hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 乘客用輪椅阻擋巴士開車
開啟左側

[經歷分享/報告] 乘客用輪椅阻擋巴士開車

天空之神 發表於 2009-4-26 02:46 | 顯示全部樓層

建議樓主報警處理

阻住哂條街 , 真係....
.
a396 發表於 2009-4-26 02:47 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2009-4-26 02:37 發表

冇人睇位下,巴士倒車係好危險
一個唔小心剷上行人路就大獲
而且人地有心玩野,你倒車人地咪推架輪椅貼住車頭,你點走?

非常同意! 佢點走都走唔到, 唯一要做
o既係等阿 sir 過o黎.

我好同意回文 #26 果位所講, 希望樓
主盡快打九記熱線, 將自己見到o既同
熱線職員講講呢件事係點.
獨派交通迷同政治學人
3350 發表於 2009-4-26 04:53 | 顯示全部樓層
聽聞31未加金前試過因為安蔭有一輪椅客 ,而臨時調配左架[email=KX4760@31]KX4760@31[/email]

其實如果真係有需要 ,正確做法可以打上去27454466預先申請一架金車
而家呢個做法非常不妥 ,影響自已亦影響他人 ,乃自私行為也...

KOLOR 圍城
ASV100 發表於 2009-4-26 07:56 | 顯示全部樓層

其實各有各道理既,
可能個紅衣人士可能等左好耐都無低地台巴所以咁做,
而司機都啱既,尤其是ADS走廟又短又無水塘位,
如果照放車仔上去,又無位容納又危機,
所以司機都無錯既
fm1234 發表於 2009-4-26 09:27 | 顯示全部樓層
原帖由 68A 於 2009-4-26 00:34 發表

好多人都以為有道理就係o岩哂,
事實上佢地唔會睇下實況。
有D野,唔一定話肯change就得,
都要睇下情況是否許可。

唔同層次既人跟本就無法溝通 所以司機真係無須同佢多講打番台最實際

P.S 我發覺香港地成日發生呢d事, 係好多人都唔識一樣野叫 「平衡」, 好多時
每樣野都去到好盡, 好多時有權做某樣野 / 事情, 就好似大哂咁! 被一個「權」字
蒙蔽左, 蓋過所有既道理 可能d人當自已係弱勢時, 一有少少所謂既「權」就會用盡佢
zoom...zoom...M6
JN6854 發表於 2009-4-26 10:14 | 顯示全部樓層
原帖由 fm1234 於 2009-4-26 09:27 發表
P.S 我發覺香港地成日發生呢d事, 係好多人都唔識一樣野叫 「平衡」, 好多時
每樣野都去到好盡, 好多時有權做某樣野 / 事情, 就好似大哂咁!  ...

呢樣真係「權」乜鬼0丫
0的客0既心態係「我係俾錢0個個 我有『最大話事權』」
但係無幾多人會去諗咁樣都不過係「一張無形合約」
你俾錢營運商 營運商提供一個運輸服務俾你
但係營運商都有條款要乘客同意 唔同意0既請你唔好俾錢 呢張合約亦唔會生效

仲有一樣0野佢地會忘記0既 係「佢不過係0個程車0既合約者『其中之一』」
唔係搭緊的士任得自己話事 而係仲有其他「待產生合約者」(候車乘客)同「已產生合約(未完成)者」(車內乘客)
所以佢呢個做法已經違反0左合約條款 師傅有權唔接受佢張合約
(巴士公司授權師傅有權選擇是否接受合約→「載唔載呢個客」)

PS 點解要用「營運商」一詞?因為小巴、巴士、鐵路等等0既合約都係一樣
早前我就遇過一個「大嬸」搭紅小 而呢條紅小線係「上車俾錢」0既(呢個係條款之一)
而師傅亦已經好客氣咁叫佢先俾錢 但係個「大嬸」就聲大夾「串」咁叫個師傅專心開車
話「落車先俾唔得咩?」跟住我心諗「師傅有權叫你即刻落車 不過為免大家難做0者...」
(註:呢個「大嬸」中途上車都算 仲要係第十六個客)
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
petcity 發表於 2009-4-26 10:19 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
3357。KS8450 發表於 2009-4-26 10:24 | 顯示全部樓層
原帖由 JN6854 於 2009-4-26 10:14 發表 呢樣真係「權」乜鬼0丫0的客0既心態係「我係俾錢0個個 我有『最大話事權』」但係無幾多人會去諗咁樣都不過係「一張無形合約」你俾錢營運商 營運商提供一個運輸服務俾你但係營運商都有條款要乘客同意 唔同意0既 ...

睇你坐邊條紅小線喎
有d 紅小肯定可以落車先俾錢
綠小就一定要上車先俾啦
3357。KS8450 發表於 2009-4-26 10:32 | 顯示全部樓層
原帖由 ASV100 於 2009-4-26 07:56 發表 其實各有各道理既,可能個紅衣人士可能等左好耐都無低地台巴所以咁做,而司機都啱既,尤其是ADS走廟又短又無水塘位,如果照放車仔上去,又無位容納又危機,所以司機都無錯既 ...

成夜晚10點幾坐234a, 估計佢都係住係浪翠個邊
卻唔知佢平時係點樣出黎架呢??? 
3357。KS8450 發表於 2009-4-26 10:37 | 顯示全部樓層

原帖由 s3n354 於 2009-4-25 23:33 發表 紅衫男士在電話和大聲向途人指責司機不容許他將人連輪椅一同搬上車,如果佢肯摺埋部輪椅, 件事一早可以解決.
俾左個做物理治療工作的朋友睇 相個人應該係屬於某類先天性遺傳肌肉萎縮症 病患者個背部應該係歪了, 巴士高背座位有機會損害佢既背椎理論上不能"人車分離", 因為張輪椅應該係特製品