hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [大鄉里出城] 飛安問題
開啟左側

[大鄉里出城] 飛安問題

S3BL100 發表於 2010-1-23 20:46 | 顯示全部樓層

原帖由 Mos_Lok 於 2010-1-21 23:33 發表

另外 check行李係要拎曬d野出黎
定係開一開比關員睇下就ok?
同埋如果衫褲上有金屬野(eg金屬鈕扣)過金屬機又如何處理?

一般情況下唔使,關員會通過X光機睇入面有冇可疑物品,有既話先會要求人手驗
(我試過首爾仁川轉機果陣俾發現有支太陽油,即時沒收,香港出境果陣又無事喎;
另外又試過紐約JFK,手提行李入面有支牙膏,被發現,但係照樣俾我過

過金屬機一般會要求除褲帶同拎走所有硬幣、信用卡之類,如果過唔到機,會再簡單驗一驗,一般無可疑都會放行。
rickywk 發表於 2010-1-23 21:29 | 顯示全部樓層
大陸domestic,過完metal detector都會人手再掃多次...
cn2661_2d32 發表於 2010-1-24 02:51 | 顯示全部樓層
手提行李呢樣.其實你寧載重d但實d都唔好脹得太勁
好少捉你去鎊過唔過7kg,但你太大件佢實捉你放落鐵架睇塞唔塞得落
重野或多餘野,用個大少少的電腦袋裝唔會有人理.因為佢assume你係電腦就唔計hand carry
另外帶個百貨公司大膠袋載大件野過關都得.唔多計你做手提行李.佢頂多當你買左d手信.
就算你個可上機的行李好似載得重左d同脹左少少,你登機果陣唔用輪拉過去,用手抽住過,
地勤多數覺得你好輕.又係唔會捉

*ps小弟成日往返uk/hk,隨身背囊大大話話都10幾k,未計d書打爆晒個電腦袋再加埋上面d招
再用埋學生quota寄倉有30kg, 閒閒地每次都帶住60kg野四圍去都未比人捉過
同行的同學都見過衰過兩個. 有時係要用下d技巧同捉心理

同埋潤脣膏洗面膏呢d野我次次偷雞放係電腦袋過x光無論香港/英國邊防都冇捉過.
所以其實真正漏洞係電腦袋入面d野.不過當然,電腦要ling出來分開過x 光機
[MinG] 發表於 2010-1-24 10:35 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2010-1-21 21:58 發表

其他的樓下答左
呢兩點我想補充下:

安檢要睇下你去邊
如果係東南亞,通常冇咩問題
美國果D,上機前再check一次(寄倉行李記住不可上鎖)
同埋緊記要查閱有咩東西係唔可以手提同寄倉的

香港就係過金屬機
外國就有D唔係, ...

如果有經驗既話都知美國海關開爆鎖,但唔會係全部
*本人2年前有經驗過以上情況
 樓主| Mos_Lok 發表於 2010-1-25 02:24 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 24-1-2010 02:51 發表
手提行李呢樣.其實你寧載重d但實d都唔好脹得太勁
好少捉你去鎊過唔過7kg,但你太大件佢實捉你放落鐵架睇塞唔塞得落
重野或多餘野,用個大少少的電腦袋裝唔會有人理.因為佢assume你係電腦就唔計hand carry
另外帶個百貨 ...

電腦要拎出黎分開過
即係電腦袋過機而電腦擺埋一邊
還是兩樣野分開但都要過x光機?
原帖由 S3BL100 於 23-1-2010 20:46 發表

過金屬機一般會要求除褲帶同拎走所有硬幣、信用卡之類,如果過唔到機,會再簡單驗一驗,一般無可疑都會放行。
...

如果眼鏡有金屬螺絲係咪都要除出黎?
同埋褲有金屬拉鍊係咪佢用手提機scan
響個陣show比佢睇就得
但其實好多人條褲都有金屬拉鍊架喎
咁咪差唔多個個都要人手scan多次

===

另外想知多d 日本個邊出入境要注意既野
因為今次目的地機場係中部國際
thanks all

cn2661_2d32 發表於 2010-1-25 04:46 | 顯示全部樓層
一般來講呢d小型野如紐扣拉鏈眼鏡唔識響
大機靈敏度冇咁高.
但如果響,佢再用手提機掃果陣掃過你呢d位佢地會唔理.明知係粒紐或果個位擺明係拉鏈,咁當然唔理

電腦係要係袋拿出來再放係膠兜分開入x 光機.各大機場都要做
不過坐慣飛機,好自然未埋到檢查站已拿晒電腦出來,再張所有手機銀包散紙鎖匙同埋...皮帶手錶除晒出來
塞入去個電腦袋/大衣的袋度,一齊入x 光機,咁就唔洗另外放一個膠兜又易拿漏又執番都慢.
所以我都好少響機比人再check多次. 頂多真係唔好采比拉鏈/紐害,都係比人掃一下就得.唔洗慢慢解甲再check.

日本唔熟.不過各大國家同大主要機場都分別唔大.
液體寄倉, 安檢張金屬塞入隨手行李省時間拿同除,貴重野唔好寄倉.台灣之前先比人地勤爆寄倉行李偷野,目的地係日本. 又d地方可能要你除鞋放埋入x光機,如英國. 整體都係咁多冇乜特別
superay 發表於 2010-1-31 12:45 | 顯示全部樓層

原帖由 Mos_Lok 於 2010-1-21 09:05 PM 發表
想問下
起飛同降落前後係咪要將所有 hand carry 行李
包括相機擺上架?
hand carry 又有冇限制(e.g.幾多件)?
過關時有咩安檢措施?
是否一定要過金屬機?

大鄉里出城
thanks a lot~ ...

我自己坐過幾次飛機,只係飛過台灣同日本
來回日本同台灣都試過有部手提電腦同相機(DSLR)跟身
不用放上架,只係需要起落時放落地
另外講開Hand Carry架,起初我都會把所有物品放進去
可是有次卻遇上Hand Carry架全程上了鎖的情況
自此,所有飛行中途用得的都唔會放上去

關於行李箱方面,據我朋友所講,一些地方的安檢人員係會自己同你開鎖
而且開到熟手,幾秒鐘就開到一個,特別係密碼鎖

另外,關於安檢方面,個人覺得有些地區真係做得好求其
家人朋友試過拿了一支壓縮氣體上到飛機都無人捉到,安檢位後面停留、影相都無人理
手提電腦拿了出來反而叫我放返入去
相反香港就做得好嚴,因為皮帶扣太大響機,即時有人極認真去再查
自此我除皮帶先過機。

gurubb 發表於 2010-1-31 23:06 | 顯示全部樓層
深圳機場做安檢都好嚴,上年10月去北京,因為有 d 暖手包在 背包中過 X ray 被捉了出來,之後要揪出來再過多一次機.
另外相機袋一般可以照拎, 只要起飛時放在前面椅底使可

minam 發表於 2010-2-13 19:07 | 顯示全部樓層
原帖由 Mos_Lok 於 21/1/2010 09:05 PM 發表
想問下
起飛同降落前後係咪要將所有 hand carry 行李
包括相機擺上架?
hand carry 又有冇限制(e.g.幾多件)?
過關時有咩安檢措施?
是否一定要過金屬機?

大鄉里出城
thanks a lot~ ...

頭三條已經有人很詳細的回答,我只保充下面兩條:

過關時有咩安檢措施?
>>>過X光機(人、物件各一)。
**美國國際線到埗有一個好嚴格的海關檢查,所以在飛機上填form時一定要認真填。

是否一定要過金屬機?
>>>其實過移民局同埋安檢都是在一個空間裏,所以係冇人走得甩的,亦即是說,人人都一定要過金屬機。
rickywk 發表於 2010-2-14 00:02 | 顯示全部樓層

原帖由 gurubb 於 2010-1-31 23:06 發表
深圳機場做安檢都好嚴,上年10月去北京,因為有 d 暖手包在 背包中過 X ray 被捉了出來,之後要揪出來再過多一次機.
另外相機袋一般可以照拎, 只要起飛時放在前面椅底使可 ...

我08年奧運期間,o係拉薩飛去成都,hand carray係咁樣過X-Ray:
Attempt 1: 相機袋 + Back Pack + Notebook + 電話/銀包
Attempt 2: 相機袋 + Back Pack + Notebook + 電話/銀包 + Notebook火牛
Attempt 3: 相機袋 + Back Pack + Notebook + 電話/銀包 + Notebook火牛 +USB Cable + AA電

記住,呢次X-Ray check之前,入terminal已經過o左一次X-Ray+爆炸粉末檢測