hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [告急]港人英語能力劇降!
開啟左側

[告急]港人英語能力劇降!

HY671 發表於 2005-9-23 16:08 | 顯示全部樓層

[ref=375677]cheung1303[/ref]  在 2005-9-23 02:11 PM 發表:
我自己貪方便。

咁我都想話俾各位仁兄知,而家英文老師o既英文水平都下降,要靠平時睇英文報紙同英文台去學好英文教學生。

「貪方便」與英文水平有否關連已有板友提及,不重覆了。

不過想問多一句,英文老師既水平下降,咁英文報紙既水平有冇下降呢?
(我估香港賣既英文報紙唔係全部由英國人寫掛?)老師都係人,當然平
時也要閱讀英報同睇英文台才keep得住d英文啦。但又係咪代表所有
人齋睇英報同睇英文台就可以無師自通呢?

另外,應該睇邊類型既英文節目才有用呢?段估唔係睇 The OC, 24, 靚太唔
易做等劇集吧!如果係睇新聞節目,果d新聞報導員亦不是全是外國人,
咁點算好呢?
永遠懷念MJ
 樓主| cheung1303 發表於 2005-9-23 16:16 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
a396 發表於 2005-9-24 00:06 | 顯示全部樓層
[ref=375677]cheung1303[/ref]  在 2005-9-23 14:11 發表:

我自己貪方便啫。

咁我都想話俾各位仁兄知,而家英文老師o既英文水平都下降咗,要靠平時睇英文報紙同英文台去學好英文教學生。

既然你自己貪方便就唔該你講埋自己
o既睇法.

其實, 我睇到香港人o既英語水平有下降,
但係我睇唔出急劇下降o既情況. 試問假
如真係淪落到呢個地步, 咁外國o既投資
者或者遊客敢唔敢o黎到呢個國際都市呢?
如果我地抽些小時間主動學英語, 其實已
經好好o架喇, 當然最緊要政府o既配合先
得,齋講冇做係冇用o番!

我反而想知樓主o既英語去到邊個程度.

[ Last edited by a396 on 2005-9-24 at 00:08 ]
獨派交通迷同政治學人
hsu 發表於 2005-9-24 00:26 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
la22 發表於 2005-9-25 07:18 | 顯示全部樓層
hsu 發表於 2005-9-25 07:56 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
8888888888 發表於 2005-9-25 11:30 | 顯示全部樓層

香港不少所謂「英文中學」在暗地裏卻違反必須用英文上課的規定、全堂課都是說
廣東話。我認為香港這種消極的英文推廣方法,是香港的英文程度不及新加坡
的原因

更甚者部份英文中學的英文課竟以中文授課為主(小弟的母校為其一)
鳴乎哀哉...可悲也

至於說到香港學生考托福英文考試平均有531分,老實說,托福考試是一個
以英文作為外語的考試,而香港市民自小學英語,英語也是香港的官方語文
之一,香港也有不少英文媒體,英語應該不是一種很陌生的語言,所以香港
市民的英語能力不應停留於以英文為外語的程度,所以香港的整體英語水平
比非以英語為官方語文的日本、韓國高是理所當然的事。然而,531這個分數
絕對不是一個很高的分數,很多外國的大學招收海外學生都要求最少要有
550分,所以531這個分數不是甚麼值得香港人驕傲自滿的分數,香港理所當然
地應該做得更加好,不應只停留於亞洲中游位置。另外,我在早前的文章都提
及過托福考試高分與否不是判斷一班人英文水平高低的唯一指標,有故定形式
的考試是可以靠操練來提高分數的,而且英文考試的英文跟日常實際運用的
英文也是不同的「章法」。

補充一點, TOEFL考的其實為美式英文,
對向來學習英式英文的香港, 新加坡學生來說, 弱勢是必然的.

假若樓主以雅思(IELTS)作標準, 何信性反而值得商榷
至少有香港政府認可其成績, 作為證明應徵者的英文水平.

至於樓主轉講非律賓一事,
個人認為, 他只是技不如人, 刻意改變話題, 以覓容身之所而已

[ Last edited by 8888888888 on 2005-9-25 at 11:34 ]
[url]www.xanga.com/mikeydotnet[/url]
amtrak 發表於 2005-9-25 14:37 | 顯示全部樓層
[ref=375578]cheung1303[/ref]  在 2005-9-23 11:08 AM 發表:
[告急]港人英語能力劇降!

回標題:

咁樓主係唔係應該帶頭用英文貼文, 以鼓勵站友用英文回文?
HKT, Volvo B10TL Wright, Gillig Phantom
U-157星之Kelvin 發表於 2005-9-25 16:00 | 顯示全部樓層
TOEFL是不能反映以英語為外語的學生英語水平
因這份卷是有缺陷,現在才修補這缺陷
可參閱這篇新聞

IELTS考試已有大機構(如新鴻基-SHKP)要求員工去考
政府也認可其成績,證明其英語水平
而部份美國的大學也讓學生考IELTS來確定學生的英語水平
這証明國際社會已增加對IELTS的認受性
la22 發表於 2005-9-25 16:08 | 顯示全部樓層