hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 鴨利洲橋道與利南道交界交通燈問題
開啟左側

鴨利洲橋道與利南道交界交通燈問題

樓主| 海怡工貿 發表於 2009-7-19 18:47 | 顯示全部樓層

erichim 發表於 2009-7-19 22:35 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2009/7/19 11:28 發表

但最大問題係如果西行線行緊個陣,利南道d車都出唔到,咁hold住東行線又有咩用
其實只要東西一齊行個陣,東行放2條線就得
當然,可能對於利枝道交通一帶有負荷
同埋前面有個消防局,唔知會唔會有影響 ...

如果齋睇一支燈位,係冇 conflict 之下 hold 住一方行車真係冇用o架,
所以用意咪可能係在於整條鴨利洲橋道嘅運作,又或者根本就係一個冇人知冇人理的運作錯誤。

至於消防局方面,如果間消防局係近一啲燈位嘅時間,
家陣好多局入面都會有個控掣器去 control 埋路口盞交通燈,
出車除咗會嚮局外盞閃紅外,仲會改埋出車行駛方向盞燈早綠燈疏導塞係燈位嘅車輛。
我唔知鴨利洲局同利南道盞燈位有冇連接到,作一個假設,
如果以鴨利洲局要出車,局外會閃紅燈同作警號,利南道個燈口鴨利洲橋道西行會變綠,
清咗企係路口西行車,東行同北行就變紅,防止有車輛繼續駛過路口。
Hold 一段時間之後就會變返做正常運作。
 樓主| 海怡工貿 發表於 2009-7-20 09:42 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2009-7-20 11:22 | 顯示全部樓層

原帖由 海怡工貿 於 2009-7-20 09:42 發表

我相信"一個冇人知冇人理的運作錯誤"既可能性比較大, 如果純粹為左成條鴨利洲橋道既運作而"冇 conflict 之下 hold 住一方行車"簡直係荒謬既做法, 完全唔合情唔合理
行車燈紅燈, 用意係因為前面係綠公仔或者其他 ...

但如果一開始就兩邊綠燈,d車快快過晒去利枝道個燈位塞
如果咁岩有消防車要出動,咁就真係麻煩d囉
不過,有時塞多1分鐘,會否是順燈沿故,計晒數,可以塞完一分鐘就之後全部綠燈出鴨島呢
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| 海怡工貿 發表於 2009-7-20 13:22 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2009-7-20 13:36 | 顯示全部樓層
原帖由 海怡工貿 於 2009-7-20 13:22 發表

但利枝道東行綠燈時間並不是很長, 次次都唔夠時間俾西村/海怡D車過清哂, 係利南道塞完一分鐘排隊尾既車去到利枝道咪又係過唔到, 仲要岩岩轉番紅燈tim , 你呢種講法只係講岩左一半, 有部分車係利南道塞完一分鐘去 ...

但變相落大街個度又有車龍
不過我始終覺得個消防局唔多唔少有d關係
同埋一般黎講,利枝道枝燈綠燈既,出鴨橋個枝正常都係綠
但利南道同利枝道就唔順囉,亦都無條件順燈
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| 海怡工貿 發表於 2009-7-20 13:51 | 顯示全部樓層

erichim 發表於 2009-7-20 21:23 | 顯示全部樓層
要順燈的話,所有燈的週期都要一樣長,
小路綠燈長短唔同的話,主路綠燈就會唔同,順燈唔一定會俾所有車過晒,
車多車少車種都會對個順燈設定都有唔同反應,同一時間個目標亦會希望車龍越短越好。
因會車龍長短同所要的消化時間唔係正比的,係會幾何咁增加。

利枝道同鴨利洲徑都需要比利南較長的綠燈時間,如果放行利南道東行的話,只會塞死晒係利枝道個路口,
而且係龍尾的車分分鐘要塞得仲耐過就咁企係利南道同利枝道加埋。

另一個方法係加長利南道北行綠燈去控制東行流量,不過同時間就回犠牲西行的綠燈時間。
 樓主| 海怡工貿 發表於 2009-7-21 09:01 | 顯示全部樓層
erichim 發表於 2009-7-21 10:23 | 顯示全部樓層

原帖由 海怡工貿 於 2009/7/21 09:01 發表
但2004年12月以前放行哂利南道東行, 小弟唔見利枝道個路口有幾擠塞喎

所以個控制車流量的理由都只係一個可能的假設來,可信程度同係錯誤設定都係差唔多。

同埋唔知個陣利枝道有冇同時改過個燈位時間,俾多咗綠燈利枝道,停耐咗鴨利洲橋道東行。
之前可能冇車龍,短咗綠燈之後就會長咗。

由頭到尾,大家都只係估緊點解個燈位會咁操作。