hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 傳播媒介/流動多媒體/動漫畫 【轉載】有線新聞終於稱霸,恭喜!恭喜! ...
開啟左側

[電視] 【轉載】有線新聞終於稱霸,恭喜!恭喜!

kay 發表於 2010-4-24 11:42 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2010-4-24 11:28 發表

都好耐無見到佢,除非佢長期報 2~7 呢個時段,
否則都應該唔見人了。

而且「新聞有線人」換左動畫廣告好耐,
之前第 2 版應該係蔡文健
(第 1 版係呂榮淳)
如果有男主播,應該會繼續用佢地... ...

講起主播揀人,無記新聞台都係要女唔要男,
唯一一個男主播姚雋彥都差唔多出局,依家掛埋名做體育記者

睇下過左暑假又有無新血....
世界很簡單 人類很複雜
AA48@43A 發表於 2010-4-24 15:43 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2010-4-24 11:28 發表

都好耐無見到佢,除非佢長期報 2~7 呢個時段,
否則都應該唔見人了。

而且「新聞有線人」換左動畫廣告好耐,
之前第 2 版應該係蔡文健
(第 1 版係呂榮淳)
如果有男主播,應該會繼續用佢地... ...

蔡文健轉做商台啦...
直通快線  連繫機場
victor888 發表於 2010-4-24 17:50 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2010-4-24 02:13 發表
講真,你咁問法,無論有心定無意,我都覺得好冒犯。

我睇有線十幾年,只差無睇過何富豪喺有線報新聞。
有線呢幾年的確有用靚女主播招徠的趨勢(而家有線
已無男主播),呢個唔係我問題。

而且,我都已經講左,有線主播「食螺絲」(NG)
情況嚴重。你條問題俾我個感覺,似係唔知
「食螺絲」=NG,兼且覺得我心邪--就算係,
關唔關你事呢?而家我無「鼓勵」人咸濕喎...

我當然知主播就有NG 的問題
最近入職的幾位新主播都有呢個問題
但我個人認為你將個 priority 調轉左,乜唔係應該以新聞節目質素行先咩?
何解你會以主播表現蓋過採訪、寫稿、新聞編排的質素?呢一點係自己講
>>>有線班女主播食螺絲多過食生菜,
都唔知質素高在哪裏。
咁你而家咪用主播質素壓到整體新聞台、財經台的節目質素,呢個係我 o既理解,如果你覺得我冒犯你,咁只好講句遺憾。
同時,難道其他幾個新聞台會是 NG Free 麼?

同埋以前係張宏艷寫的書之中,早就提及過別台過來的男主播/記者都因有線的制度問題而決定去「跑新聞」
victor888 發表於 2010-4-24 17:52 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2010-4-24 07:58 發表

依家無啦?
之前仲見到蔡文健.........

新聞台主播組只剩下體育組有男主播
財經組的「獨苗」林俊業亦已經離職
238X 發表於 2010-4-25 10:30 | 顯示全部樓層

回復 13# 的帖子

講真,如果主播經常食螺絲,
有好內容都唔可以清楚表達。
至少我家的印象是如此。雖然無線可能有立場,
但我地唔駛俾心機去咀嚼說話先。

而家資訊咁發達,學 10# 樓話齋,睇多幾個台比較囉。
反正屋企大廈個衛星碟仲有鳳凰衛視同 CCTV 收...

最後,你條問題係問我「睇新聞係咪為左睇女」,
同你而家講既好似無乜關係
victor888 發表於 2010-4-25 22:17 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2010-4-25 10:30 發表
講真,如果主播經常食螺絲,
有好內容都唔可以清楚表達。
至少我家的印象是如此。雖然無線可能有立場,
但我地唔駛俾心機去咀嚼說話先。

而家資訊咁發達,學 10# 樓話齋,睇多幾個台比較囉。
反正屋企大廈個衛星碟仲有鳳凰衛視同 CCTV 收...

最後,你條問題係問我「睇新聞係咪為左睇女」
同你而家講既好似無乜關係

你咁打已經歪曲左我個問題啦...
而家我係質疑你係以主播質素抑或編審內容為評有線新聞高低之標準

其實我想知你係邊段時間睇新聞多?還是你係 o係火車睇個批?
如果你係係深夜時間睇多的話,咁你話經常食螺絲呢個問題就會易D明點解
At least 已離職的蕭莉已經係重災區

238X 發表於 2010-4-25 23:47 | 顯示全部樓層

原帖由 victor888 於 25/4/2010 22:17 發表

其實我想知你係邊段時間睇新聞多?還是你係 o係火車睇個批?

0800 ~ 0930, 1300 ~ 1400, 2100 ~ 0100

火車反而少睇。

原帖由 victor888 於 25/4/2010 22:17 發表

如果你係係深夜時間睇多的話,
咁你話經常食螺絲呢個問題就會易D明點解
At least 已離職的蕭莉已經係重災區

果然唔止我同屋企人係咁諗...

樓主| CPY 發表於 2010-4-26 17:12 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2010-4-26 18:57 | 顯示全部樓層
不過周嘉儀當年係唔夠人手下,除左630新聞外,其他時段都叫做齊咁濟。
呢幾年睇住佢午間新聞、晚間新聞、香港早晨同新聞提要。
佢做630既影響係咪咁大.....
世界很簡單 人類很複雜
victor888 發表於 2010-4-26 19:58 | 顯示全部樓層

回復 18# 的帖子

截取小量新聞片段供觀眾免費欣賞
>>>有,不過係黃頁網站

呂娉娉
>>>已經離職,去左某政黨辦事

但又聽過是電視台製作新聞節目的態度改變了,將新聞報導視作「做秀」、「Talk Show」。
>>>無辦法,鬼叫佢地個 rival 買部百幾吋Plasma 黎鎮台
值得留意,近期 Cable 將唔少近期的「新聞通識」環節 cut 出黎做 short clips