hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解當時529要一開就開全日?
開啟左側

[服務調整] 點解當時529要一開就開全日?

JX9097 發表於 2010-7-16 09:49 | 顯示全部樓層

27其實取消冇乜大問題
(最多加番25A/529分別轉乘電車路路線已經可以解決)
講真,27所謂獨市位只係炮台山(部份25A,綠小49M可以去到)
再加埋北角(但529由電照街行過去碼頭一帶又唔係遠)
收費方面27都輸哂,根本早就應該cut班/cancel

只可惜城巴喺未轉手前打唔死27
一家親之後,新城當然希望取消嘅係529
(遠又遠過人,收費又平過人,正一好睇唔好食)
新巴成功加價之後,價格差距更顯著
所以以巴士公司立場,一定係cut 529 keep 27

529合併85唔係唔得
睇番九龍,1A何嘗唔係超級流水線?
當然,1A遠比529/85密得多
之但係都有參考價值
S3BL470@98A 發表於 2010-7-16 12:53 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
yunghin2004 發表於 2010-7-16 22:23 | 顯示全部樓層
原帖由 DT716@71A 於 16-7-2010 01:11 發表
正如你所講
我認為招標時甚至再改遠d 西灣河碼頭
咁樣一定得,這已經等於529 號線
班次上,香港人等車係有心態上之極限,超越左呢個極限服務就會被形容為不可靠、費時、欠效率
如果以25M 行百福道落山呢個咁短嘅車程,居然20 ...

最衰係寶馬台啲人嘈一定要巴士
JX9097 發表於 2010-7-17 11:16 | 顯示全部樓層

原帖由 yunghin2004 於 2010-7-16 22:23 發表
最衰係寶馬台啲人嘈一定要巴士

講真,寶馬台次次都冇乜人落(有都係一兩個)
有冇必要一定要巴士去serve佢哋呢?!
yunghin2004 發表於 2010-7-17 14:12 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 17-7-2010 11:16 發表

係條路稍為快啲囉 -_-
brianso198 發表於 2010-7-17 16:21 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2010-7-17 11:16 發表

區議員有時係咁...

明明巴士的需求唔高,
點解唔放手比小巴做?
brianso198 發表於 2010-7-17 16:23 | 顯示全部樓層

原帖由 JX9097 於 2010-7-16 09:49 發表
27其實取消冇乜大問題
(最多加番25A/529分別轉乘電車路路線已經可以解決)
講真,27所謂獨市位只係炮台山(部份25A,綠小49M可以去到)
再加埋北角(但529由電照街行過去碼頭一帶又唔係遠)
收費方面27都輸哂,根本早就應該c ...

唔可以,
一定加價...(條529P而家收緊$5.5,冇乜理由85+529之後收$4吧...)

同埋,
阿公岩個邊好多老人家,
如果價錢加得太勁的話,.
呢班客會反對....

同埋.
本身筲箕灣<>小西灣/杏花邨好多客的,
如果因為為左個寶馬山而令呢班客的利益受損的話,
呢個係好不智....

S3BL470@98A 發表於 2010-7-17 16:45 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
brianso198 發表於 2010-7-17 16:48 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL470@98A 於 2010-7-17 16:45 發表

但 529P 是特快線,$5.5是正常。
529 方面,因為 81A 在雲景道往興華是$4.1,但 81A 的這收費是2008年6月8日後的車費,
不如以1997年後的收費為板本,應該是$3.7,不過今次建議是去到小西灣,我想最少都要$4.0。 ...

問題係,
81A的收費根本唔係咁樣...

同埋,
人地81A好明顯同半唔半山價冇任何的關係....

唔該睇下條19收幾多錢..

如果你話19唔係半山價的話,
咁81A係咩野?

同埋,
根本27的價錢係中巴收得過貴,
但係代唔代表城巴條529係合理呢?

可以答你,
529係唔合理地平....
Choi 發表於 2010-7-17 18:01 | 顯示全部樓層

原帖由 brianso198 於 2010-7-17 16:48 發表

問題係,
81A的收費根本唔係咁樣...

同埋,
人地81A好明顯同半唔半山價冇任何的關係....

唔該睇下條19收幾多錢..

如果你話19唔係半山價的話,
咁81A係咩野?

同埋,
根本27的價錢係中巴收得過貴,
但係代唔代表城巴 ...

如果529由中/新巴做,
應該跟25一樣收$6.9
新造的人、如鷹展翅上騰。