hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 巴士行昂船洲大橋真系減唔到行車時間
開啟左側

巴士行昂船洲大橋真系減唔到行車時間

manlok 發表於 2010-1-20 02:03 | 顯示全部樓層

原帖由 ctb8107 於 2010-1-20 01:02 發表
其實西隧至青馬一段, A11同E11根本路線完全相同,
如果A11行新路快d, 冇理由E11會慢d ,
另一個可能性就係A11行新路雖然慢左但照改, 做分流

不過無論如何, 我會好懷疑比咁多錢起條橋出黎, 個效益到底有幾大 ...

基建係一定會帶黎經濟效益,佢帶黎既經濟效益同融合係難以量化!
唔起呢條橋我地就會比人邊緣化!
所以呢條橋一定係值既

評分

參與人數 3aPower -1 收起 理由
smal + 3 政治正確!!北京一定加你分!!!! hahahahahaha ...
ATE24 -2 抽水文章令人生厭
AV115 -2 關邊緣化乜事?唔好亂抽水,人云亦云啦。 ...

查看全部評分

Anpretext 發表於 2010-1-20 02:21 | 顯示全部樓層
原帖由 914 於 2010-1-20 00:19 發表

我真係信佢都傻呀,行昂橋一定快過現在少少,只係對城記A線只會快得很少,估計2-3分鐘左右,
但係龍記A41,A41P,E41行昂橋快過現在估計最少10分鐘以上,不要忘記現在行城隧巴士是以龜速上山,昂橋+青沙無咁多大上斜 ...

假設交通暢順,
的士都係快最多5分鐘咋,
開得70km/h既巴士點樣快10分鐘以上

不過我個人比較偏向A41, A41P同E41行8幹的,
一來塞車情況較少,
二黎乘客係車上全程公路會舒服些
arriva-eric 發表於 2010-1-20 03:14 | 顯示全部樓層
相信龍運既巴士行八幹比起行舊路係可以快左少少, 但一般的交通情況下, 只會快一至兩分鐘. 因行八幹比起行舊路係多左三公里路程. 如果舊路是暢順可以全速前進的話, 行舊路會更快.
另外, 八幹並不是平垣的, 相反, 青沙管制區內九成的道路都是上上落落長命斜, 最影響重型車輛的路段是尖山隧道蝴碟谷入口前有1.5公里向上 1:12 的長命斜.

因為我係渣'前七', 所以我而家都係渣舊路過青馬.
不過我都支持行青衣北岸公路既龍運線轉行八幹, 至少可以減低荃錦交匯處的交通流量.
GX7685 發表於 2010-1-20 09:30 | 顯示全部樓層

原帖由 manlok 於 2010-1-20 02:03 發表

基建係一定會帶黎經濟效益,佢帶黎既經濟效益同融合係難以量化!
唔起呢條橋我地就會比人邊緣化!
所以呢條橋一定係值既

哈哈!你呢句野咁熟面口ga!因住又俾人話你a
其實呢條橋都起好左,點解對於青沙公路車輛增長都冇幫助ga...
再者,o的巴士都唔行,起咁大過收費廣場巴士站做咩
111 發表於 2010-1-20 09:36 | 顯示全部樓層
其實青沙果條同埋呢條昂船洲橋成組8號幹線我有少少唔明咁快起黎為乜,又唔會快好多,其他道路亦未飽和........係都去起多條過海隧道好過........不過起乜都好.....都好過用咁多錢去起高鐵
053h4 發表於 2010-1-20 10:20 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
CMB 發表於 2010-1-20 10:21 | 顯示全部樓層

原帖由 111 於 2010-1-20 09:36 發表
其實青沙果條同埋呢條昂船洲橋成組8號幹線我有少少唔明咁快起黎為乜,又唔會快好多,其他道路亦未飽和........係都去起多條過海隧道好過........不過起乜都好.....都好過用咁多錢去起高鐵 ...

其實由長青隧道至美孚一段的南行3號幹線在早上繁忙時間車流很大, 只要有在早上繁忙時間有任何事故封閉了其中一條行車線, 車龍隨時去到汀九橋/屯公, 因為這段路最近的出口已是瑪嘉烈之後.

現在多了條昂橋, 起碼可以分流下

但係最奇怪的是昂橋往九龍方向的3幹匯合點 , 竟然是 讓線(虛線)右切入3幹南行慢線 「小路入大路」
現時經常有很多「盲毛」高速從昂橋進入3幹南行, 完全沒有收慢及觀察交通情況.
如果當局沒有改善工作或設置更多警示路標,  交通意外發生的機會相信會大增

可憐了在慢線行「定速」70km/hr的巴士

238X 發表於 2010-1-20 11:11 | 顯示全部樓層
原帖由 Anpretext 於 20/1/2010 02:21 發表

假設交通暢順,
的士都係快最多5分鐘咋,
開得70km/h既巴士點樣快10分鐘以上

不過我個人比較偏向A41, A41P同E41行8幹的,
一來塞車情況較少,
二黎乘客係車上全程公路會舒服些 ...

咁又唔係喎,假設快個比例係一樣,
本身車速慢啲應該真係慳更多時間喎,
因為原本用嘅時間比較多嘛。

之不過的士比盡都係開 80,
巴士 70 真係差唔得幾遠。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
238X 發表於 2010-1-20 11:15 | 顯示全部樓層

回復 17# 的帖子

三號幹線個入口設計係有問題的,唔止呢個,
荔景由荃灣路上去個入口一樣係呢個設計,
我講呢個入口仲要係兩線架,
搞到啲車成日 cut 線 cut 得好牙煙...

昂橋呢個入口都叫做有得補救,
至少可以將左面路肩改成加速線...
不過引道有無減限速呀?
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
fai 發表於 2010-1-20 11:30 | 顯示全部樓層

有的士行家行過長青同昂橋兩邊里數真係差唔多(佢地有個用黎
收錢既咪錶)。如果係城隧vs尖山昂橋里數昂橋直頭係多左。

原帖由 914 於 2010-1-20 00:19 發表

我真係信佢都傻呀,行昂橋一定快過現在少少,只係對城記A線只會快得很少,估計2-3分鐘左右,
但係龍記A41,A41P,E41行昂橋快過現在估計最少10分鐘以上,不要忘記現在行城隧巴士是以龜速上山,昂橋+青沙無咁多大上斜 ...

[i]影像.從心[/i]