hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [飛行報告]全日空 NH 912+NH 8 (HKG-NRT/NRT-SFO) ...
開啟左側

[飛行報告]全日空 NH 912+NH 8 (HKG-NRT/NRT-SFO)

CTB3B 發表於 2010-8-24 15:29 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

前言(可略):
事隔數十日,再次坐Long Haul機,
由於本身OW的里數不多,所以決定轉投SA
第一次飛美國,決定採用全日空

先送上第一程報告:

日期:2010年8月1日
航空公司:全日本空輸(全日空)/All Nippon Airways
機型:Boeing 767-381ER
飛機編號:JA604A

航班編號:NH 912
起飛地點:香港國際機場(HKG)
目的地:成田国際空港(NRT)
座位:30A

預定起飛時間:09:45
實際出發時間:09:46
預定到達時間:15:20
實際到達時間:15:19

起飛前24hrs前已上ANA網做Online Chack-in,第一程坐位冇咩特別,但第二程卻幸運地拿到第一行Econ,Boarding Pass:

NH 912呢一玨機好似同好多航空公司Code-Share :roll:

登機閘口:36

JA604A,2002年投入服務,算半新不舊

同埸亦有JAL的Boeing 767-346ER

要準備起程了…

Boeing 767-300ER, 之前應該係末坐過ge…

Legroom及坐位算標準, 闊番D就好~

本來以為ANA佢AVOD嘅remote control就係咁…(唔係掛..)

哦…

Sky Channal,Sky Shop分開一份份, 方便乘客查閱

值得一提嘅係呢本雜誌係有簡體, 內容都算ok

Er…

起飛後先派小食

在台灣上空~

午餐除左有主菜及麵外,頭盤竟然有海鮮

再過一個鐘左右就到達成田国際空港

到左成田機埸, 行左陣買下野又要再上機…
 樓主| CTB3B 發表於 2010-8-24 15:30 | 顯示全部樓層

[飛行報告]全日空 NH 912+NH 8 (HKG-NRT/NRT-SFO)

第二程報告:

日期:201081
航空公司:全日本空輸(全日空)/All Nippon Airways
機型:Boeing 777-381ER
飛機編號:JA???A(拍位問題, 睇唔到…)

航班編號:NH 8
目的地:成田国際空港(NRT)
座位:22A

預定起飛時間:17:10
實際出發時間:17:11
預定到達時間:10:30
實際到達時間:11:24
由於掛注買野嘅關係, 冇起機埸影任何野, 但就見好多Delta,AA,United…
上機前一攝

只知佢係舊Cabin777-300ER…

本來長途機唔會揀Window Seat, 但今次22A好處係有Extra-Legroom

JAL 747-300?

晚餐選擇J Food, 好有食吉野家feel同好好味

成程機訓左半程左右, 起身又係1/8的早上..

早餐係包, 好似KA飛厦門果個好食D..

差唔多到lu…

後記:
整體上覺得ANA嘅服務唔錯at least 唔會黑你面,AVOD嘅選擇尚可, 唯一無咁好就係座位較為窄, 相信當NRT-SFO線換上新cabin777-300ER後應該可以妣媄CXSQ

End~

S3BL100 發表於 2010-8-25 00:05 | 顯示全部樓層
樓主介唔介意講下自己張機票買左幾多錢?我一路都有個感覺ANA係香港 - 美國的眾多1-stop選擇之中,價錢偏貴的。
fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| CTB3B 發表於 2010-8-25 01:22 | 顯示全部樓層

來回票個票價同CX 旺季個價差唔多,
下次再坐ANA都係等回程有機會停留日本幾日先坐佢(加幾百有得停日本,但唔知可唔可以東京入關西走)

sea1986 發表於 2010-8-25 02:51 | 顯示全部樓層
原帖由 CTB3B 於 2010-8-25 01:22 發表
來回票個票價同CX 旺季個價差唔多,
下次再坐ANA都係等回程有機會停留日本幾日先坐佢(加幾百有得停日本,但唔知可唔可以東京入關西走)

即係幾多錢?
因為ANA真係如S3BL100板友所講
一向偏貴
而且喺SFO返香港咁多航線中
最方便、同時間最好既都係星航
早上六點就到香港
 樓主| CTB3B 發表於 2010-8-25 04:17 | 顯示全部樓層
SQ個時間真係唔錯, 如果唔係去程無人接機我實揀SQ,
不過宜家搵到人, 相信不久將來都係靠SQ飛HKG<->SFO

由於當時太遲訂, 得番D一年限期嘅機票可以揀,
所以我呢張連稅大約好以係萬一至萬二左右..
S3BL100 發表於 2010-8-25 08:49 | 顯示全部樓層

一年期$11,000 - $12,000又真係貴左少少,坐UA甚至CX同SQ都未必要呢個價(當然UA就服務差一截)。

我自己來回美國同香港都係坐開KE,次次都專挑Q class junk fare,
一年期機票來回係$6,xxx,不過Q class只能儲70%里數。
我而家都儲緊skypass,亦影響我在美國如果有需要搭內陸機,價錢許可會優先揀DL。

如果去SFO,KE有時候一星期得五班,時間唔係咁靚(HKG-SFO係凌晨出發,之後要等10個鐘轉機,
而回程返到香港係夜晚),但係去其他北美stations的時間似乎都ok。

搭NH或者其他公司,經NRT轉機,因為NRT有curfew,搞到所有美國航線差唔多都係同時起飛或降落,
返到香港一樣係夜晚11點。

SFO選擇多,而且之前一排好似SQ都有junk fare,分分鐘係最佳選擇。
fb.com/scientisthk2usa/
PCCW138 發表於 2010-8-25 21:29 | 顯示全部樓層
原帖由 CTB3B 於 2010-8-24 15:30 發表
第二程報告:

日期:2010年8月1日
機型:Boeing 777-381ER
飛機編號:JA???A(拍位問題, 睇唔到…)

航班編號:NH 8
目的地:成田国際空 ...

請問在日本臨上機前要不要做多次安檢‧?
AVD1 發表於 2010-8-26 00:47 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2010-8-25 08:49 發表
一年期$11,000 - $12,000又真係貴左少少,坐UA甚至CX同SQ都未必要呢個價(當然UA就服務差一截)。

我自己來回美國同香港都係坐開KE,次次都專挑Q class junk fare,
一年期機票來回係$6,xxx,不過Q class只能儲70%里數。
我而家 ...

題外話
SFO 就正正係選擇多,
我起 travelocity 網上打價,
由我自己起 YVR 走, 平 o既就係 KE 起 ICN 轉, 一係就坐一程機去 SFO 轉 SQ
不過一向去美國都係好麻煩, 加上又要走回頭路
佢幾平我都唔會考慮去 SFO 轉機 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| CTB3B 發表於 2010-8-26 09:29 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2010-8-25 08:49 發表

我而家 ...

UA我就有D保留, 唔知點解上網睇d價無論起US睇或HK睇都係貴過曬大部份公司...(不過都係唔會坐UA嫁啦...)

其實Star Alliance 對我黎講仲有樣好就係可以直航YYZ/YVR探親人仲好以有miles(不過有少少想試坐AA d 超級80...)