 22:11 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2009-4-6 16:29 發表
YES, 金鐘成日都咁, 結果係下一班車, 要載晒2班轉車客, 結果一班車空, 另一班車好迫,
搞到好唔平均...那D 趕時間司機, 直言心態好差......
關門問題, 討論過好似好多次了, 我希望, 只要改一改關門系統,
夾到人一道門先至開返, 情況一定好好多..

其實呢...
現時係唔係有d車長會閂唔到門都唔重開住
等多幾秒都解決唔到先重開?
原帖由 3ASV196 於 2009-4-6 16:29 發表
講真, 作為乘客, 我接受到車門重開一次, 但如果去到3-4次, 甚至6-7次,
就真係好難接受......

因為呢
唔咁快開番既車重開極都只係三次內
一閂完就開番果d
試過重開左十次
講真, 衝門係唔O岩, 不過有咩乘客唔心急趕上車? 宣傳左都好多年,
月台助理又越來越多, DO DO 聲又越來越長, 但似乎都無乜用...既然
呢個係誤點的主要原因, 咁MTR 除左指責乘客, 都可以積極D 考慮改
善關門系統...去減少因衝門而誤點的情況...

香港人...都唔明點解要咁急
kevho 發表於 2009-4-7 01:33 | 顯示全部樓層
原帖由 asv2 於 2009-4-4 06:10 發表

呢個 post 第一篇文條link 咪講明遲多過兩分鐘就叫遲囉

2分鐘? 數據可以話我知o係邊度睇到?
小弟真係唔知到

評分

參與人數 1aPower -2 收起 理由
mmlcs36 -2 明知故問,自己前面已貼答案 #18 ...

查看全部評分

mmlcs36 發表於 2009-4-7 01:55 | 顯示全部樓層
 樓主| Kaix 發表於 2009-4-7 16:31 | 顯示全部樓層

原帖由 Alvin2002 於 2009-4-5 11:22 發表

若果班班車都要用你呢個觀點, 要所有乘客人貼人, 逼沙甸魚後先閂門開車, 每班車停站時間只會被迫延長, 造成更多誤點.

請問我邊度講過要逼沙甸魚後先可以開車??

一路都係講緊乘客迫唔迫入去嘅問題,
乘客迫入去係不斷向前擠壓,
所以香港鐵路上客係非常快速

有時乘客唔擠壓自己入d反而係閂唔到門嘅罪魁禍首
al2_er4295 發表於 2009-4-8 11:47 | 顯示全部樓層
明報今日報導電車賣盤時有提到威立雅在墨爾本經營鐵路服務的胡塗賬...
http://hk.news.yahoo.com/article/090407/4/bkl1.html

---------------------------------------------------------

另外, 墨爾本鐵路經營權競投有結果未?
網上世界實在變態 罵戰失控老作亂咁嗌
thomasluke231 發表於 2009-4-8 16:54 | 顯示全部樓層
Connex uses help from SMRT to flight against MTR for Metlink Contract
http://www.theage.com.au/nationa ... -20090407-9zo4.html
Connex同新加坡聯手對抗MTR

s3m124 發表於 2009-4-8 17:06 | 顯示全部樓層

原帖由 thomasluke231 於 2009-4-8 16:54 發表
Connex uses help from SMRT to flight against MTR for Metlink Contract
http://www.theage.com.au/nationa ... -20090407-9zo4.html

Quoted from your provided link, the winner has not been chosen yet

The winner, to be chosen by the middle of this year, will run the railsystem for eight years from December 1, with an option for anotherseven.
:)
Seiko 發表於 2009-4-9 22:32 | 顯示全部樓層
原帖由 thomasluke231 於 2009-4-8 16:54 發表

SMRT最近羸左兩個大獎, MTR一個都冇...
http://www.terrapinn.com/2009/metroaward/

MTR今次能否奪標仍存在變數.
樂仔〞 發表於 2009-4-10 11:18 | 顯示全部樓層
YES, 金鐘成日都咁, 結果係下一班車, 要載晒2班轉車客, 結果一班車空, 另一班車好迫,
搞到好唔平均...那D 趕時間司機, 直言心態好差......

.

其實 D 司機係咪因為要追時間所以先趕閂門 .. ?

PS 其實輕鐵一直都會有閂唔到門呢個問題 .. 最高峰係試過連開 5 次以上都閂唔到 ..
勁迷港鐵 發表於 2009-4-10 13:32 | 顯示全部樓層

澳洲人介唔介意俾一間國家係大股東的公司管ka?