hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 民主派贏了勝利的一仗
開啟左側

民主派贏了勝利的一仗

tonytsang_hk 發表於 2005-12-22 12:55 | 顯示全部樓層

[ref=450300]on11358[/ref]  在 2005-12-22 12:47 PM 發表:

為左確保勢力,就握殺其他想從政人仕機會,
當中也可能包括民主派二三線成員,
這個想法會不會比較消極而且不成熟?

申報利益:本人沒有加入任何政黨。

閣下的意見呢?

[ Last edited by on1 ...

2008:

功能組別將公司票改為個人票
第三屆特首選舉 選委人數只增至1300人
立法會新增議席只新增民選議員

區議會 取消委任制

立法會同特首由普選產生
又或者特首用間選方法

由選委會交出候選人名單
之後通過市民的信任票投票
投票率必須超過75% 候選人得票率至少要10%
在信任票中
如果無人得票率超過10%又或者一個人少於50%及其他人不超過10% 重選選委會

[ Last edited by tonytsang_hk on 2005-12-22 at 13:02 ]
superbus 發表於 2005-12-22 13:04 | 顯示全部樓層
[ref=450180]U-157星之Kelvin[/ref]  在 2005-12-22 11:10 AM 發表:

爭取民主是不能過急,也不能過慢,我有三個問題問問大家
1)自問香港人的政治環境成熟嗎?
2)有沒有人能從區議會議員晉身成為立法會議員?
3)香港人是否懂得理性投票?

1)點樣界定政治環境是否成熟?
   要香港做到點0既政治環境先可以普選?
   係咪做要到好似美國/英國咁0既環境先得?
   如果真係要做到美國/英國咁,點解菲律賓/台灣又有普選呢?
   佢0地0既政治環境唔見得比香港好噃

2)你有答案,我唔重覆

3)正如柴兄所問,係唔係投長毛=唔理性?
   我夠可以話投保皇=唔理性啦
   咩0野叫理性投票,根本就無定義
Bristoll5g 發表於 2005-12-22 13:11 | 顯示全部樓層
[ref=450180]U-157星之Kelvin[/ref]  在 2005-12-22 11:10 發表:

1)自問香港人的政治環境成熟嗎?
2)有沒有人能從區議會議員晉身成為立法會議員?
3)香港人是否懂得理性投票?
..

1) 然
2) 略
3) 懂
國內的朋友老問我會選誰...額...我真的沒票
da54 發表於 2005-12-22 13:11 | 顯示全部樓層

[ref=450159]on11358[/ref]  在 2005-12-22 10:45 發表:

政府議案被否決只係因為制度問題(過到一半但係過唔到三分二),

其實你知唔知道點解要三分二票通過?
又,有無三分之二咁多香港市民支持呢個方案?
至於你們信不信?反正我信了
da54 發表於 2005-12-22 13:21 | 顯示全部樓層
[ref=450305]tonytsang_hk[/ref]  在 2005-12-22 12:55 發表:
2008:

功能組別將公司票改為個人票
第三屆特首選舉 選委人數只增至1300人
立法會新增議席只新增民選議員

區議會 取消委任制

功能組別公司票的確可以取消,不過係政府保護大財團、官商勾結的情況下,
似乎不可能。

新增議席只新增民選議員亦是不可能。人大釋法已表明 08 年立法會
直選及功能組別議席要維持 1:1。 (其實而家唔加人仲好,起嗎唔驚
立法會大樓無位坐,哈哈~)

區議會取消委任制... 算啦,特區政府根本就係無誠意取消....
(琴日聽立法會直播覺得好過癮,有保皇黨人話委任議席有
好大作用,所以需要保留住,不過就支持政府逐步取消...
有用你都支持取消?真好笑)

[ Last edited by da54 on 2005-12-22 at 13:22 ]
chai 發表於 2005-12-22 13:39 | 顯示全部樓層
[ref=450300]on11358[/ref]  在 2005-12-22 12:47 發表:

為左確保勢力,就握殺其他想從政人仕機會,
當中也可能包括民主派二三線成員,
這個想法會不會比較消極而且不成熟?
[ Last edited by on1 ...

要進入議會﹐只可以透過第五號報告書?
現時民主派已著手07、08年選舉﹐
利用本地立法權力去擴大民主程度。
*天下雖安 忘戰必危*
chai 發表於 2005-12-22 13:47 | 顯示全部樓層

[ref=450313]da54[/ref]  在 2005-12-22 13:11 發表:

其實你知唔知道點解要三分二票通過?
又,有無三分之二咁多香港市民支持呢個方案?

根本全世界的憲制﹐在針對修訂方案時﹐
多數都要2/3通過﹐已確保社會已達致一定共識﹐
避免因政爭而出現不穩定。
*天下雖安 忘戰必危*
da54 發表於 2005-12-22 13:56 | 顯示全部樓層
[ref=450348]chai[/ref]  在 2005-12-22 13:47 發表:

根本全世界的憲制﹐在針對修訂方案時﹐
多數都要2/3通過﹐已確保社會已達致一定共識﹐
避免因政爭而出現不穩定。

所以我覺得政府成日話有 49% 咁多人支持政改,
其實都好漠視社會共識呢個要點~
marioso 發表於 2005-12-22 15:00 | 顯示全部樓層
[ref=450113]S3N280_FX8032[/ref]  在 2005-12-22 08:20 AM 發表:

相信劉千石肯定會成為千古罪人,因為劉議員佢投棄權票

唔覺得佢係千古罪人,
假如佢贊成既,中央可能唔批回鄉證比佢r
唔好唔記得佢媽媽仲o係大陸,有病在身的
HY671 發表於 2005-12-22 15:25 | 顯示全部樓層

[ref=450421]marioso[/ref]  在 2005-12-22 03:00 PM 發表:

唔覺得佢係千古罪人,
假如佢贊成既,中央可能唔批回鄉證比佢r
唔好唔記得佢媽媽仲o係大陸,有病在身的

冇錯,如果劉千石投棄權票係千古罪人,咁投贊成票既係乜?
永遠懷念MJ