hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 hkitalk.net 站務資源中心 (Z) 站務事宜及分板事務討論 (Z23) (關於R1板)粗口諧音被罰問題
開啟左側

(關於R1板)粗口諧音被罰問題

timewater 發表於 2010-8-9 10:58 | 顯示全部樓層

原帖由 UCR683 於 2010-8-5 15:39 發表 " P$ c# x( Y1 @4 K( e
他山之石,可供參考:
1 h( ~: h- U/ ]9 w鍾仕:京城密語:封口令變新聞線索 (2010-8-5 明報)
, J9 B. a* w, Q
  x# \& N. c9 U% c! v
如果要追朔, 咁可能「無厘頭」都要被禁: U: c$ k7 i/ _9 F  _
因為「無厘頭」都係源於一個粗俗字
Pendolino 發表於 2010-8-10 03:23 | 顯示全部樓層
尻本來就唔係粗口,無厘頭無左尻只係自我審查。
EU5472 發表於 2010-8-10 11:27 | 顯示全部樓層
原帖由 Pendolino 於 2010-8-10 03:23 發表 ' T6 [) L" G& O& |. _) ~' t. d
尻本來就唔係粗口,無厘頭無左尻只係自我審查。

7 a7 ~8 p( y7 J. ~. K" Q' N7 ^0 S2 z呢個字係日本仲係姓氏既一部分,如果我講"澤尻英龍華",會唔會比人停版架?
 樓主| sea1986 發表於 2010-8-10 12:35 | 顯示全部樓層

老實講
, d$ v  I0 L, F7 S6 X# m1 |當年admin28都有誤判人地講粗口既前科# F1 m% ?/ J" d; |
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... p;page=1#pid1636602
3 k2 L8 Y& K1 l$ p7 d* p明明只係一個單字就當係粗口
- L% G+ l" a6 j' {0 c4 {顯示出佢只係強加自己個人主觀而認定板友爆粗
" i& _0 x7 u2 P8 A1 d$ y: v% b$ v5 u係咪admin28要自我檢討一下對粗口既定義呢?" ^- Y+ A" W: q# O, w% [; {
1 F. p. L8 b& d# y
遲啲講日本前首相鳩山由紀夫都唔能夠出街囉
3ASV196 發表於 2010-8-10 12:47 | 顯示全部樓層
我想唔好用一d字, 再上綱上線吧....8 Y+ |  H, x# @: u6 Z

6 Z% X3 t( U) @& R$ n" ?是否粗口, 除左睇個字本身, 更重要係睇用的場合,
/ k* p; z% G# M  Z1 d2 {如果夾硬拎d日本人名黎講, 根本無意思...% O) G5 {3 f) K
! j+ x4 `2 R# X5 s! s
如有d場合, 你唔好話"尻", "9"字都可能係代表粗口,
$ ]) o% L4 D) Q: [5 c, ~# [) S/ x真係要睇你點用, 同用的場合.....但唔通又話數目字
# G& A& U6 ~, ]$ a. M% Y) m9一般都唔講得lor? 根本不是這樣.... J5 w) E" x7 w& M6 a( Z% u* D  L

2 K, G% q' R' N' U[ 本帖最後由 3ASV196 於 2010-8-10 12:49 編輯 ]
3ASV196.KE7270
HB00610 發表於 2010-8-10 19:08 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2010-8-10 12:47 發表
8 d) Y4 v4 d, J9 K9 u1 ~+ T0 _我想唔好用一d字, 再上綱上線吧..../ k6 ]% x# u& G! m3 V, F
/ G* [: Q# p- G' W; j: |( p& a4 R
是否粗口, 除左睇個字本身, 更重要係睇用的場合,
# s& j, B7 {% l* P9 m如果夾硬拎d日本人名黎講, 根本無意思...
! h+ x% J2 l( I7 B+ l; A5 |0 a/ T. r8 K$ R' d" `( a, b
如有d場合, 你唔好話"尻", "9"字都可能係代表粗口, 3 E+ c; o) J2 j) X5 h( ?  T  H3 {
真係要睇你點用, 同用的場合.... ...

0 J3 \, `5 C' E( f( f
7 J7 h1 v/ }( h8 R1 `' Q4 w& J3 c有時場合都唔一定分到, 其實呢, 將"On"同"9字"擺埋一齊, 係唔係就已經係可以有排拗。  r  k' I0 V; K: ^# ^7 b

( G/ u: r# P" Y& C因為除左係鬧人的粗口之外, 亦都可以解做上線。
- ]( P8 r- c2 n6 T' k' b9 s5 o$ s8 W8 A- p7 i1 @  {; g
有時, 一句話係叫人上線或者係用粗口鬧人, 係唔一定好清晰地分辨到。
% V3 h) {4 `- \1 L) \4 W; I. `( f. g% ~
尤其有關回文係兩個人之間的談話(雖然在forum比較少見呢d case)…# [4 d# @/ [% X  x) {/ x
, T3 ^* l) L" o. O5 j) T

7 Z5 ^1 Q  H$ F# u
  T. k( Y6 i( Z& F: R4 b+ F, Y! q# w1 w如果係英文的話, 灰色地帶就更加多, 一字多義的情況就已經令大家好易中招
* y& r- k. o7 y! N  _
+ E8 u9 s: s: U! l! y$ ^單係法國人(French)同埋希臘人(Greek)呢兩個字, 都一定要好小心使用; i( J% b. g0 B6 f
/ m! |2 X- J. z# M& {9 f! c
以我貧乏的英文粗口知識所知; 呢兩個字的其中一個意思, 係同性交有關。: c' w; B( F* \( v+ O) I) g

9 z0 u- C& p3 C" u# P4 b[ 本帖最後由 HB00610 於 2010-8-10 19:14 編輯 ]
3ASV196 發表於 2010-8-10 19:52 | 顯示全部樓層

原帖由 HB00610 於 2010-8-10 19:08 發表
4 ^% x. C* \; y0 Z; d" h) \! N8 L4 c% ]( R' s, z" t8 P& p$ ^
. A7 b2 m% x4 v# w3 b
有時場合都唔一定分到, 其實呢, 將"On"同"9字"擺埋一齊, 係唔係就已經係可以有排拗。
( |/ A: I5 a! j8 i
1 F- \/ ~& |# w3 a1 F1 b- B% Y8 X因為除左係鬧人的粗口之外, 亦都可以解做上線。) N2 e2 L1 f6 r' M7 ]4 @

0 D5 S- H! I8 m8 y有時, 一句話係叫人上線或者係用粗口鬧人, 係唔一定好清晰地分辨到。# W$ [1 g  V  K) N) Z' f

% b& s7 E1 ]% z, A尤其 ...
/ h; g# k/ }3 [3 F2 n

E4 I9 F! U  {. E7 b其實係, 但我所講的場合, 當然亦唔只是睇一個詞句, 將"On"同"9字"擺埋一齊,
9 \, }3 L0 S) m- s6 s1 |- G2 s係有2個意思, 正確, 不過一個人, 無啦啦唔會講叫人"上線"/"上網", 亦唔會無啦
. h# f0 B" n$ L0 B啦"用粗口鬧人", 呢D 說話都有一定場合先會用, 睇埋前文後理, 知道個場合情況, 2 f! j0 l. b- i! o0 s
又真係會難分?
3 d, `, {, {. \! [$ E: ~2 M
2 o* d0 J5 a  x# D5 X  b) s) v當然, 呢D 容易令人誤會的用語, 我建議就可免則免...
HB00610 發表於 2010-8-10 20:13 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2010-8-10 19:52 發表 / }1 T# C: Q( Z3 |6 Z, x# E
& D* v# {5 s, W: L" s
& ^/ I7 I+ I3 D+ D
其實係, 但我所講的場合, 當然亦唔只是睇一個詞句, 將"On"同"9字"擺埋一齊,
1 ~$ [5 J/ e5 V! b7 {' O係有2個意思, 正確, 不過一個人, 無啦啦唔會講叫人"上線"/"上網", 亦唔會無啦
9 P8 @# ]7 d6 \啦"用粗口鬧人", 呢D 說話都有一定場合先會用, 睇埋前文 ...

; R+ @. s  g4 w! [" d/ I; Z$ l
, l8 T4 r. I1 K) n' g6 h0 t* k語帶雙關踩線字眼, 多數都係在d比較輕鬆的話題出現。0 w" h2 |) J$ E  ^0 Y% O6 P1 ?' Y* ?9 R

, S7 p; G/ N! |' M6 _) U4 M' d: s0 m前文後理, 通常會比較模糊, 所以我都要認的係, italk會比較少出現呢類閒聊式對話出現, 問題應該會比其他forum好。
; x  F1 G" b! Q/ m* |2 |7 T- r: U0 w: A) h
如果板主或者admin真係完全唔容許呢d字眼的, 我都會尊重番規矩: W5 s  H' ], p* t/ S3 v' b

# {# d* w8 b) N; S不過我睇到的係, 大半人關心的, 係唔係真係一開始就停板。
3ASV196 發表於 2010-8-10 20:51 | 顯示全部樓層
原帖由 HB00610 於 2010-8-10 20:13 發表 / c, l. y( ]* P! D: d3 \
不過我睇到的係, 大半人關心的, 係唔係真係一開始就停板。

0 A4 i, _' a. u) h+ h# l8 t' d0 e
http://hkitalk.net/HKiTalk2/redirect.php?tid=538647&goto=lastpost#lastpost- w5 |! y! Y3 F  u2 ]4 _

9 B+ S+ c% e# B! ^- P3 ?* q其實新的上訴結果已出, 有關停版變成警告, 相信日後admin 們都可以參考.
cn2661_2d32 發表於 2010-8-11 16:49 | 顯示全部樓層

其實有時我係度諗
3 R. A/ ^3 e9 ~  g; Dtbb偶爾係合家歡時間不止一次有"仆街"一詞作對白都可以接受3 q- ^/ F  ?  X4 d) Y. l: b
但有d人又要硬性學何文匯玩字的根源,去捉死個原意唔放.9 e: \4 W' I4 d" d$ D
6 [8 `* W+ O' z4 o' Q) F( j3 d% ]' H% w
每個人講野慣左口語都唔同,% r/ U9 z  x! r) V
咁有d人係慣左唔講"麻鬼煩",係講開"麻Q煩",佢根本就冇諗住爆粗的原意,
: F3 D* C: l6 H7 V都係當一個助語詞去作表達"一個比普通麻煩更高的狀況",: U! q! v/ t8 y0 e" v+ m
法律都話, 一單罪案都要有犯案行為,同埋犯罪動機.- h, ~% I; P0 ^: L9 ]: }
Q字/叉字 可以斟酌但not likely係粗口,但倘若佢唔係諗住爆粗,
1 P" j# B- K- L# h4 C1 }5 N我又覺得唔可以因為好似何文匯咁下下捉住呢個字本來的意思,所以要入佢罪- ~: e+ [# `1 z+ x' b
/ ~- ?, m6 l0 c
如果任何程度的粗俗說話都唔可秘呢個forum接受,1 w" p/ f; f' y' Y. E; I! k
以後見有人講癡線 白癡 戇居 低能 低B 無聊 無瀨 都請以板規正法.
; X2 f0 J  O  h4 q3 q2 j6 F邊個再貼城記B6以低B作標題,不論其動機唔係講粗魯說話,請即停板7日.
& V# F" p5 B# Z: w6 B. O- v2 K# ?
) k* p* ?  n" T1 F! @講真,我地唔係要做到"某電腦商場板"咁open,+ x7 G' \& L. c0 F( F0 l
但我覺得因時易世, 適當的粗言發文如果唔係用在罵戰,係可以接受的.
6 A' d( n- G2 Z( M. C8 O" M呢度咁多人成日圍攻某人出馬路影相,講粗口,人格有問題,! Y8 e* s3 J, g3 h0 s
我都想知呢d人係網絡世界之外的真人,思想係咪清如清水,品格好比聖人9 M( Z  q! Z& v+ P( w
否則你地善良果一面,只係筍子所講的人為善性,即係..."偽"
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.