hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 【怒】明白你地感覺很累,但難度我不感覺到迫嗎!! ...
開啟左側

【怒】明白你地感覺很累,但難度我不感覺到迫嗎!!

HOMAN 發表於 2009-10-4 10:16 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2009-10-4 00:47 發表
列車上的座位係咪一定先到先得呢?
如果為了所謂先到先得的原則,而使有需要的乘客冇得坐,香港人的價值又去了哪裡?
唔通想大陸那種老翁冇位坐搞到病發身亡的事在香港發生?

當然, 列車座位當然是先到先得,
唔通要上車前磅下買左幾多野去決定座位誰屬?

遇到長者, 孕婦, 手抱BB人士等當然應該給予讓座,
但是要讓座給買了一兩袋東西的年青人就是香港人價值?
拿著一兩袋東西的人就是等於好有需要座下?
不要說歪理吧.....

應你所說, 當列車於尖沙咀, 銅鑼灣停站時, 車上冇買東西的人,
是否應該立即讓座與剛上車, 手持一兩袋戰利品的乘客?
DIH 發表於 2009-10-4 23:39 | 顯示全部樓層
原帖由 HOMAN 於 2009-10-4 10:16 發表

當然, 列車座位當然是先到先得,
唔通要上車前磅下買左幾多野去決定座位誰屬?

遇到長者, 孕婦, 手抱BB人士等當然應該給予讓座,
但是要讓座給買了一兩袋東西的年青人就是香港人價值?
拿著一兩袋東西的人就是等於好 ...

好的,我的出發點只係我自己遇到這情況,會選擇退避,
這是我自己的價值觀,或者我真係太好人。

而有關先到先得的那段,其實係講緊我話惡母大鬧別人祖母一事,連接得唔清楚,係我有問題。

「那位男乘客應該讓坐」,就當我係講緊所謂的風度吧,
或許有人認為這不算風度,或者風度唔係咁用,總之各人有各人打算啦,
假如係我開文,意見就係話那位男乘客應該讓坐,唔知大家的回文又會變成如何呢?
子非魚,安知魚之樂?
又要好清楚咁講,我唔係話該位男乘客快樂,只係話件事唔係發生在我地身上,
唔係當事人,也不清楚事發經過,唔同意見一定有。
syp 發表於 2009-10-5 00:49 | 顯示全部樓層
貼相最好遮樣啦, 樓主怕唔怕做第二個趙 X 萍啊?
下一站係西營盤
qkps2 發表於 2009-10-5 11:39 | 顯示全部樓層

最好笑有次 火車5人座 坐左6個人
對面個張已經滿5個人坐 仲有1個人話要坐.....因為佢覺得係6人座.................  
結果當然冇人理佢啦
ASV50 發表於 2009-10-5 12:44 | 顯示全部樓層
原帖由 zz567 於 2009-10-3 14:19 發表
有數點不太認同
1) 樓主特別強調那兩位是自由行女子,可能你自己本身已經先入為主,帶有歧視成份。
2) 樓主認為大家都係付了同等車費,有甚麼權利去私自佔用和剝削這部份座位,但你既
然覺得那兩位是自由行女子,應該係坐東鐵去羅湖,羅湖車費已經貴一截,如果假設旁邊
果位男子唔係過境,咁佢付出既車費應該比該兩位女子為少,所以無法肯定他們是否付了
同等車費。

3) 那兩位女子帶著一袋二袋,個男仔只係玩PSP打機,如果我係個男仔,好應該發揮一D
gentleman 風度,第一時間起身讓座,有時唔係話一定要老弱傷殘,只要有需要都可以讓坐。

4) 那兩位女子只係迫係一張兩人座位上,我見過有其他人索性坐係地下,而有時亦都見有人
帶D輕便式自攜摺椅,摺椅非常迷你,可以袋到落褲袋,到坐東鐵無位座就係車廂度開自己
張摺椅座。

(2)
錯。
搭既路程遠o左,要比既車費當然貴o左。
即使該男子並非過境,但乘搭的路程是比較少,按比例要付的錢都係少D。
 所以在相等的路程上,他們(甚至延伸至所有人)也肯定是否付了同等車費。

(正常人也應該想到了吧...為什麼你卻可以這樣提出歪論?

(3)
不知閣下對gentlemen風度的理解為何呢?
是否相等於「有求必應」以及「逆來順受」呢?
石頭 發表於 2009-10-5 13:54 | 顯示全部樓層
不知道為甚麼,有很多人都覺得,

男女有爭執時,無論女子多麼無理取鬧也好,

男子一定要處處遷就,否則就是男子的錯,沒有風度...

小事如此,大部份男子都沒有所謂,

難道大事如工作、學業也要如此?這是甚麼世界

結果就是造就一大堆「港女」(貶義詞),大家有眼見,

因為不久前新聞才說出了「港女」的惡行...

風度,應該是對認識的人做的事,

我跟你一點關係都沒有,而你卻野蠻無理,

我有甚麼必要對你有風度?(雞同鴨講,這有用嗎?

讓座給有需要人仕如老人家那些動作稱為「有禮貌」,

不是「有風度」,因為這跟男女爭執無關!

我要說的已經說完了,請大家反思甚麼是風度!

如無必要,我不會再回這篇文章。

評分

參與人數 3aPower +11 收起 理由
mckhgc + 5 講得好,完全講出一涉及男同女既爭議,男人就一 ...
A240 + 1 完全表達到港男心中所想的
barking + 5 透視整個社會的反智現實

查看全部評分

cn2661_2d32 發表於 2009-10-5 23:48 | 顯示全部樓層

果兩個係女人.唔係有需要的人.
有需要的人係老人.行動不便,手抱小孩,大肚果d.
購完物拿住大大堆果d唔該自己負責.
下次見d學生哥咩住個超重書包洗唔洗又讓埋比佢.
如果因為佢係女人,所以男人要有gentlemantality點解

barking 發表於 2009-10-6 00:25 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2009-10-5 23:48 發表
果兩個係女人.唔係有需要的人.
有需要的人係老人.行動不便,手抱小孩,大肚果d.
購完物拿住大大堆果d唔該自己負責.
下次見d學生哥咩住個超重書包洗唔洗又讓埋比佢.
如果因為佢係女人,所以男人要有gentlemantality點解 ...

看來有人將 gentleman 同 kind/friendly 的意思混淆
ATE220 發表於 2009-10-6 21:57 | 顯示全部樓層
其實依家d大陸人都係咁樣,
唔會介意兩個位坐三個人,
但同時佢地冇諗到人地ge感受會係點,
即自己顧自己,
不過如果你,你又可能廢事同佢嘈,
所以呢個男仔就唔理三七二十一,
搞掂o左舖機先算
KC3555 發表於 2009-10-7 00:39 | 顯示全部樓層

原帖由 Wright---AVW16 於 2009-10-4 10:08 發表
我只怕有D肥人會因此而坐唔落張椅

你講開,我一年前見過東鐵線北行一個情況:
兩公婆都係自由行,一個肥婆,個身位霸左1 1/4個位,
個老公好瘦,個身位1個坐位都有餘。
尖東站上車,個肥婆仲要攝一個坐位的戰利品在兩公婆中間。
件行李箱擺在地上。
紅磡站開門,有一個小姐想坐落去(仲有一個位剩)
個肥婆兜屁股推開佢老公,然後擺個行李箱上張座位度。
佢另一手就將戰利品由右手邊換位到左手邊近車門玻璃。
個小姐並不介意便企係度。當時仲有半個位空間。
旺角東站有個婆婆上車,想坐落那半個位。
個肥婆居位用件行李推開佢老公,然後打側自己個身,一個人身位霸兩個位,
再加埋擺一個位的行李,再加埋1/4個位的戰利品,逼到個老公得返3/4位坐。
個老公想讓座俾個老婆婆,個肥婆向佢老公怒目而視。
結果坐對面的我讓左個位俾個婆婆坐。心裡面都想辱罵個肥婆。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....