hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) ‧巴士與巴敗‧
開啟左側

‧巴士與巴敗‧

3357。KS8450 發表於 2010-1-27 00:57 | 顯示全部樓層

原帖由 da54 於 2010-1-27 00:55 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我諗唔同人有唔同標準。不過如果大家係真心想呢個社群好而作出討論,
而唔係好似隔離某文咁有咁多恩恩怨怨而去討論,我相信未必會罵戰收場,
之前好幾次罵戰都係私人恩怨多。

我睇得出樓主的心都係唔想巴士迷備受批評,只 ...

就係話一開始 -> 搵位入騎劫個POST-> 各搶佔有利位置開火 -> 大打一場/ 翻舊帳

cristianolaw 發表於 2010-1-27 01:03 | 顯示全部樓層
原帖由 =TSANG= 於 2010-1-27 00:56 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

嘩...你既結論...

可以叫為

"巴士迷好蝦D!"...

咁既結論...

咁巴士迷點解唔係普通市民身份呢?

可以係丫...唔係影巴士個陣囉
等於你著起件校服...你既身份就變左係學生
一返工...面對上司你既身份就係下屬
難道因為佢都係人而會頂撞佢?
 樓主| TSANG 發表於 2010-1-27 01:14 | 顯示全部樓層
原帖由 cristianolaw 於 2010-1-27 01:03 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

可以係丫...唔係影巴士個陣囉
等於你著起件校服...你既身份就變左係學生
一返工...面對上司你既身份就係下屬
難道因為佢都係人而會頂撞佢?

咁我又講返例子...

著起件校服身份就變左學生
面對上司你既身份就係下屬...對呀!!
但你既上司都有可能做錯野ka ma...
唔通佢係聖人咩...

但遊客危險地影巴士呢?
旅遊敗?

學生著住校服危險地影巴士呢?
叫巴敗 定 壞學生呀?
學生敗?

咁遊客亂過馬路冇事,
巴士迷亂過馬路+影相就係巴敗問題?

咪又係人一個...

人人平等ka....唔該...
NLB CLP CTB SpaceBus SunBus
[MinG] 發表於 2010-1-27 03:00 | 顯示全部樓層

回復 53# 的帖子

西裝果個好明顯佢做緊既野同巴士無關啦
外籍人未必影巴士,影都無問題,但人地可能影d buildings 咁就比你踩低左人地
係咪好似搞到新加坡咁多rules 先好玩
[MinG] 發表於 2010-1-27 06:17 | 顯示全部樓層
原帖由 =TSANG= 於 2010-1-27 00:41 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

你有冇睇我回文ka...
唔好斷章取義wor...

我一直既意思都係話...
貼d巴敗上黎就好誇張咁...又乜又物
咁不知連遊客都貼埋上黎la...

D遊客做緊既...同巴敗做緊既...有咩分別先??

咁做乜要幫呢堆人改一個名叫做"巴 ...

張x強同李嘉x做既野都係搵錢啦
但係可唔可以話係同1樣野?
人地叫遊客,而唔係叫巴敗
試想下當你去到外國時果種心情但無拿拿比人點左相你個心情/對e個地方既意見係咪插水咁下降
3ASV196 發表於 2010-1-27 08:50 | 顯示全部樓層
原帖由 =TSANG= 於 2010-1-27 01:14 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

咪又係人一個...

人人平等ka....唔該...

其實閣下仲未明白da54兄的說話wor, 其實以上無人否定,
巴士迷都係人, 旅客都係人, 人人亦係平等....

不過問題係, 呢度係一個巴士為主的討論區, 巴士迷為主,
其實大家較多去討論巴士迷本身的行為, 是十分正常的事...

一直以來, 如果用好少少的角度去睇, 我見到係, 主要是
"巴士迷"互相關心大家的安全吧....(有時表達上, 係罵,
係批評, 但唔關心又點會出文, 雖然有時有d 過左火)

講真, 我明你意思, 你係想講, 點解呢度好多人, 只批評巴士迷
(巴敗), 而又唔去話其他人(做同一件事), 所以係唔平等, 但閣下
有無諗返, 其實答案只是好簡單, 原因就係因為呢度大家都係
"巴士迷"lor
... (da54兄例子中的中國人)

一個社群, 大家有共同興趣, 大家較留意同關心對方, 是十分正常,
出面日日大把人犯法, 我唔係話鼓勵, 犯法野亦應該有警察去
處理, 但當大家都係同一個社群下(呢個大家自己認同/不認同la),
互相提點下, 又真是這麼難去接受嗎?

p.s. 1 當然, 有d人批評其他巴士迷, 只是因為阻住佢影相等, 呢d就係
幼稚行為, 唔係關心..

p.s. 2 邊個係巴迷, 邊個唔係, 大家都係"呢行", 其實一望就心裡有數,
點會唔知...

3ASV196.KE7270
cristianolaw 發表於 2010-1-27 11:52 | 顯示全部樓層

我相信樓主已經走火入魔
 樓主| TSANG 發表於 2010-1-27 13:31 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2010-1-27 08:50 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

其實閣下仲未明白da54兄的說話wor, 其實以上無人否定,
巴士迷都係人, 旅客都係人, 人人亦係平等....

不過問題係, 呢度係一個巴士為主的討論區, 巴士迷為主,
其實大家較多去討論巴士迷本身的行為, 是十分正常的 ...

不停重覆Da54 D論點都冇法ka wor...
你有冇考慮我既論點先...

你當我唔明既咩...
我梗係明la...
但我就係見好多人都有你地呢種諗法...
所以我先開呢篇文...
我一直都係話...
任可人犯法都係犯法...
邊個犯法都係叫犯事者...
唔需要將一D 犯左法巴士迷...
扣頂帽去"巴士迷"呢三個字上面...

咁對"巴士迷"呢三個字好唔公平...
就係咁簡單...

樓主| TSANG 發表於 2010-1-27 13:33 | 顯示全部樓層
原帖由 cristianolaw 於 2010-1-27 11:52 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我相信樓主已經走火入魔

你咁樣去撩是鬥非,大家有眼睇ka wor...
da54 發表於 2010-1-27 13:58 | 顯示全部樓層

原帖由 =TSANG= 於 2010-1-27 13:31 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

邊個犯法都係叫犯事者...
唔需要將一D 犯左法巴士迷...
扣頂帽去"巴士迷"呢三個字上面...

如果一個人犯左法,佢就一個犯左法的人。
如果一個中國人犯左法,佢就一個犯左法的中國人。
如果一個立法會議員犯左法,佢就一個犯左法的立法會議員。

如果一個巴士迷犯左法,佢就唔係一個犯左法的巴士迷?

唔係我地無聽你意見,係你願唔願意去諗下點解我地咁諗。