hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 hkitalk.net 站務資源中心 (Z) 站務事宜及分板事務討論 (Z23) 問:有關admin22將站友id = ATE24停版的決定 ...
開啟左側

問:有關admin22將站友id = ATE24停版的決定

238X 發表於 2010-8-10 10:08 | 顯示全部樓層

回復 127# 的帖子

其實本來見到 edhong 兄回應都無所謂,
2 N& i. {3 r3 ~6 f但你講到咁我唯有繼續。0 G8 r$ ^0 x/ ~) ?0 R

1 q9 A8 A! c4 y1 P- }, e5 A講真,唔妥人批評而搵人評理無乜問題,
* s2 _' P8 b9 N5 p8 S$ O只不過係咁就唔好扮開明,所以我係話% x( \0 d# B+ l" o2 a
"歡迎批評" 係失言。3 N+ u) |6 e3 q7 J

, |- h' h/ p! j; S另外,我同意 S3BL100 兄提出的問題' ~' B7 f+ B+ {8 |. K& N! x; C" }: F/ z
需要當事人解畫,但我覺得我地如果有: `) D. t4 y  m4 R4 b, G
自己睇法,佢話"無"會有人信嗎?
$ {7 C; Q' c: s. V3 O除非有辦法證明佢無發過 iMsg 既姐,
% k) E' h" y  ~. a/ L( L8 |但呢樣野點做到呢?佢就算挖自己的1 y3 [6 n: p( v8 c; {
發件紀錄,都可以係事先將有關訊息刪除…
) V% r! P0 i$ l
% u9 w( a' @6 Y(簡單D講,去到呢度我地似乎有少少
4 w* m8 e4 ]7 }2 Q, F; x迫人食死貓,雖則好難話佢無責任)
3 G% S* k0 `5 L# n( ^
+ q4 t, F: ^" e. w7 C! g' c[ 本帖最後由 238X 於 2010-8-10 10:12 編輯 ]
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
da54 發表於 2010-8-10 10:10 | 顯示全部樓層

回復 130# 的帖子

我好認同 238X 第一點。
1 E$ R0 [  M4 \$ c. W* ^$ |其實 admin23 講乜都好,最終判的係 admin22,admin22 先係應該負責的人。
8 [5 X( H1 z  h: ?# n5 M3 o雖然我唔知佢地有乜關係,但係 admin23 又唔係 admin22 上司,點解要聽 admin23 話?
; X' P! p: Z- R2 c5 E小弟年中都收到唔少其他站務人員用個人身份投訴,但係唔少我都認為無違規,無去處分。! ^8 L2 h+ T* T6 V0 y  T
. k( e5 M+ |0 q/ e$ r
呢個世界無人話中唔中立,人人都有立場 (就算唔理一件事或者唔出聲都係一個立場),
3 b! a$ i$ H% Q. w) \不過如果人地講乜都照單全收,呢樣先係判斷力的最大問題。
+ r) V7 R5 n7 R% Z
  t- l- K7 i$ \+ p不過一邊君子一邊小人,就真係死穴。既然都無法再獲得信任,即係無法有效管治,7 `( A/ i" ]( C, H
咁倒不如早 d 休息一下,享下 italk 上的清福,大家又開心,站方又唔駛咁難做,三贏!
Snoopy@FB8617 發表於 2010-8-10 10:11 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2010-8-10 00:44 發表 ; ?2 G$ t& R6 C2 H" c
我睇到呢度有少少頭暈...1 K8 p  x+ c: b9 T* h4 U/ |9 k
你地想佢澄清乜嘢?$ I/ C, {7 {" P9 [) K8 e
, j9 T& N* u; u. v3 V
一、「有無私下『指示』代理板主罰人」?+ e, l1 r; x  G5 ]; k) h& S
如果係咁,咁我又有問題:4 V. w6 C" E) U$ s. C7 h
你地認為代理板主會有咩誘因要跟從呢個所謂
7 H4 L# x0 N1 E' b「指示」?呢度只係一個網,原訴人又唔係站長,
9 X$ @. Q* y+ _6 i) _站長又講左無要求人罰 ...
1.都係果句
8 t0 s2 D1 y" l  n, b現時都只係質疑有咁既行為5 ~/ e( b  F3 g) s" _
佢地兩個話冇都冇佢地符2 D2 B6 O: L$ N& _  Q0 u8 s- d
而當睇返10-006睇到佢執著於"一隊人齊心地維持本站運作"1 ~2 T6 C2 a" f
隨時可能係為左該板主出頭亦唔出奇
9 i- ]$ ?  c# I* \& f當然,一齊只係推測
; d8 n0 V. b; v3 k* O( {. j9 ]但板友們有此疑問並不出奇6 s2 A9 d& |; C: t

& R, q$ p# s- R8 J; r1 [2.笑裡藏刀不等於失言
2 H! X+ S6 j+ t( ]9 t1 ]4 q失言只係講錯野
) ?# [$ t1 o) U% f/ F7 i: ?; q但唔會有進一步既行動
, x& Z! r9 Q% M! C但CPY就唔同8 p' d7 d$ a3 i
明顯係陽奉陰為既行為0 i# o" R3 Q0 E2 A' E6 T
有咁既態度仲適合作為一個板務人員嗎?* b/ y" S- v8 I
) N2 J2 n/ ?+ q) _
3.又再講多次6 ]1 b1 }5 w" m
該板友對此事愛理不理既態度實有嚴重問題
1 J. O8 E$ t, j8 J2 u- T要左咁多板之後先回應都唔係問題
3 f3 B, ?- t" G; ^. t但點解可以係另一板打左六百幾字既時候
, [4 E$ B- z; K( Z. j可以話佢自己打篇八百幾字既文可以話自己好忙?
9 l# ?8 o+ \3 L/ I! `之後,係篇文入面又話住後時間回覆,會繼續回應
% c3 ~; T2 N( C4 x* H結果過左四日一句聲都冇出過5 m$ x6 F7 `$ L3 V2 d/ L
仲要寧願報特見都唔回應. R! s9 }" p% U  E2 k3 o
咩態度先?$ v% {  o& q* D+ q7 m8 C7 t

' K/ z  r( Q  F% [/ x# z" E
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2010-8-10 10:18 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2010-8-10 10:08 發表
# q4 _) ?) A! k) c/ y( Z其實本來見到 edhong 兄回應都無所謂,8 q' Y8 [6 ^8 a
但你講到咁我唯有繼續。& _  z2 J2 \, I# H
1 V, ]* e: T* t& ^* u
講真,唔妥人批評而搵人評理無乜問題,2 ]6 _  l6 k7 P, S/ N9 N) l  ~7 n4 X
只不過係咁就唔好扮開明,所以我係話) B+ [: T/ M7 e
"歡迎批評" 係失言。: D0 Q$ Z/ G( c7 N' N9 p9 p9 Z
6 p! U( g' E/ V' R
另外,我同意 S3BL100 兄提出的問題: P5 A4 b  _6 h  M7 p5 o
需要當事人解畫,但我覺得 ...
佢講冇既
$ W4 H( h6 `3 g我會信
; F4 }" ?5 s) H3 k9 Q1 ^7 b因為lee件事只會有佢地兩個人先知道8 F7 a0 u/ @5 o( w0 ?* J5 O
, v/ j% ?4 V7 f. X# L* p
本身提出此疑問既時候已經預左有此tricky point
+ z& `6 q2 p2 ~; }% E只係環觀下覺得有少少奇怪咁解
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
EU5472 發表於 2010-8-10 11:31 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2010-8-10 10:11 發表 1 L( A: i7 c3 p$ ?
又再講多次巴士,鐵路,生活1 j2 U0 G- o' w) C7 r1 e) @$ O  U
5 @. }- \& m& a  b. A0 E1 R該板友對此事愛理不理既態度實有嚴重問題巴士,鐵路,生活& z, _# b0 m9 O3 G8 Z  f" }) O; ]5 q3 G2 G# q& D- q$ G9 n
要左咁多板之後先回應都唔係問題www.hkitalk.net  {& v. }5 t. r6 r& z! t9 z9 `" s
但點解可以係另一板打左六百幾字既時候. W" F6 A3 ]1 n/ ^7 d' K9 A( }' W3 Q# [3 J- Y0 {3 j$ G
可以話佢自己打篇八百幾字既文可以話自己好忙?www.hkitalk.net" P6 M' ^& I4 r+ S; t& G' k. x0 k% l
之後,係篇文入面又話住後時間回覆,會繼續回應% [3 v4 T8 A- J" @' @8 C0 ^, p/ g9 l) q5 @; a; ]
結果過左四日一句聲都冇出過
) \; U) F4 t. P- Y& y仲要寧願報特見都唔回應
: i! U7 {  i1 f+ `! U7 n' I咩態度先?
; W4 m, a3 T/ L( ]+ r. Z
覺得自己有理虧,比人捉到痛腳咪唔應囉9 y1 h: `1 D1 _  R( e
應該咁講,佢自命清高,唔希罕同我地呢班平民作解釋
~誰@359~ 發表於 2010-8-10 12:06 | 顯示全部樓層

原帖由 307 於 2010-8-10 09:15 發表 9 o+ @( N6 M: C4 _
見3ASV359兄講開10-002,- c- t9 L% Z& O
我都想發表點點意見。
& S; d  f, U. X" P0 `4 P
4 n( h/ d( T3 r9 v+ k7 h我本身對CPY無咩好感,
0 k1 o0 Q+ ~( l, Q但係當你見過10-002入邊,
2 n1 R6 P9 S) E- l板主解釋處分的內容,
4 V5 B5 C1 ^3 z$ U$ M" y) b3 r好難會對呢個人唔反感。
; h4 M7 p% A1 h4 Y! Q6 X4 E# n- r/ B* P5 c& S6 _( U
所引例子全無關係、
0 X" ]$ d7 `! X所持理據毫無邏輯,只見威嚇,# H  Z9 q8 D8 q1 C, e: K
亦不見板主真正解釋當初處分 ...
7 g  a) t# \1 i4 ]; W& w0 o
好老實,10-002個辯護真係好有potential做潮文共賞
0 F% V4 k; j2 d3 G2 ?! Y' l
: \9 g, f! ]- X; {( G$ U而另一個原因我相信CPY有從中作梗,係因為由10-002顯露出
6 T/ q- x# {  n$ |. u2 X  }CPY好唔鐘意板友對板主作出批評,並會視之係板友仇視站務人員,之後加以整頓- b% d5 y' Y& z8 @0 Y
10-002果位朋友都係Z板講完野咁岩到CPY做板主
* t& {/ G# I% p8 f8 \2 m今次?自己畀人挑戰喎!你地信唔信佢會咁冷靜咁合作地交畀第二個人處理先?* E1 H, V- g( P) o

4 f9 J: |" L8 u* z真係好可惜10-002 da54兄只係將上訴人同CPY既言論點列,而唔係整份轉貼1 C* T) _$ I0 Q8 ?; z- J
否則各位可以自行望下CPY既精彩文筆9 K2 c' y% z5 S9 d  S- c
& _4 x8 R& x  i
字大只顯得人自大
307 發表於 2010-8-12 17:31 | 顯示全部樓層
我想問問果位「龜縮」的板主,
; x1 ?+ h* @4 V1 Y2 C0 I# h依家去咗邊?, N8 G+ R( \5 j3 _7 D$ V- j

. v6 }5 N  L  |" \$ n7 B站方可否認真考慮要求有關板主現身解畫,2 {# D0 v+ H+ F" Y6 T
否則炒魷?
只罵不建議=不負責任
~誰@359~ 發表於 2010-8-12 22:55 | 顯示全部樓層
原帖由 307 於 2010-8-12 17:31 發表
$ \. j/ P( ?+ d4 Q1 T0 n我想問問果位「龜縮」的板主,
: {! n- {( K$ H( \6 C, W' z8 z依家去咗邊?
4 P; l# r/ I5 X8 ~6 V+ H+ F# S* @! P: p
站方可否認真考慮要求有關板主現身解畫,
0 [: s) x+ M) O) Q否則炒魷?
+ F% k0 l9 ]: t6 p5 Q- w
唔知佢係咪想龜縮到冇人記得呢件事呢?2 P6 l2 h0 f6 k* S  o# r
老實講,佢縮,我地真係奈佢唔何
字大只顯得人自大
091320906 發表於 2010-8-13 00:34 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽