hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 頭等無聊問題 ..
開啟左側

頭等無聊問題 ..

石頭 發表於 2009-8-28 13:56 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2009-8-28 12:48 發表

有沒有坐回頭車?   如沒有任何回頭車便是合理的坐車方法

有坐回頭車不代表不合理,

不小心多坐了一個站,當然要坐回頭車回去~
ASV50 發表於 2009-8-28 16:34 | 顯示全部樓層
原帖由 Mos_Lok 於 2009-8-28 12:45 發表

咁好似上面版友咁講
港鐵叫人搭東鐵線去到上水先揀方向
如果一個去落馬洲既乘客跟港鐵所講上一班往羅湖列車再轉
咁咪屬於違法?

如果係港鐵指明你可以係上水轉車, 又點算違法?

就好似將軍澳線去寶琳/康城, 如果跟隨港鐵指引去將軍澳站轉車, 當係係合理合法啦
但係你係調景嶺等轉車, 一樣係合理合法, [*我可想不出任何不合理不合法的理由]
ASV50 發表於 2009-8-28 16:36 | 顯示全部樓層
原帖由 石頭 於 2009-8-28 13:56 發表

有坐回頭車不代表不合理,

不小心多坐了一個站,當然要坐回頭車回去~

或者應該說是 刻意或故意 去乘回頭車, 當然是不合理

但不小心坐錯了方向, 而要乘回頭車, 情理上是絕對合理的
bobbycheng 發表於 2009-8-28 16:45 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2009-8-28 12:48 發表

石硤尾去樂富但用以下既搭車方法又算唔算係搭回頭車?
石硤尾-九龍塘-紅磡-南昌-荔景-金鐘-北角-油塘-樂富
雖則兜大圈
但一樣係石硤尾搭往調景嶺既列車而且冇重復到車站
(呢個方法係唔會超過150分鐘)
kei_hk 發表於 2009-8-28 16:56 | 顯示全部樓層
原帖由 bobbycheng 於 2009-8-28 04:45 PM 發表

由石硤尾去樂富但用以下既搭車方法又算唔算係搭回頭車?
石硤尾-九龍塘-紅磡-南昌-荔景-金鐘-北角-油塘-樂富
雖則兜大圈
但一樣係石硤尾搭往調景嶺既列車而且冇重復到車站
(呢個方法係唔會超過150分鐘) ...

這樣﹐同樓主原本問題有什麼分別?  都是刻意兜路

我的一句是回應紅磡去落馬洲/羅湖的情況

bobbycheng 發表於 2009-8-28 17:04 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2009-8-28 16:56 發表

我的一句是回應紅磡去落馬洲/羅湖的情況

我知~
我只係借助你果句黎問呢樣野姐~

原帖由 kei_hk 於 2009-8-28 16:56 發表

這樣﹐同樓主原本問題有什麼分別?  都是刻意兜路  

不過港鐵付例似乎冇一條係話唔準兜路
只係話  ''盡速登上第一架到站的列車前往目的地''
我呢個方法同樣係搭第一班往目的地既列車(調景嶺方向)
而且佢只係話  ''盡速登上第一架列車''
並唔係話  ''盡速前往目的地''

ASV50 發表於 2009-8-28 19:06 | 顯示全部樓層

原帖由 bobbycheng 於 2009-8-28 17:04 發表

我知~
我只係借助你果句黎問呢樣野姐~

不過港鐵付例似乎冇一條係話唔準兜路
只係話  ''盡速登上第一架到站的列車前往目的地''
我呢個方法同樣係搭第一班往目的地既列車(調景嶺方向)
而且佢只係話  ''盡速登上第 ...

雖然無話唔準, 但係你既兜圈情況明顯唔合理

其實合理情況除了登上第一班合適方向既車, 更應該係路程最短, 轉車次數最少
例如你搭3個站, 就只係會比3個站既錢, 但係如果兜成廿個站先番去原本既第三個站
比既錢都只係3個站既錢, 試問點會係合理?
syp 發表於 2009-8-28 19:30 | 顯示全部樓層
原帖由 ASV50 於 2009/8/28 11:36 發表
附例無寫明係合適方向, 唔等於無需要上合適方向既車,

無寫明就係無寫明, 需唔需要係另一樣嘢。

附例所寫既「合理情況」係一般人可以理解
否則難以定義「合理情況」, 你就剩係包括登車時間, 竟然不理登車時間
又點會講得通!!

唔係我剩係包括登車時間, 而係條件 (不是附例) 的確係咁寫。

正常搭車係咪會上第一班合適方向既車呢?

係, 不過同該條件無關。

如果你咁都唔同意, 又或者可以話普通人搭車只係會盲頭烏蠅衝上第一架車+唔理方向 先係合適既。。
咁就真係無得討論喇..

我同唔同意係另一樣嘢, 我一直講緊該條件限制嘅, 係「入閘後登車前」範圍。
下一站係西營盤
bobbycheng 發表於 2009-8-28 19:31 | 顯示全部樓層
原帖由 ASV50 於 2009-8-28 19:06 發表

雖然無話唔準, 但係你既兜圈情況明顯唔合理

其實合理情況除了登上第一班合適方向既車, 更應該係路程最短, 轉車次數最少
例如你搭3個站, 就只係會比3個站既錢, 但係如果兜成廿個站先番去原本既第三個站
比既錢都只 ...

我上面所舉既係極端既例子
我都承認係取考左
不過取考d講句
兜圈情況唔合理佢亦都冇可奈何
因為''合理可行情況下'' 只係指 ''盡速登上第一架到站的列車前往目的地'' 呢句既前半部
即係''合理可行情況下盡速登上第一架到站的列車''
並唔係指后半部既 ''合理可行情況下盡速前往目的地''  
而且亦冇可能要求人盡速前往目的地
唔通我揀另一個慢一兩分鐘既方法都唔得?
(慢一兩分鐘就即係唔係盡速喇)
syp 發表於 2009-8-28 19:32 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2009/8/28 12:48 發表

該條件提及是入閘後的合理登車時間, 不是合理坐車方法。
下一站係西營盤