hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 法航客機大西洋上空失蹤
開啟左側

法航客機大西洋上空失蹤

hkbw 發表於 2009-6-2 10:01 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2009-6-2 05:37 發表

今朝到而家一路都留意緊呢單新聞……

而家飛機殘骸都未搵返,好難speculate係咩原因導致空難。不過,對於雷擊同電源供
應問題的講法,我有少少保留。因為客機在35,000至39,000呎高的stratosphere飛行,
理論上應該不受下 ...

而家一味靠估, 未搵到個殘骸都好難知發生咩事...話時話, 而家應該搵個黑盒會易D的WO...
起碼有SIGNAL跟...

今次咁耐乜都搵唔到...可能真係成架散左先落海...
D 遺體照計應該之後會浮返起, 或者沖上岸...不過如果全部骨頭都碎晒既話, 咁就真係可能石沉大海,
永遠都搵唔返....真係一個謎...
殺雞焉用牛刀?!
kmb3asv3 發表於 2009-6-2 11:20 | 顯示全部樓層
但係成架散左唔係都應該有明顯o既碎片咩?

好多過往就算空中解體的飛機, 都會有碎片跌到海面,
就算華航CI611 同TWA800 都發現到碎片.

唔知點解, 琴晚睇到呢單新聞, 立即諗起Tom Hanks套戲Castaway中o既情節...

但願有奇蹟出現吧.
超智能巴士 Super-Intelligient Bus
~誰@359~ 發表於 2009-6-2 11:46 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb3asv3 於 2009-6-2 11:20 發表

唔知點解, 琴晚睇到呢單新聞, 立即諗起Tom Hanks套戲Castaway中o既情節...

但 ...

可能散 / 落海既地方唔係雷達消失既地方呢
字大只顯得人自大
hkbw 發表於 2009-6-2 12:31 | 顯示全部樓層

原帖由 kmb3asv3 於 2009-6-2 11:20 發表

但 ...

大西洋咁大浪...

不過今早曾經傳出指有飛經該航道的機師於事發後飛越時發現海面有火光....
如果係真的話, 個幾隊搜索隊都真係.....,不過呢D好講彩數既, 咁大個海...
殺雞焉用牛刀?!
hkbw 發表於 2009-6-2 12:32 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2009-6-2 11:46 發表

可能散 / 落海既地方唔係雷達消失既地方呢

如果係高空解體, 碎片散落範圍可以好散好廣, 咁大個海, 真係大海撈針...
殺雞焉用牛刀?!
AVD1 發表於 2009-6-2 13:54 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2009-6-2 12:32 發表

如果係高空解體, 碎片散落範圍可以好散好廣, 咁大個海, 真係大海撈針...

好難想像一架只有四年 o既 A330 可以無啦啦高空解體
你話一架舊左 o既 747 都話可以講下 (維修保養等等)

但其實今次會唔會係另有內情 ? > 而家乜都未搵到, 當年最大原因可以話係天氣
問題係 A330 一架現代化大型廣體客機, 仲有個咁有經驗 o既 機師 (From Yahoo! News)
真係好難想像天氣問題而令整架機解體 ......

LJ7006 = MF5119 = AVD1
da54 發表於 2009-6-2 14:48 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2009-6-2 13:54 發表
真係好難想像天氣問題而令整架機解體 ..

我睇 BBC 引述專家話大西洋雷雨雲的雲頂高度可發展到 50000 呎 (飛行高度為 35000 呎),
而雲頂正正係帶電荷最強的地方。
至於你們信不信?反正我信了
hkbw 發表於 2009-6-2 15:04 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2009-6-2 14:48 發表

我睇 BBC 引述專家話大西洋雷雨雲的雲頂高度可發展到 50000 呎 (飛行高度為 35000 呎),
而雲頂正正係帶電荷最強的地方。

另一個可能性就係多於一項天氣因素...

正常來講, 飛機前端既雷達應該係可以掃到有關極端天氣雲團, 而理論上飛機係唔應該飛入雷雲之中的..
而家個可能性有好多, 可能係被強勁既閃電打中. 飛機出現短路情況, 加上有機雲層內不穩定的氣流,
令整部客機失控墜毀...

呢D推測, 都係要等到搵到飛機殘骸先可以知邊個啱邊個錯...

不過有個問題想問, 就係點解有關當局唔嘗試用黑盒發出既訊號確定大概範圍, 而係攪足一日攪唔清部機大概係邊個位出事..
殺雞焉用牛刀?!
3ASV196 發表於 2009-6-2 16:55 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2009-6-2 15:04 發表

不過有個問題想問, 就係點解有關當局唔嘗試用黑盒發出既訊號確定大概範圍, 而係攪足一日攪唔清部機大概係邊個位出事..

可能黑盒都有損毀.....其實我諗有關當局, 要做都做左...

另外, 之前睇discovery channel, 講哥倫比亞號穿梭機事故,
其中有一個科學家, 講法就係高空會出現超強力閃電, 仲話可能
是因為哥倫比亞號被打中, 先出事...

雖然這說法未必好有科學根據, 但如果是真, 同樣呢d高空強力
閃電, 亦可能威脅到飛機..
3ASV196.KE7270
hkbw 發表於 2009-6-2 17:39 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2009-6-2 16:55 發表

可能黑盒都有損毀.....其實我諗有關當局, 要做都做左...

另外, 之前睇discovery channel, 講哥倫比亞號穿梭機事故,
其中有一個科學家, 講法就係高空會出現超強力閃電, 仲話可能
是因為哥倫比亞號被打中, 先出事 ...

但以現時民航規例及技術來講, 係NOTAM應該係有出到俾機師佢地條航線沿路的天氣狀況...
反而最睇唔到, DETECT唔到既情空亂流仲未試過攪到有飛機失事..
雷雲呢D, 照計應該DETECT到, 可以繞過去而唔係飛入去的WO..
殺雞焉用牛刀?!