hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 傳播媒介/流動多媒體/動漫畫 民建聯贊助商台節目
開啟左側

[電台] 民建聯贊助商台節目

DIH 發表於 2010-5-2 12:47 | 顯示全部樓層

原帖由 hosito 於 2010-5-2 06:13 發表
有點驚訝明報今天再以頭版狙擊民建聯, 一點也不「中立」。

明報中立?你想到哪裡去了?

再者,明報星期日生活的頭版,都點出了其中一個要點:
即使完全放下政治、政黨,純粹當係一個深宵電台節目來聽,呢個節目完全不合格!

申報,我自己聽開香港電台第二台、睇開明報,商台的節目我好少聽,
但從商台DJ與電視台合作的節目中,看出商台部分主持人質素真係唔太好,
而且可能商台環境相對自由放任,我這等「保守」人士見到佢地的說話態度及內容會覺得有點唔舒服。

好似今集話去個巴士站,想訪問等巴士的少女,少女拒絕受訪面壁,
一個「正常」的主持人應該識做走開啦(反正你又唔係要跑數,你係深宵節目又唔係新聞),
但有關主持人及整隊製作隊竟然守在該少女身旁再公然向全港聽眾對少女指指點點、評頭品足,
你自己一向在這樣的環境生存,唔代表全香港都接受這一套,基本的尊重都唔識,你做乜野傳媒!

森美小儀都係經一事長一智啦。
12A 發表於 2010-5-2 13:16 | 顯示全部樓層

愛落區訪問的區議員 不知所謂的 地區政績

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2010-5-2 10:30 發表
我諗今次好難唔要追住民建聯去打...
今次果節目明顯放個勢係我民建聯係親近地方,我有落街做野
明打地方牌
而正正就係泛民較弱既一環

我曾經在沙田區上班, 有親友, 同事係馬鞍山住
所以雖然係區外人, 我都認識部份沙田區情況

雖然無聽節目, 但我今日有睇蘋果日報, 佢地有講有關節目
那位姓黃的區議員真的好不知所謂, 好攞彩
話說外家有親友住有關選區, 前一輪同太太上去食飯
留意大廈區議員出的通告, 都好荒謬

1. 在選區附近公園加設長距離的行人上蓋
(去公園玩就係找機會接觸陽光, 加上蓋就失去意義;
加透明上蓋對擋陽光幫助不大, 唔加好過加)

2. 681P 上繁加班
選區下有大大條681, 一上車就直上高速公路,
要有位坐就行去總站, 2分鐘一班車, 等到第二班都應該可行
正常都唔會坐呢條行大運的681P
係77區居民無681, 先有需求, 要爭取加班
但問題係該區區議員又係禮義廉, 佢爭取到, 黃議員咪可以話埋佢有份....
實情同無做野無乜分別
(通告出左一輪, 但而家681P仍然係無加班消息)

(ps 而家仲有個姓李的社區幹事跟出跟入,
下年似乎係由呢位人兄出選區議會
當區人士請小心)

所以大家真的要好好運用獨立思考, 小心求證, 唔好比禮義廉所謂的政績騙到
九巴十六 與你在 GA5505 相見
053h4 發表於 2010-5-2 14:03 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
dbat98D 發表於 2010-5-2 14:15 | 顯示全部樓層

原帖由 12A 於 2010-5-2 13:16 發表

話說外家有親友住有關 ...

你用蘋果做info, 甘你客觀極有限
再講, 你係唔妥某d 野, 就算佢斗淡氣你都覺得佢係製造污染
所以你根本唔需要舉甘多例子.
Quanta 發表於 2010-5-2 15:36 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2010-5-1 17:52 發表

若果泛民真係咁受普羅大眾市民歡迎既話
理應係捐款到唔成問題
還是泛民自己每個派各自籌完自己用?

支持還支持,
香港人一向政治冷感, 唔興捐錢俾政黨
捐錢俾慈善機構叫做「做善事」、
捐俾教會就係協助傳播福音、
捐俾政黨我真係未聽過有咩讚美之言

同埋真係要鬥錢多的話,
你點夠商家同埋中共有錢
Quanta 發表於 2010-5-2 15:50 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2010-5-1 11:25 發表

其實,商台並冇唔俾泛民去買廣告/時間
問題係佢地去唔去買...

商台沒有唔俾泛民買
只不過商台度完條橋出來, 點解單搵民建聯合作呢?

佢話同過唔同黨派 contact 過, 睇有冇人有興趣,
但其他黨全部回應話冇人搵過佢地

(這點的問題出在商台,唔關民建聯事)

btw,廣管局業務守則是禁止在電子傳媒賣政治廣告的,
除非事先獲廣管局許可,
我見前面有 d 板友的見解或提議, 好似唔知有呢條例
 樓主| Crotone 發表於 2010-5-2 17:15 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2010-5-2 10:30 發表
我諗今次好難唔要追住民建聯去打...
今次果節目明顯放個勢係我民建聯係親近地方,我有落街做野
明打地方牌
而正正就係泛民較弱既一環

我都同意好難唔要追住民建聯去打
節目內容根本欺騙晒全港市民
如果是民建聯要求節目係咁樣的話,商台同樣要打.
One Door Closes Another Door Opens
Snoopy@FB8617 發表於 2010-5-2 18:16 | 顯示全部樓層
原帖由 12A 於 2010-5-2 13:16 發表

話說外家有親友住有關 ...

我諗閣下冇需要下下將人地做既野放落自己到覺得唔好用就覺得人地做既野冇用
加設長距離的行人上蓋,可圈可點
有陽光可能冇用,但若果個公園既其中一個用途係接駁到其他地區既
係作為行人通道處理既
咁唔係個個都鐘意大大個太陽照住自己
落雨既更加唔駛講
避雨要緊

681P若果係該選區入面做總站
咁都係關該區事...
需要條線基本上唔係俾佢地用
但若果講成功爭取一D冇用既野的話
不論泛民定係建制都有咁既情況
Snoopy@FB8617 發表於 2010-5-2 18:20 | 顯示全部樓層
原帖由 Quanta 於 2010-5-2 15:36 發表

支持還支持,
香港人一向政治冷感, 唔興捐錢俾政黨
捐錢俾慈善機構叫做「做善事」、
捐俾教會就係協助傳播福音、
捐俾政黨我真係未聽過有咩讚美之言

同埋真係要鬥錢多的話,
你點夠商家同埋中共有錢 ...

咁即係都要睇下政黨既號招力是否足夠問題
當然香港市民一向都政治冷感
但會唔會只係因為討厭建制,而並非支持泛民既市民相信唔係少
到真係要出錢出力既就會卻步
Snoopy@FB8617 發表於 2010-5-2 18:21 | 顯示全部樓層

原帖由 Quanta 於 2010-5-2 15:50 發表

商台沒有唔俾泛民買
只不過商台度完條橋出來, 點解單搵民建聯合作呢?

佢話同過唔同黨派 contact 過, 睇有冇人有興趣,
但其他黨全部回應話冇人搵過佢地

(這點的問題出在商台,唔關民建聯事)

btw,廣管局業務守則是禁 ...

上面都有提過
有機會係為減少過多泛民既色彩
此外,論數到地區來講
民建聯的確有領先至勢