hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [飛行報告]全日空 NH 912+NH 8 (HKG-NRT/NRT-SFO) ...
返回列表 發新帖
開啟左側

[飛行報告]全日空 NH 912+NH 8 (HKG-NRT/NRT-SFO)

樓主| CTB3B 發表於 2010-8-26 09:32 | 顯示全部樓層

原帖由 PCCW138 於 2010-8-25 21:29 發表

請問在日本臨上機前要不要做多次安檢‧?

HKG-NRT果程一落機就要去有一個指定地方做左安檢先~
S3BL100 發表於 2010-8-26 10:41 | 顯示全部樓層
原帖由 CTB3B 於 2010-8-26 09:29 發表

UA我就有D保留, 唔知點解上網睇d價無論起US睇或HK睇都係貴過曬大部份公司...(不過都係唔會坐UA嫁啦...)

其實Star Alliance 對我黎講仲有樣好就係可以直航YYZ/YVR探親人仲好以有miles(不過有少少想試坐AA d 超級80. ...

UA價錢好受季節影響,而且似乎限制比較多,回程未必可以隨便改日期。
同埋UA有個奇怪地方,就係有時候飛去regional airports比起飛大機場仲要平,有少少違反常理。
我而家住果頭離LAX兩粒半鐘車程,附近有個regional airport,
早幾個月搵機票過黎美國果陣,發覺飛去呢個regional airport(即係入境後要駁多程CRJ),全程來回唔使港幣一萬,
係咁多組合入面第二最平選擇。
反而飛去SFO/LAX,就要$10,xxx,貴至少$1000。
結果因為KE價錢太吸引,最終都係坐返KE,降落後轉兩個半鐘車。

想坐超級80,唔一定要AA,坐DL都得,DL唔只超級80,仲有MD-90同埋30年以上機齡的DC-9,我如果有閒錢同有時間都想坐。
fb.com/scientisthk2usa/
yuenpo 發表於 2010-8-26 14:10 | 顯示全部樓層
坐SQ有樣野好令人討厭的,就是你買平飛無飛行里數
基本上美國出的票,國泰都一定有里數
但係新航就未必有

至於聯合呢...始終SFO係佢的Hub,好多美國人/公司都買UA的票 (buy American rule),所以機票價會經常居高不下
sea1986 發表於 2010-8-27 02:01 | 顯示全部樓層

OT一講
由西雅圖飛返香港時
以前UA都係經由東京返香港
但近年既機票佢都係經SFO返香港
而起飛時間由下午改成早上
返到香港就由晚上10點幾變成六點幾
咁改都唔錯

新航真係好好
唔係自己唔住係加州
都會考慮搭佢返去
至少貪佢直航
但駁多程返SEA都已經等於將機票一半
AVD1 發表於 2010-8-27 02:19 | 顯示全部樓層
原帖由 yuenpo 於 2010-8-26 14:10 發表
坐SQ有樣野好令人討厭的,就是你買平飛無飛行里數
基本上美國出的票,國泰都一定有里數
但係新航就未必有

至於聯合呢...始終SFO係佢的Hub,好多美國人/公司都買UA的票 (buy American rule),所以機票價會經常居高不下 ...

實情 CX Econ 某種位都係冇 Asia Miles 里數 ~
你而家上網睇下 promo, 都已經見到 (佢好清楚講左咩位有, 咩位冇) ~
所以其實間間航空公司都係一樣 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
kinfaiy 發表於 2010-8-27 22:44 | 顯示全部樓層
我剛剛買了兩張CX往SFO的來回特價機票,未連稅及燃油附加費為HK$5700多,9月底去,10月初返,就是不可以計算里程積分!!
AVD1 發表於 2010-8-28 01:45 | 顯示全部樓層

原帖由 kinfaiy 於 2010-8-27 22:44 發表
我剛剛買了兩張CX往SFO的來回特價機票,未連稅及燃油附加費為HK$5700多,9月底去,10月初返,就是不可以計算里程積分!!

某程度上, 我覺得寧願要特價票都唔要佢 d 分數
始終即時平 d 係實際過所謂分數 ~

你要飛行里數, 其實都可以透過好多途徑去賺返黎 ~
DIH 發表於 2010-8-29 14:03 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2010-8-28 01:45 發表

某程度上, 我覺得寧願要特價票都唔要佢 d 分數
始終即時平 d 係實際過所謂分數 ~

你要飛行里數, 其實都可以透過好多途徑去賺返黎 ~

Asia Miles我儲了二萬幾分,出年年中就到期,但分數只夠換去東南亞機票,我唔喜歡,
但去日本就換唔到機票,只能小恩小惠咁upgrade一下,又用唔晒積分,
又唔想自己一個upgrade同行者就繼續迫經濟艙,所以最後都可能係隨風而去。

其實呢二萬幾分,大部分唔係我自己畀錢的,係出國學習,碰巧遇上Asia Miles港澳新登記優惠,
兩程國泰mileage係100%撥入戶口,一分錢都唔使畀就有二萬幾分,之前冇預計過架。

九月底去大阪,搭印航,乜分都冇得儲(我有入Asia Miles及ANA Club),但就係本身平囉。

請問,#1在JAL旁邊的是甚麼航空公司?
樓主在日本見到JAL那部747,我估係747-400D,冇反翼的。
AVD1 發表於 2010-8-29 22:53 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2010-8-29 14:03 發表

Asia Miles我儲了二萬幾分,出年年中就到期,但分數只夠換去東南亞機票,我唔喜歡,
但去日本就換唔到機票,只能小恩小惠咁upgrade一下,又用唔晒積分,
又唔想自己一個upgrade同行者就繼續迫經濟艙,所以最後都可能係隨風而去。

...

個架係 Jet Airways, 印度公司黎 o既
坐佢好似係有 Asia Miles 拎的 ~

坐 AI 可以考慮儲 SQ o既 KrisFlyer
因為大家都係 SA 會員 ~