hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 hkitalk.net 站務資源中心 (Z) 站務事宜及分板事務討論 (Z23) (關於R1板)粗口諧音被罰問題
開啟左側

(關於R1板)粗口諧音被罰問題

gn3509 發表於 2010-8-11 21:31 | 顯示全部樓層

原帖由 cn2661_2d32 於 2010-8-11 16:49 發表
; K5 W0 f" b4 J3 G# S' l; H我都想知呢d人係網絡世界之外的真人,思想係咪清如清水,品格好比聖人1 b# i4 _8 x! _
否則你地善良果一面,只係筍子所講的人為善性,即係..."偽"

( U* ~# x) h( ~' G: `' t9 ?國有國法家有家規," [/ L7 r7 P/ }  D4 o
你同朋友吹水會爆粗,
- C/ }+ p2 S+ r! ?$ g6 ^, m' W# A但係你响公司唔會同老細/客人爆粗吧?; U5 j7 E" f  Z/ b3 o

6 Y( ^  t# u! H( L7 B2 e[ 本帖最後由 gn3509 於 2010-8-11 21:32 編輯 ]
今期流行:690是原罪
3ASV196 發表於 2010-8-11 21:37 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2010-8-11 16:49 發表
% n9 M$ I* _* N4 M其實有時我係度諗2 i) h) G& P- z9 R7 g/ j
tbb偶爾係合家歡時間不止一次有"仆街"一詞作對白都可以接受4 ~& q/ L* B% _& }2 l4 B/ q
但有d人又要硬性學何文匯玩字的根源,去捉死個原意唔放.8 H1 r; z8 K6 D2 V
6 I! ]( Z! T- T2 E6 G) n) O
每個人講野慣左口語都唔同,0 l3 y7 K9 Q7 b- _
咁有d人係慣左唔講"麻鬼煩",係講開"麻Q煩",佢根本就 ...
3 E* N' u7 j; G. {
; z) T+ o5 q6 _, |% Y$ O: B
其實站規重點唔係追求動機是否想講粗口, 或粗口本身的對與錯, 而是保持
7 F$ \" F9 l- Z3 d- n# nhkitalk內一直相對尊重別人而高質素的討論...
% Z! M- Y6 [; l! Y  X1 e
1 K* i1 G/ w  _2 I5 X2 j講真, 唔同場合, 唔同情況, 每人都有唔同用語, 你同frd 講野, 和同老師/老闆講野, ( F. j& s8 Z5 C; }- v8 _
都會唔同語氣la, 你去大排檔, 同去高級餐廳食野, 表現亦會唔同la...人之常情
& {& s+ z) f  S" c1 I' d. F. I: m" l6 s) A9 O
如果你問我係出面有無講粗口, 我會答你, 間中都有, 但係呢度禁呢d字, 唔係
: W: ?9 A6 ]; H0 U7 s. p想話代表什麼高尚人格, 而是希望保持呢度的氣氛..減少不必要的助語詞....
* G$ M, }- D4 `3 M& P事實上, 唔加呢d字, 亦會表達到想講的東西吧....
3ASV196.KE7270
timewater 發表於 2010-8-12 00:31 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2010-8-11 21:37 發表 3 j0 w! _: i. ]) o3 p

6 D7 l5 u2 Y0 N1 K" \/ Q, o. V4 _9 x
其實站規重點唔係追求動機是否想講粗口, 或粗口本身的對與錯, 而是保持
  d" B( E  U4 u. S! Ohkitalk內一直相對尊重別人而高質素的討論...
2 S: x( M' @) o  ?  ~8 @( H! q% I  h
. d: q+ T, ]2 _4 X1 ]' n講真, 唔同場合, 唔同情況, 每人都有唔同用語, 你同frd 講野, 和同老師/老闆講野, 5 m7 f% P! X3 `/ z4 h  B
都會唔同 ...

% Q* ~- N; H6 B* g, }3 _1 Q- [: o4 q5 x4 K$ @4 y5 Q
我覺得有時講粗口, 又唔係攻擊人, 加強語氣其實唔係一件壞事
/ r4 U- s3 |( e6 j" R* K# k: a" r2 x0 Y( d2 z" |$ e- [
點解即使站友講粗口/疑似粗口字果陣無攻擊人, italk 都要俾咁重刑罰?. c1 y! V$ C8 g' Y5 d- p
我講句「大檸樂」都想加強語氣, 如果用「大鑊喇」又唔係唔得既, 但語氣都有d分別
! }' f& ^0 s9 M; t8 j, N" _
& ?5 J; j( j1 G) _1 m) l; q有時d 模稜兩可情況(e.g.講笑) (好冷凍, 唔肯想做), 除非當事人投訴, 否則, 我覺得如果無攻擊性既 可以通融下. J5 j: G" E5 L$ c6 ^/ ]& p5 }

& j+ t" r- R9 x: i3 ^2 A7 F
# L& ~# g* n! o3 E  U' W$ z; z$ A2 J我都歡迎上訴委員會既判決
238X 發表於 2010-8-12 01:06 | 顯示全部樓層

回復 33# 的帖子

我同樣歡迎上訴委員會判決,
; ~6 k. b0 E" f" _' T
6 Z& A; j) w- i  Y1 ]9 @不過恕難苟同「有時講粗口,又唔係攻擊人,, k5 {; c3 h, M& b3 V3 }
加強語氣其實唔係一件壞事」。+ `( Z" Q& j) R0 z
最低限度,呢度變成出面咁樣粗口橫飛好似唔係咁好。
3 @/ y$ [3 v' G1 g/ g6 Q8 n2 K# i
何況粗口其實都顯得一個人詞彙根柢唔好。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
 樓主| sea1986 發表於 2010-8-12 01:34 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2010-8-12 01:06 發表 * k) J, W# I) x
我同樣歡迎上訴委員會判決,# E, \& \1 }5 I  U
- j2 W0 ~8 K* H9 S  ]5 m" U
不過恕難苟同「有時講粗口,又唔係攻擊人,
0 ^& c5 V9 p" D加強語氣其實唔係一件壞事」。
/ f# Z9 }! N- S. I1 o0 m( {4 h最低限度,呢度變成出面咁樣粗口橫飛好似唔係咁好。/ j% Y& M+ b; G" Z- G' u" t3 o0 o

9 y" p: J* ?9 Q  @# j7 A- k1 ]何況粗口其實都顯得一個人詞彙根柢唔好。 ...

/ ^+ j( }+ w& K( |" B
/ k, I; j# i- K9 |1 {& z 如果你咁講
, M9 N& h  t# K) n; t  z係咪第日講嘢要文言文相對?
% u5 ]8 A" F$ z咁先顯示出詞彙根底好好?2 Q# K: ?8 N0 y
又係咪代表明末袁大將軍又係詞彙根底唔好?& K/ U4 B8 S( Z: C0 b
講嘢唔好去到咁盡、留有餘地好
238X 發表於 2010-8-12 01:47 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 12/8/2010 01:34 發表
3 [+ V! m  r7 z7 t/ ?$ }! w6 H' O- @. C& e1 R
如果你咁講4 d- i& c$ A$ V! V
係咪第日講嘢要文言文相對?) y" A; i/ _$ Q/ v. p
咁先顯示出詞彙根底好好?. }/ |# ]; M! [$ b; J# Z
又係咪代表明末袁大將軍又係詞彙根底唔好?
# f" q7 |7 J0 X2 b& Z4 N) j
2 i/ ]* d" A9 T3 t+ q6 A0 @講嘢唔好去到咁盡、留有餘地好

5 T8 {0 v2 C1 d4 u0 }4 l
5 n0 k- V9 S) ^恕本人直言,呢句用來回應番閣下言論比較恰當。. t1 h) j: m% M! k( O/ i1 }
就算用口語打字,一樣有好多詞語可以用,
9 Y8 `9 P" U0 i+ k9 v/ |我咁講唔代表一定要用咩文法去貼文,! Z1 \! d. V: r# s) l% A6 R* N
而家反而係閣下將我說話定性。
5 S$ ~7 C0 K/ Z/ D# i4 o+ R3 r* a+ _  L+ R" W+ g7 \
個人認為,既然呢度一直都唔俾講粗口,
# B% F$ @! O  A7 I; l做會員就應該尊重。就算唔同意,
! J$ H/ X* f! v咁樣批評不同意見者(本人都只係話用粗口* B" j. a2 Y- Z. W- J, l
本身呢件事會有呢種問題,並唔係話用粗口7 T) q: }8 P3 }$ g( D9 k9 E
的人本身無文化),我恐怕有人志不在討論。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
cky 發表於 2010-8-12 02:48 | 顯示全部樓層

原帖由 sea1986 於 2010-8-12 01:34 發表
3 z! G; `( Y7 N1 X  B. o+ ^如果你咁講
8 m' n5 U6 N) J$ p- T% n' z2 J" W係咪第日講嘢要文言文相對?
. w( ], I$ ?$ A6 K# |咁先顯示出詞彙根底好好?
$ Z3 O9 I  h, Y+ n( U6 T+ A又係咪代表明末袁大將軍又係詞彙根底唔好?
# F$ `8 S9 |- t3 k講嘢唔好去到咁盡、留有餘地好 ...
. B/ p+ H# b  ]* _6 x

8 X0 C1 W$ i# {+ R  s8 U% t$ e1 Q呢個又係走另一個極端
+ h1 O. m  m6 X) w/ j* t我只係想知6 A+ k$ a* E9 x$ l
唔打粗口字 / 唔用粗口字係咪一定出現表達上的問題?' x# C4 C* k5 @3 o: W
唔用/唔打個心係咪好唔安樂?
( ?6 T4 w8 N- ^0 i' K" q
5 R( J2 D& p& @3 t: S# L3 D) H10-007 案例中, 既然有了上訴結果, 我亦不妨多說
4 R- |4 `3 {/ p* b% i/ ~3 S3 Y果 "叉" 字除了令作者的不滿之意更傳神之外" n, @8 |  `3 b
還有甚麼作用?
  K2 _" D- V$ z3 T用 "好鬼難聽" 係咪唔能夠顯示作者的不滿?6 _& b# C) |# u( @% r
2 r* v9 [; |! W8 g; r
正如不少站友對呢度的管理好有意見# a: _% Z; L4 G( l' e) T: Z" E
我個心可能乜粗口都爆晒: }  z: S& i* v' A8 w$ o- w
但係呢個介面上, 話咗要避, 就要識得避
5 V% o( n' u  u( ]- \大家讀左咁耐書3 ~0 ^" Z  J# [& ]' i9 P' P
我就唔多信 d 粗口字係唔可以有其他字去避左佢' e, A  R2 r8 g3 X2 u/ A

/ L1 d, h- S7 j! u見到原作者在申辯書中講及佢會盡力改善用辭
3 }9 n$ F8 C1 _% J我覺得呢個係一個非常好和值得鼓勵的行為
* d; K) g. E$ d7 C反之, 如果有人又想照搬其他站友用過的橋1 Q! g7 ]7 M- F: F8 p
話自己中文 F 呀, U 呀, 唔識咁多詞彙等大條道理的話) B" |) E( X" P3 y+ |; j
唔該花多點時間在語文上多過上 italk 或者其他討論區好了
; X! y( O: |+ F% s
' ~1 {/ L* q) d0 b4 b( ?5 m/ G6 n[ 本帖最後由 cky 於 2010-8-12 02:58 編輯 ]
cn2661_2d32 發表於 2010-8-12 05:00 | 顯示全部樓層
講真....樓上有d人口誅筆伐話呢個係硬性規矩,所以你要聽
8 c0 f2 P* t7 C: P, o, D冇錯,呢個就係規矩,6 V5 z1 p, O( R
所以我係之前講到點去唔滿意呢個規定,
) K8 K' U8 }+ f) v1 P/ {1 [, }# V" R我都還係行動動上尊重左呢個規定, 冇犯過呢個板規 (口服,行動服,但唔心服)
& ?" ^* m- B' p# a" D2 T) k' m. Q- o. P/ |- @
一直以來, 如對我有印象,小弟係N板發言風格都係以強硬激烈為作風,+ r8 J4 L/ }9 z4 P! v
有果句講果句,唔喜歡隱悔扮君子賢人.
+ e5 E: D% j) X( r' W雖然00-01年已係各交通論壇玩,但我08年係呢個板register,都算日子唔耐
# }) g" h( p$ R8 G+ B9 p我冇發過d乜野靚相, 但有近百的Apower,咁耐比人只扣過1分咁多(之後更被板友抵銷)
  v/ z, X+ L7 a' m絕大多數都係N板承板友支持得回來. 唔係想認自己有乜咁巴閉
9 t- t3 z2 H* z0 B- B/ w/ b係想講,發表意見時係可以有果句講果句,有錯就鬧,理得你係邊個.唔係無的放矢就得., I  A- H' Z  }8 x# o, C
道理係你果邊的話,冇人咬得你入.
1 M' Z& d: t" U6 g' a5 [5 x. p2 S3 c$ D2 C! B) M9 S$ G! q
就係因為話題敏感,我更加提醒自己,千萬不可有話柄在手. 一定跟足規矩做事.8 K+ m6 b# o$ l4 R1 Y; e3 }
法律我是不滿的了,但我終歸會守這個法律,但你不能阻我表達我非常不滿這個法律.; U: ~5 {1 d1 Q& a
總之呢.粗言我唔會講,罵戰我唔會攪,板友唔係用來羞辱的,規矩我會繼續守但時弊,大鱷團體同政府我會繼續鬧
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
3ASV196 發表於 2010-8-12 08:01 | 顯示全部樓層
原帖由 timewater 於 2010-8-12 00:31 發表
7 b6 c; H3 G+ j0 q& k
7 d, G! B# O% n5 g5 R
1 n% E% f0 L) y" s5 _$ D覺得有時講粗口, 又唔係攻擊人, 加強語氣其實唔係一件壞事
9 Z8 W+ W7 v0 t" x) v+ e- i( z* K* c$ V1 F; m% r
點解即使站友講粗口/疑似粗口字果陣無攻擊人, italk 都要俾咁重刑罰?' n/ |$ N1 b; g4 f5 T% G+ A5 F
我講句「大檸樂」都想加強語氣, 如果用「大鑊喇」又唔係唔得既, 但語氣都有d分別 ...
4 \. J5 h# b3 _$ `) m

6 a2 f9 S+ X5 W但如果其他人覺得這是一件壞事呢? 閣下又會點睇?/ k6 S& r9 x2 T3 x; `8 u" ?! S
  G$ _( Q, c- \$ m
我明白有時講粗口, 又唔係攻擊人, 加強語氣可以唔係一件壞事, 本身講的人亦無心講什
9 ~2 W! O5 A6 C麼野去傷害人, 但hkitalk 本身亦係一個大團體, 有唔同人士, 有唔同要求, 相信亦不是每一3 ~2 ~4 w" ^, y! O, j% \5 p; k
位版友樂意係hkitalk 無啦啦見到粗口式的閒聊對話wor, 這亦十分影響hkitalk 一直保持緊
1 F# O' G' i5 [0 I的討論氣氛, 講真, 你問我, 我就唔想喇...
. Q; t$ v* t3 w2 O5 V- o  G3 C2 x
. a4 h3 l) X! S& y' I' d& r5 N正正係人人對呢樣野"覺得"都會有唔同, 我地亦要平衡返...! I+ c, }- d3 \7 k0 Q% T0 m
& b/ K) K0 k1 X( v
其實我一直只是講, hkitalk 不合適去使用呢d 粗口/代替詞, 至於應否重罰, 是另一層面問題, ' x; F+ N# p) ~8 T$ Y) w  K7 o+ J2 e# m
亦相信呢度大部分人, 都不同意需要重罰....
" H( ^! T: s, ]+ m2 x: G; X$ f9 f" q* \' T
3ASV196 發表於 2010-8-12 08:04 | 顯示全部樓層

原帖由 sea1986 於 2010-8-12 01:34 發表
& g: I7 r5 C' a4 `/ R
" _& o2 o5 ?/ x3 R8 W1 ~/ J3 o! W2 e* c8 z- f% Z+ R
如果你咁講
. B& N7 R1 P4 E: h+ B係咪第日講嘢要文言文相對?( X0 Q# A- T$ q, p
咁先顯示出詞彙根底好好?
/ ^* b+ r& v! N9 j4 J$ I; q  P又係咪代表明末袁大將軍又係詞彙根底唔好?
1 i* ]/ H9 v# x6 ^4 F講嘢唔好去到咁盡、留有餘地好 ...

% ^* \0 {2 @! C# k$ d9 r
+ L1 H# f4 T: ?2 p8 v8 _0 K* q) S閣下如果繼續極端化去討論這問題, 如用日本人名去講,7 V7 S9 |9 z9 N! R. o; c: P
用文言文去講, 相信只是繼續收窄緊大家可以討論的空間..... y# K/ n# p) x1 ]. t
3 o7 {/ L) }6 c. ]1 _2 F- C4 ^4 l
根本無得好回應