hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 房屋處警告:小童煲蠟會增加被取消租約的機會 ...
開啟左側

房屋處警告:小童煲蠟會增加被取消租約的機會

M 發表於 2005-9-12 18:13 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

新聞連結(蘋果日報)

房屋處班高官們冇野呀哇?小朋友煲蠟向佢地屋企人罰錢都收到
阻嚇作用啦,家陣仲話要扣五分。

真是巴不得希望房屋處早日被解散。

[ Last edited by M on 2005-9-12 at 18:20 ]
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
tungtung1212 發表於 2005-9-12 20:36 | 顯示全部樓層
[ref=367019]M[/ref]  在 2005-9-12 18:13 發表:

新聞連結(蘋果日報)

房屋處班高官們冇野呀哇?小朋友煲蠟向佢地屋企人罰錢都收 ...

有何問題?
家長 有負責去教導 小朋友不要做危險的事情,包括煲蠟。
而房署只是同其他部門合作,以收阻嚇作用。
Connected via Bluetooth
皓庭 發表於 2005-9-12 21:04 | 顯示全部樓層
請問小朋友自已去煲蠟而家長不能管怎麼辦?
奇怪的是,為何公民教育再加上家長教育下,仍然有這麼多小朋友做這些事?
Seiko 發表於 2005-9-12 21:35 | 顯示全部樓層

[ref=367173]皓庭[/ref]  在 2005-9-12 09:04 PM 發表:

奇怪的是,為何公民教育再加上家長教育下,仍然有這麼多小朋友做這些事?

呢個時勢, 仲有幾多家長會教自己子女丫...?
以前子女做錯小小事, 好一d既父母(其實都係做錯...)
就等到返屋企吊起來打, 唔好既就當街當眾打仔女...

而家d子女做錯? 父母幫手死撐埋一份添...:mad:

仲有, 香港d公民教育變成愛國教育,
道德操守, 正確價值觀...乜都冇灌輸,
我地細個果陣夠冇得睇"迪迪仔周記",
但都乖過而家d細路...#:-/
 樓主| M 發表於 2005-9-12 21:39 | 顯示全部樓層
[ref=367173]皓庭[/ref]  在 2005.9.12 21:04 發表:

政府只會一味打擊,結果往往就會俾人話重手。
唔想小朋友煲蠟就得要由教育做起。
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
238X 發表於 2005-9-12 22:52 | 顯示全部樓層
[ref=367206]Seiko[/ref]  在 2005-9-12 09:35 PM 發表:

根本個個都係大細路。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
Ketsu 發表於 2005-9-13 00:43 | 顯示全部樓層

[ref=367206]Seiko[/ref]  在 2005-9-12 09:35 PM 發表:

呢個時勢, 仲有幾多家長會教自己子女丫...?
以前子女做錯小小事, 好一d既父母(其實都係做錯...)
就等到返屋企吊起來打, 唔好既就當街當眾打仔女...

仲有 ...

我見過有父母更加係「鼓吹」子女犯錯
我有兩個事例:
1. 有一日我見到有個細路
用汽槍不斷射隻老鼠
射到隻老鼠跳下跳下
跟住有個應該係佢老豆既阿叔
走埋黎用粗口鬧佢r
「點解你唔射佢個頭呀!」

2. 有日搭279x (3+2 AD)
坐響我前面有個細路不斷用腳撐前面
(唔記得佢係撐車頭個牌箱定係前面個位)
佢仲不斷響度嘻嘻哈哈嘈生哂
但係響佢隔離個阿媽不但冇阻止佢r
佢仲同佢朋友講:
「家陣d 細路係要俾佢活動下架喇!」

唔好忘記煲蠟實屬危險行為
燒傷自都可以話係咎由自取
但係呢樣野未必淨係影響到自己
如果波及無辜既話......

五分?算少啦!
父母唔教好d 子女
佢地d 子女種既禍由番佢地去受
都好合理o者!
Abusing dead rule -> Denial of reality
Chairman 發表於 2005-9-13 00:48 | 顯示全部樓層
[ref=367019]M[/ref]  在 2005-9-12 18:13 發表:

房屋處班高官們冇野呀哇?小朋友煲蠟向佢地屋企人罰錢都收到
阻嚇作用啦,家陣仲話要扣五分。

真是巴不得希望房屋處早日被解散。

本人倒認為十分合理,這樣做可以迫使家長負回應付的責任,
而不是將管教的責任推向學校及社會.
Chairman 發表於 2005-9-13 00:54 | 顯示全部樓層
[ref=367216]M[/ref]  在 2005-9-12 21:39 發表:

政府只會一味打擊,結果往往就會俾人話重手。
唔想小朋友煲蠟就得要由教育做起。

唔好成日用”由教育做起”作為擋箭牌.
政府無做宣傳教育咩?
本人反而建議,若發現有人煲蠟,
必須通知警方,由警察帶回警署並由高級警務人員作警誡,
情節嚴重者(如涉及損壞公物及人命傷亡等)必須落案起訴,
以正視聽!
Chairman 發表於 2005-9-13 00:57 | 顯示全部樓層

[ref=367483]Ketsu[/ref]  在 2005-9-13 00:43 發表:

五分?算少啦!
父母唔教好d 子女
佢地d 子女種既禍由番佢地去受
都好合理o者!

自人權法通過後,香港人的人權意識日高,
或者這是個人主義興盛的副作用吧.

以香港人的性格,新加坡的一套會比美國式的一套更適合香港.
李卓人那一套”罰$1,500係歧視窮人”根本是胡說八道.