hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [大鄉里出城] 飛安問題
開啟左側

[大鄉里出城] 飛安問題

Mos_Lok 發表於 2010-1-21 21:05 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

想問下
起飛同降落前後係咪要將所有 hand carry 行李
包括相機擺上架?
hand carry 又有冇限制(e.g.幾多件)?
過關時有咩安檢措施?
是否一定要過金屬機?

大鄉里出城
thanks a lot~
Neutroginger 發表於 2010-1-21 21:40 | 顯示全部樓層
原帖由 Mos_Lok 於 2010-1-21 21:05 發表
想問下
起飛同降落前後係咪要將所有 hand carry 行李
包括相機擺上架?

要...仲要還原椅背既高度, 收返埋茶几
至於相機, 睇你有幾大架啦, 理論上唔比係果陣用tim...

hand carry 又有冇限制(e.g.幾多件)?

多數係限制個重量, 同size

過關時有咩安檢措施?

睇你去邊度啦, 但至起碼(係香港) 全部行李檢查
人就要過金屬探測器
好似去澳洲, 英,美既機係上機前要係登機閘安檢多一次...

是否一定要過金屬機?

要架

大鄉里出城
thanks a lot~ ...
OTIS401 發表於 2010-1-21 21:58 | 顯示全部樓層
原帖由 Mos_Lok 於 2010-1-21 21:05 發表

過關時有咩安檢措施?
是否一定要過金屬機?

其他的樓下答左
呢兩點我想補充下:

安檢要睇下你去邊
如果係東南亞,通常冇咩問題
美國果D,上機前再check一次(寄倉行李記住不可上鎖)
同埋緊記要查閱有咩東西係唔可以手提同寄倉的

香港就係過金屬機
外國就有D唔係,係部scan哂你全身有咩的X-ray機...
 樓主| Mos_Lok 發表於 2010-1-21 23:33 | 顯示全部樓層

原帖由 Neutroginger 於 21-1-2010 21:40 發表

其實都係諗住飛個陣影下je
即係起飛降落又要擺番上去

如果搭 CX 對 hand carry 有咩限制?
如果係一個行山背狼(大概 20L,但不滿載)+一個中等size cam袋(1機2鏡)可唔可以唔寄艙?
如果一定要寄咁我帶個gip去好了..

另外 check行李係要拎曬d野出黎
定係開一開比關員睇下就ok?
同埋如果衫褲上有金屬野(eg金屬鈕扣)過金屬機又如何處理?

thanks again

hong28828 發表於 2010-1-22 00:07 | 顯示全部樓層
原帖由 Mos_Lok 於 2010-1-21 23:33 發表

同埋如果衫褲上有金屬野(eg金屬鈕扣)過金屬機又如何處理?

HK黎計...
係會有專員用舊唔知咩野起你面前由上而下咁掃一野

有D地方好似日本既話
就會掃足全身
cktse 發表於 2010-1-22 19:38 | 顯示全部樓層
起飛降落不可操作數碼相機
媽屐停
OTIS401 發表於 2010-1-22 21:53 | 顯示全部樓層

原帖由 cktse 於 2010-1-22 19:38 發表
起飛降落不可操作數碼相機

係就係咁講
不過唔知點解好多Airlines都唔理...
cktse 發表於 2010-1-23 17:09 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2010-1-22 09:53 PM 發表

係就係咁講
不過唔知點解好多Airlines都唔理...

唔係唔理, 只係睇唔到吧
你試下拎住部相機, 等機艙服務員行過時影相
睇下佢有咩反應?
媽屐停
AA48@43A 發表於 2010-1-23 19:35 | 顯示全部樓層
原帖由 hong28828 於 2010-1-22 00:07 發表

HK黎計...
係會有專員用舊唔知咩野起你面前由上而下咁掃一野

有D地方好似日本既話
就會掃足全身

果個係手提金屬探測器.

香港, 大陸, 澳門就會全身掃一次
日本同新加坡會除左全身掃一次外, 又將對金屬探測有反應的物件過多次X光機, 日本在等於過X光機時會check你的證件.
直通快線  連繫機場
S3BL100 發表於 2010-1-23 20:42 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2010-1-21 21:58 發表

美國果D,上機前再check一次(寄倉行李記住不可上鎖)
同埋緊記要查閱有咩東西係唔可以手提同寄倉的

我聽返黎個版本係:去美國一程可以上鎖,離開美國的一程就唔得。

我唔肯定係咪咁,但係之前兩次飛美國(兩次都係KE),問過香港的ground staff,鎖左都無事。
反而回程果陣,第一次驚自己搞錯,問過LAX的ground staff,講明唔可以鎖,第二次就自己乖乖地無鎖啦。