hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 【怒】明白你地感覺很累,但難度我不感覺到迫嗎!! ...
開啟左側

【怒】明白你地感覺很累,但難度我不感覺到迫嗎!!

天空之神 發表於 2009-10-3 22:32 | 顯示全部樓層

原帖由 drew 於 3/10/2009 18:32 發表
其實東鐵線列車(尤其是千九)一向沒有標示這些座位可以坐多少人,
亦不像市區線列車有凹凸位和扶手柱分隔座椅。
假設相中有乘客是遊客,他們也未必清楚這些座位通常只坐四人,
因此我認為錯不在他們。

再者,香港有d交通工具的 ...

如果我冇記錯的話
5 人的士係前座 2 人後座 3 人
.
DM9172 發表於 2009-10-3 22:37 | 顯示全部樓層
原帖由 天空之神 於 2009-10-3 22:32 發表

如果我冇記錯的話
5 人的士係前座 2 人後座 3 人

因為是前後坐都是各3條安全帶的

DIH 發表於 2009-10-4 00:47 | 顯示全部樓層
如果我係那位男乘客,見到咁的情況我都係會起身,係gentleman也好,係君子不立危牆下也好,
同自己講句「為何一定要非坐不可呢?坐少一次會死人嗎?」~

通常呢啲情況,我都係會離座行開就算,你自己鬼打鬼唔關我事。

我唔記得之前有冇講過......
某次搭東鐵南行,有兩母女(A)分別坐在兩張對向的四人椅上,椅上有少量其他乘客。
然後,有一家大小(B)上車,有老人家亦有手抱嬰兒的媽媽,大部分人都有位坐,
但這一家人的某些成員(都係老人家)將個細路女迫埋一邊。
個細路女自己想讓座,但此時佢阿媽就叫佢唔好讓,兩家人因此開始口角。
B家的祖母就好似一般老人家咁呻出一句話做咩唔畀人坐,話B家個細路女乖,跟住A媽就開始爆發喇,
魚蝦蟹橫飛,臨落車重大大聲同個老人家講「小心收尾嗰幾年!」,全卡人為之側目。
B家人有回嘴,只係A媽冒犯到祖母時才出聲,但冇用粗口。

列車上的座位係咪一定先到先得呢?
如果為了所謂先到先得的原則,而使有需要的乘客冇得坐,香港人的價值又去了哪裡?
唔通想大陸那種老翁冇位坐搞到病發身亡的事在香港發生?

樓主幅相中,我認為兩位女乘客一袋二袋,那位男乘客應該讓坐;但#7中則應該係後來的乘客不要強行坐下。
刻薄點講句,通常遊客去到外地,塊面皮都會厚過沙紙,我自己都係,只係大家厚面皮的地方不同。
barking 發表於 2009-10-4 01:18 | 顯示全部樓層

睇咗咁多篇文

相片中, 我覺得PSP男子沒有理由讓坐予 "疑似自由行女子(從行為,頭骨輪廓,面容上, 其實我都可以99%肯定)"

理由如下:
1. 如果要讓坐, 應該讓給老人家/孕婦 (雖然相片中未能顯示老人家/孕婦)
2. 如果要讓坐, 應先得到座上的人同意才坐下, 卻不是先 "霸王硬上弓" 導致出現三人同坐的情況

不過, 如果那名PSP男子都是自由行 (疑似安踏/特步休閒鞋, 如有得罪請見諒)
樓主又會唔會咁憤?

homanbean 發表於 2009-10-4 01:49 | 顯示全部樓層
原帖由 timmylee 於 2009-10-3 17:37 發表
相比起下圖,其實樓主果個情況唔算嚴重....
果位女士雖然冇出聲,但已經黑晒面,"chit chit"聲.

呢個會唔會過份左d呀
左二條友仲要打開對腳坐
難為人地縮埋坐得半個位
-   知足者自然常樂   -
barking 發表於 2009-10-4 02:28 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2009-10-4 00:47 發表
刻薄點講句,通常遊客去到外地,塊面皮都會厚過沙紙,我自己都係,只係大家厚面皮的地方不同。

不過我又唔係喎~
一句記之:不要給别人添麻煩
Quanta 發表於 2009-10-4 03:04 | 顯示全部樓層

原帖由 DM9172 於 2009-10-3 22:37 發表

因為是前後坐都是各3條安全帶的

不過通常五個人一齊坐的士,
都係前一後四咁坐

講返千九,我都幾憎佢唔劃位
四人位都成日坐三個人,五人位就坐得四個
相反,我亦試過四人位有第五個人想坐埋來
因為同行幾個人都唔係好大份,空左 1/2 個位出來,但都唔夠果個中等身型男人坐
我就話呢度係四人座位,咁佢就走左

都係覺得地鐵果種劃位方法最好
chhfung 發表於 2009-10-4 09:02 | 顯示全部樓層
其實各有各好啦
地鐵畫晒d 凹位出黎,
雖然可以減少上述情況出現,
但係其實一樣會有問題

相信大家都試過坐係癡肥/
掰大隻腳的男人/ 蹺住隻腳的女人側邊
係咁樣的情況下, 隔離個人同樓主講的男人一樣慘
有時仲有遊客唔跟凹位坐, 係要坐突出黎果度......

對於點坐, 都好難定到明確規則
只要使用時唔好阻礙到其他乘客正常使用
同唔會影響他人舒適方便就好喇

就好似有d 人做 " 柱男/女" ( 由頭到腳挨係條柱度),
而妨礙到他人使用該條柱,
就一定要出聲喇
請勿下車 發表於 2009-10-4 09:21 | 顯示全部樓層
比較想知既係,假如每個位都有細細支扶手棒(唔識講,類似巴士危險位特登裝個種)
會唔會更加明顯去劃分出幾人坐位

當然又會衍生出爭扶手"long"手既問題
Wright---AVW16 發表於 2009-10-4 10:08 | 顯示全部樓層

回復 19# 的帖子

我只怕有D肥人會因此而坐唔落張椅