hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴5X加設特別班次消息
開啟左側

[服務調整] 城巴5X加設特別班次消息

111 發表於 2010-4-20 15:52 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2010-4-20 02:45 PM 發表

下繁黎講,1部5X可以做2部46X生意or更多,
假設5X爆車,46X約30個客。(一般下繁情況)

都係件好事黎既,中環尾站等車返西環既人實在太多,唔做多d功夫,
成日見上唔到車既人就自自然用其他方法返西區,儲客係要返d功力。 ...

因為5X可以5分鐘直達堅城,搶走左唔少54/紅小/的士客...
Wright---AVW16 發表於 2010-4-20 20:18 | 顯示全部樓層
原帖由 VA54-HN8897 於 2010-4-18 21:59 發表
個人認為將任何一條線調離堅城都唔係好方法
話晒城巴當初將所有線(5B 5A 5 10)搬晒過堅城,目的話係令流水客可以見車就上,
帶黎o既好處係對於個別地區(e.g. 10 /5A 合和中心 , 5 維園泳池)o既乘客,會因為流水客帶動o既情 ...

又唔係咁講,其實5X屢次加班唔多唔少都用左一D流水線既資源,堅城搭流水線既客其實係有所減少,但水街以東既人冇因為堅城客減少而受惠,反而因為車少左,隨時難左上車。舊年我都提議過縮5去石塘咀,拉密班次兼比水街以東既客多D位坐

5既獨市位而家都有5X,所以留5係堅城既作用真係唔大
VA54-HN8897 發表於 2010-4-21 01:30 | 顯示全部樓層
原帖由 Wright---AVW16 於 2010-4-20 20:18 發表

又唔係咁講,其實5X屢次加班唔多唔少都用左一D流水線既資源,堅城搭流水線既客其實係有所減少,但水街以東既人冇因為堅城客減少而受惠,反而因為車少左,隨時難左上車。舊年我都提議過縮5去石塘咀,拉密班次兼比水街以東既客多D ...
西區去上環永安一帶o既流水,除左電車之外就會係巴士,
依家流水各線都唔係特別密,係因為大多數客都集中o係幾條線o既相近路段,例如銅記時代咁都可以坐5/5B/10 等等....咁多條線都o係堅城開,乘客可以叫幾飛,等車時間相對縮短
城巴最初接手時將咁多線拉晒去堅城真係帶黎左呢個好處
你都講因為5X 用左流水線唔少資源,咁雖然堅城流水客係少左,但係流水班次都少左,而且再睇睇下午5X 東行o既情況,客量都不致於以前全流水o既班次咁多人,言下之意5X 東行食左o既quota 比實際需要係多,而相對地,堅城流水線o既資源理論上會比實際需求減得多左,所以仲縮線的話水街以東就可能好少少,但石塘咀同堅城班客實唔得掂
如果你話縮5號,結果只會加重其他流水線o係堅城o既負擔,搞搞下到最後可能只係將縮線o既資源用返黎加密仍然服務堅城o既流水線

Choi 發表於 2010-4-21 17:22 | 顯示全部樓層

原帖由 VA54-HN8897 於 2010-4-21 01:30 發表
你都講因為5X 用左流水線唔少資源,咁雖然堅城流水客係少左,但係流水班次都少左,而且再睇睇下午5X 東行o既情況,客量都不致於以前全流水o既班次咁多人,言下之意5X 東行食左o既quota 比實際需要係多,而相對地,堅城流水線o既資源理論上會比實際需求減得多左,所以仲縮線的話水街以東就可能好少少,但石塘咀同堅城班客實唔得掂hkitalk.net* h6 n) p' Z3 |8 l4 z
如果你話縮5號,結果只會加重其他流水線o係堅城o既負擔,搞搞下到最後可能只係將縮線o既資源用返黎加密仍然服務堅城o既流水線

水街以東10:00打後有37B輔助(甚至坐到灣仔落車,行車時間和905差不多,但比1/5/5B快).
如果其中一條全日流水線跟RDP的5C(比如和5B/10重疊的5號),水街至維德兜出去,相信可減5分鐘行車時間.
如果5B改走十幾年前的路線(三角碼頭至金鍾)兜出去,那麼5/5B就可以分階段較快,而且又可以減少東行重疊.
再聯合班次和互轉,省下車隊應該足夠5X繁時5分鐘,非繁8-10分鐘1班.

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
FD5410 + 1 好建議

查看全部評分

新造的人、如鷹展翅上騰。
kay 發表於 2010-4-21 17:35 | 顯示全部樓層
原帖由 Choi 於 2010-4-21 17:22 發表

水街以東10:00打後有37B輔助(甚至坐到灣仔落車,行車時間和905差不多,但比1/5/5B快).
如果其中一條全日流水線跟RDP的5C(比如和5B/10重疊的5號),水街至維德兜出去,相信可減5分鐘行車時間.
如果5B改走十幾年前的路線( ...

或者下繁5X西行兩味,銅記既去到灣仔出海皮,
灣仔特車就下繁正常化。

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
FD5410 + 1 Good suggestions!

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
Choi 發表於 2010-4-22 11:25 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2010-4-21 17:35 發表

灣仔特車就下繁正常化。

一早應該這樣子啦.
5x全日很難走回頭了.
應該兩味的已經兩味(e.g. 5C/5S+10S)
上次小組會議問過,
10S有自己的客源,
難於併5S或取消.

我認為如果5改兩味預備砲轟,
1上摩星嶺會失去CWB直通.
最多通車後全日20分鐘1班.

反而18p全日可以考慮.
如果18晚上單向改18P,
我反建議10/18/18P聯班.
現在晚上10和18各10分鐘1班,
亦即每小時對開12班車.
如果每15分鐘10/18/18p的組合,
那麼每5分鐘一班車前往北角.
亦不用記著什麼方向快車慢車.
反正晚上10號客量也有調整空間,
而且和18車程相差不會多過10分鐘.

至於5x,倒建議延長至00:00尾班車.
現在灣北尾車大概23:50 (43X) 和 00:15 (18),
相反電車路的5X大概23:15 ~ 23:20.
雖然同時段的5/5B客量一般,
但星期六日的戲院散場客不可忽視.
以後港鐵尾車01:00,5x便失去了2小時生意.
新造的人、如鷹展翅上騰。
FD5410 發表於 2010-4-22 18:22 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2010-4-21 17:35 發表

灣仔特車就下繁正常化。

認同,而家繁時坐 5X 銅記返堅城仍然好耐下
希望城記在港鐵通車前可以再執執 5/5B/5X
以達至 5/5B 減少重疊(例如上面Choi師兄既建議),
及減少銅記往返堅城既時間
kay 發表於 2010-4-22 18:27 | 顯示全部樓層
原帖由 FD5410 於 2010-4-22 18:22 發表

認同,而家繁時坐 5X 銅記返堅城仍然好耐下
希望城記在港鐵通車前可以再執執 5/5B/5X
以達至 5/5B 減少重疊(例如上面Choi師兄既建議),
及減少銅記往返堅城既時間 ...

銅記差唔多爆車既乘客都唔想沿電車路執少少客,
灣仔既客又唔想上一架差唔多爆既5X,

只係睇依家既車數夠唔夠拆同埋行咩路會快d,

同埋真係拆左線既,到時成段西行都唔會行6-9分鐘一班,
而灣仔打後同銅記分家應該無可避免要拉疏班次,假設資源不變。
世界很簡單 人類很複雜
VA54-HN8897 發表於 2010-4-22 23:34 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2010-4-22 18:27 發表

銅記差唔多爆車既乘客都唔想沿電車路執少少客,
灣仔既客又唔想上一架差唔多爆既5X,

只係睇依家既車數夠唔夠拆同埋行咩路會快d,

同埋真係拆左線既,到時成段西行都唔會行6-9分鐘一班,
而灣仔打後同銅記分家應該無可避免 ...
暫時黎睇建議係好,但相信好難實行
一來你話要加資源,搵到地方放資源出黎應該比較難
二來灣仔特車線要正常化之後,根據你o既建議就只能夠獨力負責灣仔打後o既客,咁一定要更多資源,但原版5X 6-9 分鐘一班去到灣仔前已經好多客,加上變成「超特快」後客量又再上升,好難會抽到車俾5X 灣仔線,所以唔夠車的話,到時咁改左出黎班次迫住拉疏,競爭力降同時仍然係唔夠載
三來現時5X 線客量穩定,好難會再作出大改

如果係有心改的話,我諗最好先抽一兩班原5X o既quota,然後取消灣仔特車,將所得quota 開一條銅鑼灣開出,並灣仔直出堅城o既特別線,
咁樣一來銅鑼灣乘客可以叫兩飛,返西環班次可以繼續維持咁密同時,二來灣仔打後o既客亦因為部分銅鑼灣客轉用「超特快」,令原本o既5X 較易上車

結果出黎原本5X o既車一個鐘只不過係抽走左一班兩班,班次變化亦相對減少,但又同時改善灣仔打後冇位o既情況,亦都做就「超特快」路線
而我個人認為咁做最好o既原因係,就算特車線唔夠班次,乘客仍然可以上返舊版5X,總好咁過兩條線各自打理兩個市場,到時一唔夠車問題又繼續

不過當然,咁做的話最好可以聯合班次,盡量令5X 「超特快」開先,避免個個上晒原版5X,咁就最好啦

kay 發表於 2010-4-23 16:49 | 顯示全部樓層

原帖由 VA54-HN8897 於 2010-4-22 23:34 發表
暫時黎睇建議係好,但相信好難實行
一來你話要加資源,搵到地方放資源出黎應該比較難
二來灣仔特車線要正常化之後,根據你o既建議就只能夠獨力負責灣仔打後o既客,咁一定要更多資源,但原版5X 6-9 分鐘一班去到灣仔前已經好多 ...

不過,如果好似你講,拆得成,仲係供不應求既,
就有藉口搵埋堆流水線去搞。(少少改流水線既陰謀)

其實我相信搞得好既話,可以好似東區咁,特快流水各做得住之餘又慳到幾部車咁....

尋日搭43X經過堅城,一下子5,5B,5X,10,18,18P連住黎行,真係唔識形容
世界很簡單 人類很複雜