hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [新聞] 國泰擬購30架空中巴士飛機
開啟左側

[新聞] 國泰擬購30架空中巴士飛機

S3BL100 發表於 2010-8-5 08:37 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2010-8-5 08:31 發表
我自己就覺得佢要取締大部份 A330
旗下子公司港龍航空都手持唔小 330 客機
始終我會覺得國泰有機會再將自己 333 轉過港龍 ~  

已經有一架轉左,未來兩三年仲有8架全新333投入服務,應該會再將若干架regional configuration的low-cycle 333轉俾港龍。

但係A330的運作成本比起其他同級機低,無需要,亦不見得短期內會完全被取代。
fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| AVD1 發表於 2010-8-5 08:41 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2010-8-5 08:37 發表

已經有一架轉左,未來兩三年仲有8架全新333投入服務,應該會再將若干架regional configuration的low-cycle 333轉俾港龍。

但係A330的運作成本比起其他同級機低,無需要,亦不見得短期內會完全被取代。 ...

而家可能係 A330 ("運作成本比起其他同級機低")
到將來就真係唔知的了 ~

以前同類客機就係 767
而家同類客機就有機會係 787

其實港龍收國泰 333
基本上對乘客黎講, 都係一件好事 (點都叫有部 PTV 先) ~

不過我會比較期待佢遲 d o既翻新客艙計劃
LJ7006 = MF5119 = AVD1
S3BL100 發表於 2010-8-5 08:49 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2010-8-5 08:41 發表

而家可能係 A330 ("運作成本比起其他同級機低")
到將來就真係唔知的了 ~

以前同類客機就係 767
而家同類客機就有機會係 787

其實港龍收國泰 333
基本上對乘客黎講, 都係一件好事 (點都叫有部 PTV 先) ~

不過我 ...

同A333同級其實係772,但係772本身係比333重,non-ER 772做到既野,333能夠以更低成本做得到;
如果係772ER先至做得到的野,不如用長途線(>5,800nm)成本更低的772LR。

作為A358的主要競爭者的787-9比772略細,但亦有機會成為772的replacement。只係B公司今次真係慢人一步,
因為787-9始終比起772細少少,而787-10同777NG計劃尚未明朗,於是772 replacement的訂單好多都走晒去A公司359懷抱。

而至於767,根本就唔可以話同330同級。A332大過762/763唔少,trip cost比763高少少,但係cost per seat mile就低過763一截。
A332的同級機種係764同787-8。

樓主| AVD1 發表於 2010-8-5 09:05 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2010-8-5 08:49 發表

同A333同級其實係772,但係772本身係比333重,non-ER 772做到既野,333能夠以更低成本做得到;
如果係772ER先至做得到的野,不如用長途線(>5,800nm)成本更低的772LR。

作為A358的主要競爭者的787-9比772略細,但亦有機會成為772 ...

差 d 唔記得有 772 e 樣野
謝指正先 ~ (唔知點解成日當左 777 係大機 - 實情 773 系列先係大機 )

所以一直以黎我自己覺得如果 B 公司肯推 787-10 出黎
大把航空公司會考慮 (之前空中巴士個邊好似用 359 同 789 黎比, 但波音竟然話應該要用 787-10 黎比 )*
至於 777NG 個方面, 我諗國泰自己都心中有數, 究竟 777NG 幾多年後先會出現 (如果唔係佢冇咩理由而家仲去加 77W 單) ~

* - From Wikipedia
"空中巴士亦聲稱A350-900的每座位耗油量比787-9低7%。不過,波音反駁指A350-900應與擁有相似載客量及航程的波音787-10比較。"
ref: http://zh.wikipedia.org/zh-tw/A350
HU162 發表於 2010-8-5 17:41 | 顯示全部樓層
其實777NG係咪姐係黃石專案Y3 o個部?
77W本身客量已經多過359,遲啲777新世代客量理應再大啲..
咁到時可以完全replace到773..

至於787-10, 睇佢諗住開發幾多座位先再理都未遲~
~誰@359~ 發表於 2010-8-5 22:10 | 顯示全部樓層
見到A359都心諗自己要回下文

我自己就覺得到A350出台,大機個市場都會幾一面倒去晒A公司果度
因為睇B公司各方面既動作,748呀,market outlook等等
都唔支持B公司o係未來幾年開始Y3個project…
B公司會做既,可能只係o係各方面再提升777個效率就算
字大只顯得人自大
S3BL100 發表於 2010-8-5 23:18 | 顯示全部樓層

坊間有傳聞話,B公司到底會推出777NG,定係一個全新clean sheet design去迎戰A350,一年內會有定案。

依我估計,Emirates早幾個星期先加單訂30架77W,而唔係加單訂A350-1000,
好可能代表777呢個platform應該唔使咁快玩完。
777NG的決定,亦好大機會視乎呢間超級航空公司的取態。

照我估計,B公司最低限度會保留772/773呢兩個size,將機翼換作CFRP wing,減低重量,
將77L/77W的續航能力再增加約1000NM,有機會將sidewall厚度減低,令777可以更舒服地坐到一行10個人,
甚至可能嘗試further stretch製造774之類的物體出來。

當然,佢一整774,748i前途基本上玩完。
~誰@359~ 發表於 2010-8-6 01:14 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2010-8-5 23:18 發表
坊間有傳聞話,B公司到底會推出777NG,定係一個全新clean sheet design去迎戰A350,一年內會有定案。

依我估計,Emirates早幾個星期先加單訂30架77W,而唔係加單訂A350-1000,
777 ...

既然787都就快出到貨,B公司suppose對CFRP都有一定了解
有冇可能直接將787既技術套落777度?
甚至係用787做base,將787變成一隻777類東西出泥?
clean sheet design一來我唔知又會delay幾耐
另一方面係除左787技術,我個人已經諗唔到777仲有咩地方有得大改進
字大只顯得人自大
 樓主| AVD1 發表於 2010-8-6 02:31 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2010-8-5 23:18 發表

777 ...

其實而家 e 個時候, 唔係大機仲用 4 Engines 根本就係不合時直
747 (748I) 又唔夠 380 載客量多, 而 777 系列又已經 cover 到 747 的時候
睇唔到仲有咩需要要走去訂 748I, 要大不如買 380, 要慳油就 777 ~

748 留返黎做 Cargo 好過 ~

至於 777 同埋 350 方面,
個人認為起乘客角度黎睇, 照道理就應該係 77W 舒服過 350-1000
最小 777 係闊過 350 先 ~

不過航空公司訂左客機, 都可以到時改訂單轉軑 (最多係再補錢)
如果一年後真係出到 774 (or 777NG), Emirates 分分鐘改訂單都唔定 ~
 樓主| AVD1 發表於 2010-8-6 02:33 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2010-8-5 22:10 發表
見到A359都心諗自己要回下文

我自己就覺得到A350出台,大機個市場都會幾一面倒去晒A公司果度
因為睇B公司各方面既動作,748呀,market outlook等等
都唔支持B公司o係未來幾年開始Y3個project…
B公司會做既,可能只係o係 ...

787-10 o既性能岩岩好就係同 777-200ER o既性能相同
即係話, 如果 787-10 一出台, 772ER 分分鐘係會停產

不過波音捨唔捨得停左 772 條 line 佢咁解 (始終而家 777 系仲係熱賣中) ~