hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 我都唔明點解香港政府要起新機場
開啟左側

我都唔明點解香港政府要起新機場

OTIS401 發表於 2009-8-10 17:59 | 顯示全部樓層

原帖由 DD2113 於 2009-8-10 17:02 發表
我想樓主就係唔明, 才出此文.

想回來, 如果當年肥彭不開始這個計劃, 現在香港經濟都不知怎樣...
要起都分分鐘過唔到環評, 居民/政黨抗議不絕... 好似而家要起高鐵咁...

我阿媽都曾經講過
如果香港回歸後先話起新機場
以議員及廣大市民的風格
相信n^n年後先至可以開始興建
仲要用住啟德....
syp 發表於 2009-8-10 20:41 | 顯示全部樓層
原帖由 cx838 於 2009/8/10 07:29 發表
可能小弟最近都多坐了飛機,來往香港,在空中排隊等降落,或者在
地面等起飛的情況,現在越來越嚴重。在環評上也該加上這一點去做。

人人說星洲機場好,好的地方其實是相對不用等那麼久去升降。但原因
是什麼?因為人家沒有往大 ...

要增加機場升降效率, 首要大陸方面要開放 "空中防火牆", 容許北方飛機在大陸上空以較低高度飛行, 那兩條跑道可獨立運作才行, 否則起多十條跑道, 廿座客運大樓都冇用。
下一站係西營盤
syp 發表於 2009-8-10 20:42 | 顯示全部樓層
原帖由 DD2113 於 2009/8/10 17:02 發表
想回來, 如果當年肥彭不開始這個計劃, 現在香港經濟都不知怎樣

新機場計劃唔關肥彭事, 係衛奕信至啱。
下一站係西營盤
 樓主| gaupost 發表於 2009-8-10 21:58 | 顯示全部樓層

原帖由 syp 於 2009-8-10 00:04 發表

你響邊度睇到 "10 萬蚊收入"? 一班飛機嘅降落費都隨時幾萬蚊啦

機管局單是 2008/09 一個年度除稅後盈利都有 20 幾億收入

投資近1000億, 一年至得20幾愈收入
計落得兩厘回報, 仲少過買樓收租
一睇就知唔合符財務效益
syp 發表於 2009-8-10 22:02 | 顯示全部樓層
原帖由 gaupost 於 2009/8/10 21:58 發表

投資近1000億, 一年至得20幾愈收入
計落得兩厘回報, 仲少過買樓收租
一睇就知唔合符財務效益

基建從來都唔合符 (直接) 效益, 起馬路一個仙都收唔到添, 通通唔好起囉。

政府開支樣樣都要合符 (直接) 效益的話, 大家唔駛交稅啦。

下一站係西營盤
DD2113 發表於 2009-8-10 22:11 | 顯示全部樓層
原帖由 syp 於 2009-8-10 20:42 發表

新機場計劃唔關肥彭事, 係衛奕信至啱。

多謝指正.
不過都唔可以話唔關佢事既...
起碼由衛奕信提出, 都要由肥彭...
最後一任來繼續執行, 仲要有他堅持,... 才能成功建成.

雖然1998年, 他未能出席新機場開幕典禮,
但在1997年, 能主持青嶼幹線開幕典禮, 都算係拿番個彩啦!
反對所有專利巴士全空調化!
syp 發表於 2009-8-10 22:18 | 顯示全部樓層

原帖由 DD2113 於 2009/8/10 22:11 發表

多謝指正.
不過都唔可以話唔關佢事既...
起碼由衛奕信提出, 都要由肥彭...
最後一任來繼續執行, 仲要有他堅持,... 才能成功建成.

雖然1998年, 他未能出席新機場開幕典禮,
但在1997年, 能主持青嶼幹線開幕典 ...

就係多得衛奕信同中方傾唔掂數要馬卓安飛去北京出面擺平, 馬卓安覺得冇面, 撤換衛奕信, 肥彭先有機會繼續執行咋
下一站係西營盤
DIH 發表於 2009-8-10 23:42 | 顯示全部樓層
唔明政府點解要起新機場,咁我以低價出租深水埗海壇街的收租單位畀樓主考察十年又有乜所謂。
考察唔到,我再幫你租九龍城。
再諗唔到,我資助你考機師,有n年經驗可以飛來香港而仍然用緊啟德的話,你贏。

PS:深水埗的單位在97年被大規模收購了。
wesley 發表於 2009-8-10 23:57 | 顯示全部樓層
呢位朋友, 你有無坐過由啟德飛既飛機呀?

啟德既唯一優點, 就係近市區, 但因為近市區, 就衍生幾個大問題

1. 市區既樓唔可以起太高
2. 噪音問題(呢個係最嚴重問題)
3. 可以話非常好彩, 啟德機場未發生過嚴重事故, 如果有架機突然機件有問題, 沿住13跑道降落時鏟中民居, 或者無轉到灣, 直鏟落新蒲崗, 會有幾嚴重後果?
4. 唔可以24小時服務

其實而家一個機場, 服務緊既唔單只係香港人, 或者黎香港既外國人, 轉機都係一個大客源, 呢個亦係普通人留意得最少既

睇下豬流感初期, 係有好多人由美國經香港返內地2線城市, 例如福州, 廈門咁, 而台灣去歐洲既乘客, 亦有唔少係經香港去既

仲有空運呢? 私人飛機市場呢? 維修飛機呢? 只係望機管局對香港稅收既貢獻? 你點解唔望下國泰, 港機工程自從搬左去赤臘角後, 盈利上升而交既利得稅呀?

仲有, 如果仲係用啟德機場, 唔只上面呢d直接同飛機有關既行業, 啟德可唔可以帶到咁多既外地展商同買手去會展呢? 港龍可唔可以由97年既每日20幾班機升到而家每日50幾班機呢?(自家航線, 非codeshare線), 我地而家又點會見到維珍既飛機? SQ既A380又落0落到啟德呀?

機場帶來既利益, 唔可以單單由機管局收到既費用黎作定奪, 係成個香港因為赤臘角機場而獲得一定程度既提升, 就算係啟德而家未起樓, 附近既新樓起左, 已經對香港有唔少貢獻啦

點解你睇赤臘角機場睇得咁表面單純呢?

epsilon 發表於 2009-8-11 00:03 | 顯示全部樓層

喂呀,樓上咁多位咁都唔明?樓主係從另一個角度拆解緊某班反對起高鐵既人d論點咋,
加分畀樓主表揚下佢就差唔多,竟然有人走去扣分?