hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) (特別廣告)特首電視講話:'多數人'支持 小弟繼續呼籲真正 ...
開啟左側

(特別廣告)特首電視講話:'多數人'支持 小弟繼續呼籲真正大多數香港人12.04RISE

ben2004 發表於 2005-12-1 22:13 | 顯示全部樓層

[ref=433410]edhong[/ref]  在 2005-12-1 21:36 發表:

if you think his talk is rubbish, then why you replied that ? i also think rubbish of yours.

then, if you don't like people support government and don't want them to speak anyt ...

小弟幾時有回過佢篇野呢 ... #:-[#:-[
上面果篇只係抒發小弟o既感受, 一個字都冇回過佢篇文

嘻 .. 小弟冇話唔想佢地講野啊 ... #
反過來應該係親中人仕唔想民主派人仕講野
一句講哂, 無論親中唔親中o既文章小弟都支持發貼, 只不過有唔妥o既地方一定同佢講到盡 ...
不過大前提係, 唔好講廢話
da54 發表於 2005-12-2 02:16 | 顯示全部樓層
[ref=433436]on11358[/ref]  在 2005-12-1 22:12 發表:

有個疑問:
點解一段冇乜新意既說話可以激發更多人上街?

可能就係因為無乜新意... 原本政府話係「重要講話」,
好多人都有 d 期望,點知原來少少讓步都無,完全企硬,
連民建聯都覺得可以改善既區議會委任制都唔改,到頭來
「重要講話」原來只係廣告一則,梗係唔多 happy 啦~
至於你們信不信?反正我信了
dicksonboy 發表於 2005-12-2 04:22 | 顯示全部樓層
[ref=433412]edhong[/ref]  在 2005-12-1 05:41 發表:

just see some of our LegCo's legislators ... they are very interesting !! but please don't forget they has been voted by us.

呢個咪就表示左選民唔成熟咯…
難怪被人話香港未夠班講普選
Idiotism is idiots being idiotic
hkbw 發表於 2005-12-2 06:12 | 顯示全部樓層

[ref=433703]dicksonboy[/ref]  在 2005-12-2 04:22 發表:

呢點小弟絕對認同....
小弟就睇唔出要咁快普選會對香港有乜好處….’

當社會上面還是有很多人對政治無所知, 短視的選民時, 選出來的人
分分鐘成個長毛咁, 就算唔講到咁極端, 好似台灣咁有個阿扁出來
都夠死啦!

呢d人, 就算俾佢上台一日都死得人多啦…..

其實個次23條硬上弓先會令到小弟去上街...
今次政改方案, 小弟覺得其實都唔錯的wo...
民主派有時真係三分顏色上大紅....
到時真係隨時拖垮香港經濟就只會一味話政府...

[ Last edited by hkbw on 2005-12-2 at 06:14 ]
殺雞焉用牛刀?!
tonytsang_hk 發表於 2005-12-2 07:22 | 顯示全部樓層
[ref=433712]hkbw[/ref]  在 2005-12-2 06:12 AM 發表:

呢點小弟絕對認同....
小弟就睇唔出要咁快普選會對香港有乜好處….’

當社會上面還是有很多人對政治無所知, 短視的選民時, 選出來的人
分分鐘成個長毛咁, 就算唔講到咁極端, 好似台灣咁有個阿扁出來
都夠 ...

用來安慰人民的策發會竟提出鍾逸傑二十多年前提出的兩院制..
你話曾生想點~
又話研究普選定義 傾時間表

如果真的兩院制,極有可能民選議員為下議院 功能組別為上議院..
..到時真係更加唔洗玩
da54 發表於 2005-12-2 10:54 | 顯示全部樓層
[ref=433703]dicksonboy[/ref]  在 2005-12-2 04:22 發表:

我反而覺得呢個係畸型政制下產生的現象。
市民有權選部份議員出黎,但係呢班議員
就因為功能組別、分組點票等原因,根本
發揮唔到為市民出聲的功用。係議員無法
有效代表市民既情況下,市民唯有考慮選
一 d 另類,而又真係出到聲引人注意的議員,
例如長毛,先可以將小市民既聲音帶出黎。

我唔同意貿貿然話選民唔成熟。事實上係
以前既選舉,長毛一樣有參選,不過選唔到,
點解而家又選到呢?大家不妨諗諗~
至於你們信不信?反正我信了
chai 發表於 2005-12-2 11:02 | 顯示全部樓層

如果說選部份人是不成熟﹐那麼選那些人才算是成熟呢?
*天下雖安 忘戰必危*
dicksonboy 發表於 2005-12-2 16:51 | 顯示全部樓層
[ref=433774]da54[/ref]  在 2005-12-1 18:54 發表:

我反而覺得呢個係畸型政制下產生的現象。
市民有權選部份議員出黎,但係呢班議員
就因為功能組別、分組點票等原因,根本
發揮唔到為市民出聲的功用。係議員無法
有效代表市民既情況下,市民唯有考慮選
一 ...

講得一D都無錯~
但係如果班市民透過呢種特別既方法宣泄不滿
又代表左D乜野呢?
我覺得呢種風氣並唔健康於政局發展
‘搵個人出黎搞搞震,只會越搞越亂’
選一個激進既議員對政局有幫助嗎?我唔知
但係我覺得自己去遊行示威會比選一個另類議員有用
Idiotism is idiots being idiotic
DK704_3N133 發表於 2005-12-2 19:19 | 顯示全部樓層
學上頁版友話齋....我唔反對人去遊行....
但去親ge唔係有甜頭就係甘願做棋子.....
好似上星期係深水保....有班老人家遊行......
明明講老人福利就係度講普選.....
試問老人福利同普選有咩關係?
明顯地班平均知識水平唔高ge人就會畀人利用.......
所以....想做棋子...想做逆黨同外國人ge走狗就去遊行la......

另外...送多一句....政治上"保皇總好過叛國"
民生上.....有杯話杯,有碟話碟.....
Dolphin 發表於 2005-12-2 20:30 | 顯示全部樓層

睇完樓主呢篇"呼籲",我更明白一些上街遊行人仕的心態原來是這樣.

令我更肯定今次一定唔會去遊行.