hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [新聞] 國泰擬購30架空中巴士飛機
開啟左側

[新聞] 國泰擬購30架空中巴士飛機

S3BL100 發表於 2010-8-7 23:53 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2010-8-7 16:05 發表

唔知 CX 會唔會有機會開辦位於海拔高 o既 新航點呢 ?

據講, 國泰好似係想開 ORD 線 (之前一直盛傳)
咁當然 ORD 就冇咩限制 ~

我 o既意思係指佢會唔會有機會去開而已 (當然客量又要有番咁上下) ~ ...

Chicago本身用77W都得(可能會有少少weight restriction),本身一早諗住開,但係因為美國經濟衰到貼地而押後。

如果講海拔高的航點,暫時諗到係西班牙馬德里(海拔高612米),不過以兩地的business ties來講,用77W可能係overkill。

事實上,買30架A359又的確令CX可以在較低風險下進行擴張,我暫時覺得未來十年內較大機會新增的航點,除以上兩個外,有以下幾個:

北美:Seattle, Las Vegas(海拔都有665米高,而且是沙漠氣候,回程不太可能不停站), Dallas
歐洲:Manchester, Zurich, Munich, Brussels, Copenhagen

以上幾個航點,一開線用77W,對作風一向較保守的CX management,極可能是overkill。
fb.com/scientisthk2usa/
rickywk 發表於 2010-8-8 00:36 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2010-8-7 23:53 發表

Chicago本身用77W都得(可能會有少少weight restriction),本身一早諗住開,但係因為美國經濟衰到貼地而押後。

如果講海拔高的航點,暫時諗到係西班牙馬德里(海拔高612米),不過以兩地的business ties來講,用77W可能係overkill ...

反而諗緊CX會唔會學Qantas咁,過幾隻新機俾KA,觀乎上次隻A330過戶,真係除o左換o左椅套外,唔覺有大翻新,所以諗緊會唔會呢30隻A350有幾隻係KA
 樓主| AVD1 發表於 2010-8-8 13:35 | 顯示全部樓層
原帖由 rickywk 於 2010-8-8 00:36 發表

反而諗緊CX會唔會學Qantas咁,過幾隻新機俾KA,觀乎上次隻A330過戶,真係除o左換o左椅套外,唔覺有大翻新,所以諗緊會唔會呢30隻A350有幾隻係KA

我會覺得係國泰收 A350
自己 o既 A330 會過港龍

(即係我覺得港龍只會係咁食國泰 o既 A330, 講真港龍自己都唔需要用到 A350 飛咁長途 o既機種) ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
rickywk 發表於 2010-8-8 13:38 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2010-8-8 13:35 發表

我會覺得係國泰收 A350
自己 o既 A330 會過港龍

(即係我覺得港龍只會係咁食國泰 o既 A330, 講真港龍自己都唔需要用到 A350 飛咁長途 o既機種) ~

確實KA唔駛咁長途,但PEK/PVG兩線真係要搵o的大隻小小o既機飛
 樓主| AVD1 發表於 2010-8-8 13:38 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2010-8-7 23:53 發表

如果講海拔高的航點,暫時諗到係西班牙馬德里(海拔高612米),不過以兩地的business ties來講,用77W可能係overkill ...

實情佢地當初估米蘭, 甚至莫斯科都會覺得小客
但係而家米蘭 J Class 據講客量唔錯 ~

實情而家都唔知佢 A350 config 會係點
不過我自己就覺得點都應該多過現有 A340 小小 ~
AA48@43A 發表於 2010-8-8 15:41 | 顯示全部樓層
原帖由 rickywk 於 2010-8-8 13:38 發表

確實KA唔駛咁長途,但PEK/PVG兩線真係要搵o的大隻小小o既機飛

唔夠客咪濕租架CX 744上去lor...
直通快線  連繫機場
 樓主| AVD1 發表於 2010-8-9 03:40 | 顯示全部樓層

原帖由 AA48@43A 於 2010-8-8 15:41 發表

唔夠客咪濕租架CX 744上去lor...

PEK / PVG 都還可
不過國內唔小機場都唔係泊到好大架機,
何況港龍一向都係做二線城市航線 (當然一線都有)
二線又係唔係真係需要用到咁大架機 ?
機場方面又可唔可以泊到 747 呢 ?

講真, 對於部份國內機場, 333 已經算好大架機 ~
rickywk 發表於 2010-8-9 10:07 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2010-8-9 03:40 發表

PEK / PVG 都還可
不過國內唔小機場都唔係泊到好大架機,
何況港龍一向都係做二線城市航線 (當然一線都有)
二線又係唔係真係需要用到咁大架機 ?
機場方面又可唔可以泊到 747 呢 ?

講真, 對於部份國內機場, 333 已 ...

744就真係大隻過頭,但CA同CZ都有堆B777飛緊內地航線
lokwah2a 發表於 2010-8-9 22:13 | 顯示全部樓層
rickywk 發表於 2010-8-10 00:33 | 顯示全部樓層

CX內部通訊都有講,呢堆A350-900,可以轉幾o左做A350-1000,我估佢o地睇定o的個market trend先決定...

CA o的B772早排開始已經有新任務 - 兩岸直航包機
不過有傳當B773ER到步,run-in o左之後,就會逐步取代現有B763/B772,幾隻B744唔知會唔會轉做二手