hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴5X加設特別班次消息
開啟左側

[服務調整] 城巴5X加設特別班次消息

adrianso_nwfb14 發表於 2010-4-15 22:10 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

由26/4起, 城巴5X加設特別班次由修頓球場至堅尼地城

只在一至五(假期暫停服務) 行走.  

修頓開: 1800,1815,1830,1845,1900

開出後原有5X路線行走至堅尼地城.  

source: 站頭通告
CrossCountry - First Great Western
daiteioh 發表於 2010-4-15 22:18 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

哈!加開特別班次要疏導灣仔客嗎?
城巴5X越做越勁!
:P...................
volvo_chan 發表於 2010-4-15 22:37 | 顯示全部樓層
好呀,5X終於可以開中途起載特車,城巴做得好

平時1745過後,係金鐘打後d站等5X係好難上到車,無位坐之餘經常都頂閘上唔到車,
5X我係四個月前都投訴過1800係金鐘上唔到車,可能因為咁城巴就做野。

城巴處理投訴真係幾認真,上次0005係興利中心等5B去上環,不過架5B飛站,城巴話果班車本身唔停興利,
之後我打電話投訴,無幾耐之後5B逢係過0000後經過興利的班次,果然照停興利中心畀人上車。

PS:換轉係九巴真係未必會理你D投訴,聽完就算數
至于你信不信,我反正信了
VA54-HN8897 發表於 2010-4-15 22:56 | 顯示全部樓層

原帖由 daiteioh 於 2010-4-15 22:18 發表
哈!加開特別班次要疏導灣仔客嗎?
城巴5X越做越勁!
本身o個段時間開6分鐘一班都好唔穩定,本身塞車,加上有時一上客已經分幾兩分鐘....搞到o係灣仔有時變左十幾分先得一班...仲要冇位上咩滯
所以佢加開灣仔定時開出o既特車都係好事,穩定返灣仔打後o既班次
aquarius83 發表於 2010-4-15 22:56 | 顯示全部樓層
其實呢幾班車基本上係未延長去天后版5X返生
sunnykam 發表於 2010-4-15 22:57 | 顯示全部樓層
呢班車咪即係以前嘅5X??
流星☆雨 發表於 2010-4-15 23:06 | 顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

講起九巴
之前有次坐86B去美孚
威寶提左我地幾次
之後去左客務中心攞FORM
回復係5個站播1次

講左等於無講
更有朋友指出83S 5個站都未夠就播多次
PB602 發表於 2010-4-15 23:17 | 顯示全部樓層
九巴當然做唔到啦, 因為九巴之友會話九巴唔夠車啦, 唔夠司機啦, 要保鐵啦, 運吉打壓啦, 無Quota唔可以經中環啦... 等等籍口.
victor888 發表於 2010-4-16 00:55 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2010-4-15 23:17 發表
九巴當然做唔到啦, 因為九巴之友會話九巴唔夠車啦, 唔夠司機啦, 要保鐵啦, 運吉打壓啦, 無Quota唔可以經中環啦... 等等籍口.

淨係睇下城記D 96_ 系D字母線多到數唔晒就知乜事
人地班班車都要經中環,但人地就有辦法係有限的空間內 maximize  d output
九記學下野啦

原帖由 sunnykam 於 2010-4-15 22:57 發表
呢班車咪即係以前嘅5X??

只係下繁單向修頓—堅城的翻版
唔係再早期灣碼—堅城的版本
ctb8107 發表於 2010-4-16 01:02 | 顯示全部樓層

本身都開緊6~9min, 再加5班特別班次
需求真係好大喎~!
新5X真係一條好吃香既線
不過留意到5X兩個方向既班次同需求係唔平均
一邊最密開到6~9, 再加特車, 另一邊最密都10min