hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 hkitalk.net 站務資源中心 (Z) 站務事宜及分板事務討論 (Z23) 再討論評分規管問題 (updated 20/7)
開啟左側

再討論評分規管問題 (updated 20/7)

樓主| AL_71 發表於 2010-7-20 08:37 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2010-7-20 08:05 發表
5 R8 ]6 P& d0 J8 c2 [# }0 O/ c; L出一篇文,無人回應,無得交流觀點、分享睇法,才是真正的悲哀。

* W, x, q4 V6 M# o% A& N; Y! p
' K, _5 c3 j' Otoy story 3、之前既Alice in Wonderland算係其中一d例子' ~( R& Y! x3 D
我諗唔少人可能睇過,但係呢度都冇咩人再回文分享! M9 q% v6 L- K2 v
都睇到呢個討論區根本唔適合我 (A10版除外)& ^" l! R4 J5 l' j) \5 D

; c7 G/ ~1 }) ~; {8 h1 A) P& C7 U1 c; J' X7 a
原帖由 kay 於 2010-7-20 08:05 發表
9 T( i) Y2 Z' D9 p6 T2 [- I講起評分制,樓主以"不必要去扣分"去抵銷評分,( ?9 |  H, ^8 j% d
某程度上都唔尊重其他人意見,與樓主話這兒新版友、新觀點入黎italk情況一樣
, l' ?, k; |  @6 F) L+ O樓主幫一類人,又唔幫同一類人,雙重標準,何處再細談?)以理服人,係有理由既,+3分admin35都無你乎啦....

N5 A/ z& T' ~6 ^9 D; u! d7 n
: D6 h* P: h4 m6 I/ F' R其實咁都發warning (出面討論區咁都俾warning實俾人閙死)0 y* X( M- A4 E* _" ~1 R
我真係唔明白admin35及你既睇法
! D/ |0 L/ E- U' B: F; {可以突顯出評分制係可以令唔少人因冇留意版規而停版/發warning! T0 z/ b+ {: e( Q: V$ C3 C

( n1 _. q# S% |  ~+ b討論區既「附加功能」唔應該會令人停版/發warning
  h$ r' u4 h1 B' G2 g, `但好不幸地自己以不少人睬左呢個陷阱
kay 發表於 2010-7-20 08:38 | 顯示全部樓層
原帖由 AL_71 於 2010-7-20 08:21 發表
' t) w/ q8 Z; K4 L/ e我可以講既係,我係其他討論區
6 O! R( u- }7 y; T4 @0 g# a! }0 Y(e.g. dixcuss, mixi及hkgxlden)既不同主題區都有發表唔同類型既文章8 U2 H7 Q3 L7 y6 O; u* z
而果度既會員亦有好似我既做法5 r$ ]8 X" r3 s, p( ?, y0 H

: @0 h2 f( [3 w4 f, n不過既然你地覺得italk既版友只限集中於討論交通/特定興趣既話
+ O! v* n+ L2 n  p, [+ u那麼我真係無話可說& P  `$ K( Q' C, @0 r1 k& Y
...

5 \# j1 o& v9 W8 e) u你講呢3個forum根本一開始走既路線就唔同....
3 R- H* Z  Z, `" Y# ~' B& X% u將米同紅米夾硬一齊講當然走唔到咩共識啦...1 e- w& Q' g' U& d' ]

! p4 i* Q! E- u- r. W4 n$ L可能大家吹下水,咦,大家都係巴迷喎,咁咪有計傾囉...
7 X) y% l. h; i8 m1 W4 B
' {0 b+ p* G4 n! W; Y況且,唔見得上多幾個forum,對一個人有幾大壞影響。
& d, e6 s* t; h9 A如果你講到有咩壞影響,又令人信服,fine: U- ~; R7 V- Y" l- A$ I9 i2 X1 c/ s
8 m% s* J& K1 ~! ]# l4 }. a& X1 l7 i
同埋,要爭取d咩?取消評分制?同要爭取2012要雙普選無分別喎~
0 B: x$ m. k. R" H! C或者爭取一樣野,可以將自己站在道德高地,然後再搵機會指責會員,關定後門先: {. e4 Q% E$ u. C2 }

: H+ C( _: q1 {2 q% j6 n我搵到italk係我聚腳地,你搵到其他forum,大家根本無抵觸~
1 u1 V3 u% H" |' M; |# k8 j0 _+ N太多雙重標準...
世界很簡單 人類很複雜
kay 發表於 2010-7-20 08:46 | 顯示全部樓層
原帖由 AL_71 於 2010-7-20 08:37 發表
5 f6 Q& r7 c0 ~1 b& J  `. p3 S' T8 w& R; b! Z! B/ \% N3 ~  j, b
; z4 O2 j6 |& a* O- x! y
toy story 3、之前既Alice in Wonderland算係其中一d例子
% Q( `$ e7 S' @. u0 k( T我諗唔少人可能睇過,但係呢度都冇咩人再回文分享4 l' j/ e8 ~( b8 {/ }6 d
都睇到呢個討論區根本唔適合我 (A10版除外)+ F: h/ D% x$ P8 D2 p" u

, O- W( k4 {+ C. H8 D' W% R. [4 I+ \% h& ~
6 ?/ u$ M. y) u, [; \3 D
: F, R' C* ]) i" w
其實咁都發warning (出面討論區咁都俾warning實俾人閙死); Q7 @( G" i+ ]' h+ w
...

0 B& E! E$ f5 Y( u/ ?so?這兒不是出面討論區喎~~
) `0 H( \/ p6 Q" N; `況且,我話唔尊重人意見0者,我有同意過admin35出warning咩?, a0 b" a! L& S' _, `: u
(當然,你係受害人,我講乜都無用)
5 C0 o- ?! i/ P. {" b3 m; P+ ~3 \! Z4 n2 H" L, H/ k- @
係無人出文就無人出文架啦,站長都無權迫人去出,
3 k! k% c3 r# J  C) |  U: V咁...又唔見你出?唔通驚出左無人回,受不起那種感覺?
9 t1 P4 Q6 x; S, U(我可以說我係受不起,這是forum的核心:互動)0 b$ X, f+ U5 n% [

8 @" r, f6 X, ]* }6 v7 v8 Y有個無聊建議,不如叫站長比晒成個A區你,時限為一季,我都想睇下閣下有咩方法將A版復甦。
0 |8 g6 t* |6 z- o$ R' H/ ^2 i$ o
從行文閣下似乎對管理forum都未盡了解........
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| AL_71 發表於 2010-7-20 08:56 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2010-7-20 08:46 發表 " B3 b; T$ [& T* L# Z/ s; l- a

- T% F$ ]  f+ y6 r% s係無人出文就無人出文架啦,站長都無權迫人去出,. ^) y# z) B- n9 C4 K) H
咁...又唔見你出?唔通驚出左無人回,受不起那種感覺? ...
2 g5 o! |- ?( V  S4 L; T

' G9 j  W) A: @2 P+ i' B係冇權迫人去出! p3 @/ O# R9 x' U/ Y
不過會好奇覺得點解呢度既人咁怪既?* e/ \- i0 ~; i$ O; A
真係對電影冇興趣?!
- |7 @' V9 Y3 c! c4 \% V好想研究下呢類人的生活係點 XD6 g& |5 @# H! E

5 c: A3 O4 E& V8 G9 N' \1 j6 eP.S.本來早前都想分享Ladygaga 既MV,0 G, j6 H/ V7 t4 V
不過驚俾人扣分而唔post$ u9 k% w) f: N, L! E, L8 j
, N+ f0 t' ~1 y, ]
FBI2 發表於 2010-7-20 09:13 | 顯示全部樓層
原帖由 AL_71 於 2010-7-20 08:56 發表
, s- I* y& s% ^- p' f2 D
- Q; U# D8 J8 t! N  e8 d  F/ ~% H$ l4 V0 N6 M5 ~
係冇權迫人去出
- K8 _% [  x+ z+ r" ], E+ n# n不過會好奇覺得點解呢度既人咁怪既?
% Q& b7 q! E: ?1 Z0 k1 ^真係對電影冇興趣?!
; V8 E+ o+ z7 T$ d: P9 L好想研究下呢類人的生活係點 XD3 \6 s- i3 P% _$ j

6 ^4 @. S2 C2 o6 A, J: JP.S.本來早前都想分享Ladygaga 既MV,
4 b% J; @1 k3 J4 u2 u6 t不過驚俾人扣分而唔post ...

" P; |+ x) S- e2 ]5 c7 U! P6 Z+ w6 {  f+ l, z  o8 m1 T: w
咁我對樓主個腦和神經線很有興趣,想深入研究,係咪代表要開篇新文,甚至開個新板去討論呢?
) }+ |8 L% R. n% v; ?: @4 F只要樓主貼既文唔係搞事既話,板友和板務人員唔會隨便亂來既.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
edhong 發表於 2010-7-20 09:46 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
admin35 發表於 2010-7-20 10:59 | 顯示全部樓層

最新的評分附例修訂也已經生效三個多月,
( O$ B+ l5 @. R/ {( e2 S1 m8 ], S有人不看評分附例,結果作出違規評分,
2 K/ i/ i: \1 B3 P: a' U6 {$ [2 Z& w6 k本人最多只能減刑,但近日站友的違規程度: l& y  `3 P- d
令本人覺得部份站友是忽視規則,本人難以
8 i1 L+ q; x" u6 {  a長期容忍。6 n2 H& f  ~$ ?* W1 H

* `1 d# s7 w+ A1 \5 g6 b- b事實上,本人和各站友一樣,希望致力維護, Y7 l  ^2 }1 p/ Y. U+ ?
本站穩定,讓其發揮應有的效用。6 w  s1 y' U, ]; H" V
) k1 O" C5 m. t, h8 d9 \' r# k1 i; t
評分管理專員示
OTIS401 發表於 2010-7-20 17:11 | 顯示全部樓層
我覺得愈來愈有趣...
5 O6 W7 {' F' L! \既然樓主對呢個forum冇眼睇6 z# k9 s' S# a+ L" N5 y7 v
咁點解仲要係度不斷咁發表幾乎所有人都不認同,甚至點人火的偉論呢?! j& j; J+ |7 I; R/ e9 W
, Z' u* Q% z0 |% l
呢度早就已經定了發展方向,係以交通為主,唔係十萬八千個興趣  M1 m( D" s( Q0 \
就算你係度開一堆,會有人流嗎?9 e1 A+ Y  i/ N# \' ~
網上早就已經有一堆專門論壇,點吸引到人過檔呢?開左咪又係浪費資源...
% U' W2 [0 q: O唔係話我地唔爭取,係我地有冇必要去爭取呀...
edhong 發表於 2010-7-20 18:23 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
3ASV196 發表於 2010-7-20 19:07 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2010-7-20 17:11 發表
. x4 ]) ]5 [9 G' K' `7 w4 p我覺得愈來愈有趣...
8 J  T; C7 J" t$ O既然樓主對呢個forum冇眼睇
3 J8 I+ ?) v+ Q咁點解仲要係度不斷咁發表幾乎所有人都不認同,甚至點人火的偉論呢?
# U" D, A  w& |& A7 P. t6 |' f  k  h
呢度早就已經定了發展方向,係以交通為主,唔係十萬八千個興趣0 H/ n' Y; U5 |& G& D& |, `
就算你係度開一堆,會有人流嗎?
- Z5 a% K+ l: j/ N) e! |網上早就 ...

" W3 k% z9 |) ^' f+ y) r  z1 G5 Y7 @8 @/ n: t
其實我覺得, 樓主已經唔係針對呢個forum, 而是針對緊呢度D人,
! F* @! Y% R7 j& ~% v. P* a唔係點會講到我地係一班怪人(佢用怪去形容GA), 仲話想研究下...0 h5 y# D! P3 v0 _+ B  W
; c2 K: d% ?$ r- E  }6 a4 i
所以講黎都浪費時間, D討論要講的, 一早都講晒, 好多人都重複左! h$ G/ o2 B* H3 c& b
唔少次, 只是樓主不斷loop, 我地話早定方向是交通, 佢又會話咁係0 c+ W) |. t0 Y0 e" }
唔健康, 到話其他post少人出, 會人流, 佢又會去返話呢度D人生活
6 y0 k/ X7 u+ ~2 h: g4 X/ |乏味....根本就無得好講...
  e8 a7 C% e4 j$ i/ j
! N; _6 P6 n5 _0 y9 `8 o1 s8 f; l(但佢永遠都唔會明, 一個專門forum 的用處, 亦唔會明, hkitalk 版友
* \# ?4 ?' c; ^1 B9 o是會去其他地方的, 更加唔會明, 我唔係hkitalk 講睇戲, 不等於我
; V: B" Y" ^5 k' L" n對睇戲無興趣)
7 A% P! I, Q; w. z* @4 [8 R% `- m! V) m* h( E# X
佢係要認為自己係最正常, 而其他人都係怪gei....無人改變到佢, 唯一
( z; y1 |4 T2 u$ e. g; `唔明係, 點解佢仲要黎, 仲要次次係z版點火頭.....其實真係幾令人厭惡..
' ~! A2 P, p  w& E1 Y' f1 l% Z% w$ H, S( |" _4 g* c$ l
3ASV196.KE7270