hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) (未經證實的消息)新輕鐵在廠內出軌
開啟左側

(未經證實的消息)新輕鐵在廠內出軌

kei_hk 發表於 2009-9-7 17:06 | 顯示全部樓層

任何新車都要有一定的調校﹐要在使用地作fine turn﹐有些是在生產地所試不到的。

例如﹐車廠路軌質素同使用地的不同﹐彎位的斜位(抵消離心力的傾鈄)也不同。

所以﹐在車廠內出問題﹐我唔會覺得是一件好大的問題。最重要的是正式使用時已經做好調整﹐調整車又好﹐路軌又好﹐載客時不出問題便可。

nr5800 發表於 2009-9-7 21:17 | 顯示全部樓層
原帖由 krausssammy 於 2009-9-7 14:52 發表

講返正題, 你估 MTR 唔知 Kawasaki 好? 唔知 Kinki Sharo 好咩? 錢作怪lor....
MTR 因為成了世界級的鐵路公司, 正正因為佢識得做生意, 用最少的Burget 做最好的野(記住唔係買最好的野)...

係Kinki Sharyo,5係Kinki Sharo
lzengalau 發表於 2009-9-7 21:54 | 顯示全部樓層
原帖由 krausssammy 於 2009-9-7 14:52 發表
你講出左問題了...
根本o係香港做鐵路, 扮明係蝕錢... 搵唔到錢又点會去買一部靚車來畀你坐... Especially, LR 係開一班蝕一班!
如果唔係前朝政府同澳洲人有貿易問題, 呢舊輕鐵都唔會出現...

講返正題, 你估 MTR 唔知 Kawasaki 好? 唔知 Kinki Sharo 好咩? 錢作怪lor....
MTR 因為成了世界級的鐵路公司, 正正因為佢識得做生意, 用最少的Burget 做最好的野(記住唔係買最好的野)...

KCR 梗係買車靚, 因為目標唔係搵市民錢.  只有向政府交待, 收支平衡就算...
所以, 好多國家的交通機構点解要國營... 因為交通係城市的命脈, 主導自己國家的經濟活動...
香港就係咁怪, 小政府大市場.... 吹脹!

全世界閒閒地有八九成鐵路運作都係蝕錢... 在下曾經睇書見過, 歐洲有鐵路營運者, 營運成本對收入比, 高達8比1, 但該鐵路營運者有國家/地區補貼, 依然健在. 而歐洲普遍比率為10:8, 表示有兩成成本由國家/地區補貼. 話雖如此, 歐洲鐵路車輛又係咪cheap野呢?

咁唔買最好既野唔代表做唔到最好喎... 買野只係一個開頭, 用先至係主菜, 野cheap但係耐用又養得好, 一樣可以做出最佳/高表現. 正如珊珊一句"香港人唔係垃圾" - 開頭質素唔好都仲可以靠後天培養...

公交國營, 好大程度係私人投資者唔想投資, 因為年回報率實在太低, 好多政府都唔會好似香港出巴士專營權咁, 有最低回報保障. 無呢類保障, 已經表示唔包賺, 咁又邊有人肯出黎做... 並不代表交通係經濟命脈, 就一定係國營.
lzengalau 發表於 2009-9-7 22:16 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2009-9-7 17:06 發表
任何新車都要有一定的調校﹐要在使用地作fine turn﹐有些是在生產地所試不到的。

例如﹐車廠路軌質素同使用地的不同﹐彎位的斜位(抵消離心力的傾鈄)也不同。

所以﹐在車廠內出問題﹐我唔會覺得是一件好大的問題。最重要的是正式使用時已經做好調整﹐調整車又好﹐路軌又好﹐載客時不出問題便可。

坦白講, 試就一定試唔晒, 所以tune亦一定tune唔晒, 所以出街做客, 實會爆鑊, 爭在大定細...

簡單講, 例如話載水可以當載人黎試 loading , 但實情係人人重量不同, 每段路上車廂內每平方吋既重量分佈都在變, 呢d就真係無限咁多種可能, 點試都試唔晒, 可能平均分佈就無問題, 繁時側晒去車門至黎出事都唔奇...

又例如試車門會普普通通咁開關, 但出到黎又手推又夾野, 或者關到一半又開番, 遇著呢d情況至黎出事又係唔出奇...

仲有黑雨水浸呢d各種各樣無奇不有百年一遇的....

輕鐵肯定係全港最複雜既鐵路車輛, 各期車有特色得黎, 仲要互拖互控, 真係唔講得笑... (在下相信其他鐵路線車輛只能做到互拖, 未必做到互控, 例如半抽M+半抽K出街載客...)

... 所以話, 有幸頭幾個月搭中, 你望都唔好望有呢d試車唔會點試到既事發生响架車身上...
053h4 發表於 2009-9-7 22:41 | 顯示全部樓層
b1e6n8 發表於 2009-9-8 00:48 | 顯示全部樓層
引用成龍那句: 中國的會爆炸
mtr051 發表於 2009-9-8 10:32 | 顯示全部樓層

news-新款輕鐵列車出軌 涉輔軌承托力不足
港鐵上月底於屯門車廠試驗一部新款輕鐵列車期間,列車駛至一個彎位時,車輪突然出軌。港鐵發言人昨承認,事件是由於一條輔助路軌設計承托力不足所致,已作更換,並全面檢查輕鐵全綫類似彎位,確定所有彎位輔助路軌有足夠承托力。發言人強調,事件不影響新輕鐵車廂將如期在年底投入服務。
  港鐵預料九龍南綫通車後,將為輕鐵帶來大量新增客源,故斥資近四億元,添置廿二部新第四代輕鐵列車,按計畫首批約十部新車將於本年底投入服務,首兩部列車已於五月已付運抵港。
YAhoo news(http://hk.news.yahoo.com/article/090907/3/e3q8.html)
氨素
superay 發表於 2009-9-8 13:26 | 顯示全部樓層
原帖由 lzengalau 於 2009-9-7 10:16 PM 發表
坦白講, 試就一定試唔晒, 所以tune亦一定tune唔晒, 所以出街做客, 實會爆鑊, 爭在大定細...

簡單講, 例如話載水可以當載人黎試 loading , 但實情係人人重量不同, 每段路上車廂內每平方吋既重量分佈都在變, 呢d就真係無限咁多種可能, 點試都試唔晒, 可能平均分佈就無問題, 繁時側晒去車門至黎出事都唔奇...

又例如試車門會普普通通咁開關, 但出到黎又手推又夾野, 或者關到一半又開番, 遇著呢d情況至黎出事又係唔出奇...

仲有黑雨水浸呢d各種各樣無奇不有百年一遇的....

輕鐵肯定係全港最複雜既鐵路車輛, 各期車有特色得黎, 仲要互拖互控, 真係唔講得笑... (在下相信其他鐵路線車輛只能做到互拖, 未必做到互控, 例如半抽M+半抽K出街載客...)

... 所以話, 有幸頭幾個月搭中, 你望都唔好望有呢d試車唔會點試到既事發生响架車身上...

KCR 梗係買車靚, 因為目標唔係搵市民錢.  只有向政府交待, 收支平衡就算...
所以, 好多國家的交通機構点解要國營... 因為交通係城市的命脈, 主導自己國家的經濟活動...
香港就係咁怪, 小政府大市場.... 吹脹!

看完這兩篇文章之後,真覺得無奈
九鐵當年的裂紋事故,查明事件的結果指出這種事故是世界首遇,比起好多百年一遇的事故更意想不到
偏偏就是這些事故,令一間鐵路公司從此"離開"
九鐵很多地方也做得好好,偏偏在型象和公關方面做得完全唔得
裂紋事故,列車著火等事故之後,田先生肯為公司承擔的態度,個人覺得長遠來說能有效改善改良良民印象,只可惜來得太遲了

說回正題,日本人做事講求效率,我個人覺得一旦出軌,生產商肯定會花盡資源盡快把問題修正好,相信唔會太影響投入服務時間
比起現時的情況,一開始付運就已經遲左......
superay 發表於 2009-9-8 13:35 | 顯示全部樓層
原帖由 mtr051 於 2009-9-8 10:32 AM 發表
news-新款輕鐵列車出軌 涉輔軌承托力不足
港鐵上月底於屯門車廠試驗一部新款輕鐵列車期間,列車駛至一個彎位時,車輪突然出軌。港鐵發言人昨承認,事件是由於一條輔助路軌設計承托力不足所致,已作更換,並全面檢查輕鐵全綫類 ...

總覺得港鐵的解釋是指出問題不是出自列車,而是出自路軌本身
DIH 發表於 2009-9-8 14:40 | 顯示全部樓層

原帖由 superay 於 2009-9-8 13:35 發表

總覺得港鐵的解釋是指出問題不是出自列車,而是出自路軌本身

照字面睇,的確係話路軌承托力不足。
但之前三代都冇事,第四代列車,應該都係照港鐵交的spec去造架啦,為什麼路軌會「突然」不夠承托力呢?
大家諗下~
港鐵這個解釋,將責任一推推到二十幾年前的港英政府及九鐵公司。