hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) ‧巴士與巴敗‧
開啟左側

‧巴士與巴敗‧

da54 發表於 2010-1-26 22:16 | 顯示全部樓層

樓主話到明『希望有人明白中意思』,咁都唔明?真係咁多「真心」?

不過如果小弟 get 到的意思係正確的話,恕小弟唔係咁認同。

3357。KS8450 發表於 2010-1-26 22:18 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2010-1-26 22:16 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
樓主話到明『希望有人明白箇中意思』,咁都唔明?真係咁多「真心」?

俾人騎劫左
nickk 發表於 2010-1-26 22:29 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2010-1-26 22:16 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
樓主話到明『希望有人明白箇中意思』,咁都唔明?真係咁多「真心」?

不過如果小弟 get 到的意思係正確的話,恕小弟唔係咁認同。
因為樓主用錯方法去"借刀",結果出現了反效果..
 樓主| TSANG 發表於 2010-1-26 23:11 | 顯示全部樓層

回哂上面咁多人既文...

點解...??
之前D人係要將頂帽扣落黎巴士迷度...

D人企馬路ge...你咪call 交通組lor...

佢係中心等過馬路 同 係中心等影相 有分別,有等級 之分咩....

遊客唔係人咩?
西裝友唔係人咩?
外賣仔唔係人咩?
巴士迷唔係人咩?
你地係人,
我都係人...

D人企馬路ge...你咪call 交通組lor...睇唔過眼咪報警lor...

之前D人係都要將頂帽扣落黎巴士迷度...又上黎講,又貼相...

係唔係
D人係路中心等過馬路既路人 就罰輕D....  
D巴士迷係路中心等影相 就罰得重D先...

好多以為自己有少少年資既巴士迷...
就會去話人...係唔係都話路中心影相可恥...影衰哂巴士迷個名
世界大同...
不如自命為人類好過la...
係路中心影相既叫做人敗la...

犯法就犯法...做咩要將頂帽扣落黎巴士迷度...

咁去對鍾意巴士既人好唔公平lor...
仲要大家都有公同嗜好...都咁樣...
NLB CLP CTB SpaceBus SunBus
2500 發表於 2010-1-26 23:11 | 顯示全部樓層
原帖由 volvoman 於 26/1/2010 22:14 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
踩單車的男士

單車吾係馬路踩(無單車徑的話),吾通係行人路踩
比警察見到係行人路踩單車,警察有權醒張告票比佢
Phoenix 發表於 2010-1-26 23:20 | 顯示全部樓層

巴迷塔利班道德主義

貶低虛疑的(或偶爾存在)的敵人,抬高實際存在的自己

記得bdb時代真係唔見有多少巴迷判官.......
68A 發表於 2010-1-26 23:21 | 顯示全部樓層

GY8038 發表於 2010-1-26 23:24 | 顯示全部樓層
原帖由 2500 於 2010-1-26 23:11 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

單車吾係馬路踩(無單車徑的話),吾通係行人路踩
比警察見到係行人路踩單車,警察有權醒張告票比佢

咁你認為單車起馬路踩唔會比警察醒張告票比佢 ?
冇單車徑咪唔好踩囉 .. 好簡單
296A
68A 發表於 2010-1-26 23:27 | 顯示全部樓層
da54 發表於 2010-1-26 23:33 | 顯示全部樓層

原帖由 =TSANG= 於 2010-1-26 23:11 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
回哂上面咁多人既文...

點解...??
之前D人係要將頂帽扣落黎巴士迷度...

咁即係我無理解錯。

我回應下你呢個問題。你係一個以巴士迷為主的討論區入面,大家關心巴士迷的事情並無特別。
就好似一個母親,如果見到自己個小朋友講粗口,一定會嚴詞苛責,為既係小朋友的人格成長:
同一個母親,如果見到一個唔識的小朋友講粗口,最多可能只係薄責兩句,更可能的係唔會理。
呢個就係愛之深、責之切(當然愛唔一定要責,責唔一定係愛)。

當你 (任何一個巴士迷) 舉起相機影巴士時,係其他人眼中就已經俾樓主所貼的呢班人多一種身份,
就係巴士迷,咁你就應該對呢個身份負責。就等於禮賓府班家務員朋友一樣,佢地覺得自己係普通人,
但係其實佢地就係家務員的朋友,影響的唔只係佢地自己,亦都會影響埋個家務員。

無論如何,我都係一句,如果大家都可以行得正的話,咁就天下太平乜事都無。

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
68A + 2 配合時事分析,中 POINT

查看全部評分