hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) (特別廣告)特首電視講話:'多數人'支持 小弟繼續呼籲真正 ...
開啟左側

(特別廣告)特首電視講話:'多數人'支持 小弟繼續呼籲真正大多數香港人12.04RISE

LNChickenRice 發表於 2005-11-30 20:18 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

不久之前,曾特首電視錄影講話之中
佢話香港大多數市民支持政改方案
(小弟按:大部份造馬媚中央,以撈政治經濟油水者0既市民支持0卦)
但係就繼續'蛇王',遲遲唔願意開出普選時間表一張
(結果政治上有金權者欺壓大多數市民者,經常發生...
大家都無乜抵抗力去對以上大人物玩弄小市民0既場面開罵囉)

香港各區0既貧苦市民
一直都被呢個黑(箱作業)、金、權而成政經聯合
攪到大家食慾不振、睡不安寧
日頭憂心欠薪問題、夜晚又怕家居變0左負資產...
仲有新市鎮失業人士多過返工0既朋友,
弱勢社群0既小朋友淪落到要去執紙皮幫補家計
以上係邊個0既錯?唔通係社會0既錯?非也!

各位版友,小弟路邊社極近消息來源人士消息話
民建聯0既主席馬力,當年想入某某名校教書
結果連某某名校校長都覺得佢'會教壞細路'而懶得一見...
而家竟然做埋民進聯主席,大講政治空話,亂派福利空頭支票
(當然,小弟同該內幕人士都瞧馬力先生係一位出色騙子而不屑
特此通告以上路邊社消息,望版友前車可鑑也)

今均...小弟都係呼籲各位
'起來!唔願意做奴隸0既人們'
Fast and Free, follow me
(應該話係2003年7月1日0既50萬義氣兒女)
因為Time for make the Sacifice (同金權政治份子Say no!)
準時12.04,下午3點
'We Rise or Fall!'
等中央政府認清香港真正0既事實真相啦~

PS 本文內容極具殺傷力同煽動性...(因為正正係事實)
故此一經發文,小弟就不再回文、修改,以免傷各位版友0既和氣
同時保留原汁原味...(停版都係咁話)
另外,呼籲各位上街0既朋友...準備黑衣一件、樽裝水若干...
對於支持民建聯0既朋友...
非常抱歉,因為小弟開了黨主席0既底牌(不過偏偏正是事實)
罵戰還係晌另文再開始過啦~
(請注意:民建聯出賣市民0既事例,恐怕聰明0既路邊行人
早已一睇即知-而且數目極多、影響面極廣
...盼早日回頭是岸也~
if we don't, we'll lose all that we have found)
嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
chai 發表於 2005-11-30 20:35 | 顯示全部樓層
對於一段沒有新意的講話﹐竟須要求各大傳媒於晚上黃金時間錄影播放﹐
實在是浪費。
*天下雖安 忘戰必危*
da54 發表於 2005-11-30 21:01 | 顯示全部樓層
[ref=432690]chai[/ref]  在 2005-11-30 20:35 發表:

對於一段沒有新意的講話﹐竟須要求各大傳媒於晚上黃金時間錄影播放﹐
實在是浪費。

我覺得領導者出黎講野係好事,起碼特首仲記得班市民。
呢點我非常欣賞。

至於佢講既野,好多人都預左,無必要動氣。其實我覺得
特首呢段講話會令一 d 中立人士支持政改方案。不過同時地,
我相信唔少人亦會被佢既「誠意」打動~
至於你們信不信?反正我信了
~誰@359~ 發表於 2005-11-30 21:24 | 顯示全部樓層

佢既言論畀我個感覺係有d威迫既性質囉…
係咁講唔支持就點點點,似o係度「大」我地香港市民多d
字大只顯得人自大
Aboveday 發表於 2005-12-1 00:39 | 顯示全部樓層
中央心意已決,
曾特首本人都話唔到事0既,
佢講乜都無用啦.

總之認為香港已具備普選條件0既市民都宜繼續上街表態.
讓中央與國際社會聽見香港市民的心聲.

我本人都好認命0既,
除非政府取消區議會委任制,
否則我會上街.

不過,
如果到deadline政府都唔讓步,
我認為通過五號報告書係政治現實下的唯一出路.
da54 發表於 2005-12-1 01:11 | 顯示全部樓層
[ref=432993]Aboveday[/ref]  在 2005-12-1 00:39 發表:
不過,
如果到deadline政府都唔讓步,
我認為通過五號報告書係政治現實下的唯一出路.

我覺得即使通過唔到,亦唔代表民主路 Gameover
因為通過唔到既後果有兩個:
1. 政府讓步
2. 中央發火,收緊對香港政策,最後引致民眾更強烈地反彈,
對政府管治帶來更大的衝擊
CardCaptor 發表於 2005-12-1 01:41 | 顯示全部樓層

[ref=433015]da54[/ref]  在 1-12-2005 01:11 發表:

我覺得即使通過唔到,亦唔代表民主路 Gameover
因為通過唔到既後果有兩個:
1. 政府讓步
2. 中央發火,收緊對香港政策,最後引致民眾更強烈地反彈,
對政府管治帶來更大的衝擊

要達成1的出現
必須再有一次媲美03年71遊行的事件
令全世界關注(尤其是"米國")
才會有此可能

至於2
個問題就在
發火之後香港的民主收緊幾多
"逼令"人民上街表達意願與否...

如果是2->1的話
究竟兩班人鬧足幾星期的意義又是甚麼?
不定期舉辦各類代購活動, 詳情PM.
da54 發表於 2005-12-1 02:28 | 顯示全部樓層
[ref=433022]CardCaptor[/ref]  在 2005-12-1 01:41 發表:
要達成1的出現
必須再有一次媲美03年71遊行的事件
令全世界關注(尤其是"米國")
才會有此可能

我覺得過 5 萬人可能已經讓步...
如果越多人,讓步程度會更多~

我又唔信特首話真係無得再讓步....
因為特首係呢個時候無可能暗示「超過 xx 人我地就讓步」
講到咁恐怖同你去小販檔講價時個小販講到無得再減差唔多....
你信,佢就賺:你走,佢或者仲有得減.....
係國際關注下,政府無乜可能原地踏步....
一係就讓,一係就中共式發脾氣....
s3n354 發表於 2005-12-1 04:05 | 顯示全部樓層
有咩証據話大多數香港人全面反對政改方案?#]
s3n354 發表於 2005-12-1 04:07 | 顯示全部樓層

[ref=432690]chai[/ref]  在 2005-11-30 08:35 PM 發表:

實在是浪費。

李永達日日都發表沒有新意的講話,那為什麼各大傳媒要播出街?