hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 我都唔明點解香港政府要起新機場
開啟左側

我都唔明點解香港政府要起新機場

cky 發表於 2009-8-11 14:49 | 顯示全部樓層

機場都已經使用了超過十年
這一刻才去討論為何要起

難道現在覺得成本效益不高
就將佢拆左佢, 搬返去啟德?

如果發文者係一心要借 "新機場" 去反對另一個議題
不如請他一就說個明白, 一就去相關看板貼文
而不是把其他事青情夾硬扯在一起來講
SunnyJacky9094 發表於 2009-8-11 16:08 | 顯示全部樓層

回復 20# 的帖子

你肯定? 佢講埋咩謀殺白海豚WOR  即使係咁, 我亦唔見得樓主講嘅野好清晰
700萬人裏, 我選擇了你。
hkaiw 發表於 2009-8-11 21:27 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2009-8-9 22:30 發表
詳細可以睇下之前呢篇文, 有1994年 的節目, 講啟德機場點唔夠用法....
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... d=412841&page=1

但是有關片段已經被 Youtube 移除了...

其實假如當時不搬遷機場,便會:

.深水埗、九龍城等一帶繼續忍受噪音
.不能容納A380飛機到港
.機場繼續不能24小時運作
.九龍半島大部分新建建築物繼續受到高度限制影響(至少好像元州村、成龍居、譽港灣等不能建得很高)
.政府可能不會大力發展大嶼山北部,甚至迪士尼樂園、港珠澳大橋亦不會選擇於大嶼山興建,後者可能只會興建原本計劃的伶汀洋大橋

喵...
SmiTHy 發表於 2009-8-11 23:53 | 顯示全部樓層

其實, 樓主個名叫GAUPOST, 佢自己都話有名佢叫, 出埋D文質素都應該... 大家明啦._."

佢幾篇文都係咁...
DIH 發表於 2009-8-11 23:55 | 顯示全部樓層
再者,當年新機場屬玫瑰園計劃,係89後港英政府為重建香港人信心的強心針,
乜都要做到最好,真係唔話得啦,大陸(李鵬?錢其琛?)話驚港英政府無錢剩,
施壓下機場鐵路由四線變成兩線,事實證明東涌綫開通後的確有加班需要,而機場快綫成為東涌綫加班的阻礙之一。
港英政府也留下了一大筆儲備、健全的制度和一班財經精英,否則香港可能捱唔過97金融風暴。
無論英國係真情定假意,大陸官員給人的印象就只有小人之心度君子之腹。

上次我同一位明白事理,對香港社會民生很有興趣的大陸同學講起,我話,
回歸前後成日有人話英國佬點點點衰,又搬返喪權辱國做二等公民之類的說話來講,
但我叫呢位同學認真睇下諗下,香港在英國管治下,經濟如何起飛,
無論佢背後是否另有企圖,至少人民活得開心;
政府唔會諗縮數,相反是用公帑建設了不少便民設施,市民生活有保障,做乜工都有前途。
用返鄧小平的理論,不論英國管治還是中國管治,能使人民活得開心便是好管治,當時我都講到眼濕濕。

黑眼睛黑頭髮黃皮膚,我不能否認我是中國人,現在只持有特區護照,也很喜歡,
不過不能用這點來否定英國人為香港所作的貢獻。
HG4257 發表於 2009-8-13 22:01 | 顯示全部樓層
原帖由 gaupost 於 2009-8-9 22:19 發表
整個新機場工程要近千億港幣,
哂咁多人力物力招呼一隻飛機,
計埋機場稅至得10萬蚊收入

呢一千億全部都係納稅人既錢黎起個機場,
飛機係貴價交通工具, 一般小市民都負擔唔起
大部份香港人一年都用唔到一次
用咁多錢係 ...

樓主真係有D天真,睇黎你無咩點讀過經濟學,
有無惗過一個新機場對於香港以致大中華區o既經濟會有直接/間接影響, 舉一個唔知有無錯到o既例子
有無聽過chain effect?? 如果仲用緊舊機場, 唔夠位比人用, 人唔方便, 可能會因為唔黎香港做生意/做唔到生意/旅遊->無生意->無收入->炒人/縮數->有可能會搞到經濟零增長什致負增長, 因為舊機場o既競爭力係好低, 但係佢地都用盡一切可用方法, 所以而家仲用 Kai Tak 己係一個 mission impossible.
我係做design, 成日會做外國人生意(Trade Show), 假如仲用 Kai Tak, 我而家D生意可能真係..........
DIH 發表於 2009-8-13 22:30 | 顯示全部樓層

以前睇過一個網,話如果啟德搬唔到的話,
港英政府都有個plan係擴建啟德,即係啟德無論如何都係唔夠用。
個plan就係在九龍灣填海,建多一條跑道。
HG4257 發表於 2009-8-13 22:42 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2009-8-13 22:30 發表
以前睇過一個網,話如果啟德搬唔到的話,
港英政府都有個plan係擴建啟德,即係啟德無論如何都係唔夠用。
個plan就係在九龍灣填海,建多一條跑道。 ...

多一條runway都係唔多夠....始終計cargo都要放客機, 可見個問題唔係一條runway可以解決
syp 發表於 2009-8-14 01:11 | 顯示全部樓層
原帖由 HG4257 於 2009/8/13 22:42 發表

多一條runway都係唔多夠....始終計cargo都要放客機, 可見個問題唔係一條runway可以解決

而家嘅跑道用量只得一半, 因為一條起飛一條降落, 唔可以獨立運作, 要拜內地 "空中防火牆" 所賜, 飛機要響香港上空飛到好高才可進/出內地。

如果改變呢個情況, 兩條跑道可以獨立運作的話, 跑道用量已經可以多而家一倍, 再起多一條跑道就等如而家嘅三倍。
下一站係西營盤
eric278 發表於 2009-8-14 14:36 | 顯示全部樓層

我大哥曾經提及過,啟德的跑道是世界上最難降落的跑道之一,因為降落航道位於市區上空,一旦發生空難可造成大量人命傷亡。
還看香港公交