hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 西鐵延伸線對接龍華鐵路口岸???
開啟左側

西鐵延伸線對接龍華鐵路口岸???

tkf_2005 發表於 2010-10-12 17:34 | 顯示全部樓層

原帖由 h2o 於 2010-10-11 01:20 發表

上面建設不嬲都係 "超前發展" 架啦, 所以唔奇. 而且我覺得佢地好似越來越有一種 "冇人用唔代表永遠冇人用, 只係會用的人仲未到" 的思想, 所以再超前都會繼續超落去 ...... ...

最衰又要港方配合先PK 啊MA....

死都要起咁多口岸,

用原有口岸擴建唔得咩...
053h4 發表於 2010-10-12 20:31 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
h2o 發表於 2010-10-13 01:19 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2010-10-12 00:00 發表

點定義"超前發展"???

澳洲一條56公里長、31個站的通勤鐵路,
每日8萬客已叫嚴重飽和,因為繁忙時間有乘客要企,
市民強烈要求4軌化兼百億另建新鐵路隧道入市中心

香港一條35公里長、12個站的通勤鐵路,
每日30萬客仍然係大白象,因為繁忙時間乘客未迫實,
市民強烈要求多線共用2軌

香港人鍾意迫沙甸、下下計到盡,要咁犯賤都冇計,不過唔好成日怨生活壓力大
(香港d老板洗員工洗到盡,正正係香港人下下計到盡嘅心態)

中國有13億人口,好多野要達到建設需求根本好容易,
而文中所講嘅新口岸,有幾個只係中小型口岸

澳洲有天然資源, 賣得到錢, 有民選政府, 香港又有? 咁閣下覺得大家條件係咪一樣呢? 你可能覺得香港人犯賤, 但香港呢度鐵路經營成本係自己俾的車費, 但人地有掘出來的資源可以補貼, 點同人比?

講番正題, 深圳的條件可以同澳洲比嗎? 同埋我唔知, 口岸的成本係市政府定係國家財政部撥款 .......
053h4 發表於 2010-10-13 10:59 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
ate_58x 發表於 2010-10-13 22:08 | 顯示全部樓層
[quote]原帖由 053h4 於 2010-10-13 10:59 發表

香港財政儲備, 加穏建的財政收入巳經好最大資源
重有, 港鐵同政府都係話車費同做價無關

如果佢唔睇下個造價,點set個車費呢??
所謂官字2把口,佢講咩都得架啦...點會冇關
Kaix 發表於 2010-10-13 23:41 | 顯示全部樓層
原帖由 h2o 於 2010-10-13 01:19 發表

澳洲有天然資源, 賣得到錢, 有民選政府, 香港又有? 咁閣下覺得大家條件係咪一樣呢? 你可能覺得香港人犯賤, 但香港呢度鐵路經營成本係自己俾的車費, 但人地有掘出來的資源可以補貼, 點同人比?

講番正題, 深圳的條 ...

原來澳洲政府咁有錢,我係澳洲咁耐都唔知

政府補貼完8成營運成本後,車費都仲係貴過香港4倍

Kaix 發表於 2010-10-13 23:43 | 顯示全部樓層

原帖由 ate_58x 於 2010-10-13 22:08 發表

如果佢唔睇下個造價,點set個車費呢??
所謂官字2把口,佢講咩都得架啦...點會冇關

車費目的係收回營運成本,而唔係收回造價

未來咁多本地新線,全部都會跟現有車費結構

車費貴對個官都冇乜好處

JF1261 發表於 2010-10-13 23:59 | 顯示全部樓層
原帖由 barking 於 2010-10-12 00:17 發表
以西方國民準則, 基本上可以用 crazy 去形容每程企40分鐘,而且缺乏個人伸展空間的環境下往來市區的近郊鐵路.

以日本國民準則, 基本上可以用舒服來形容仲可以打開份頭條日報的近郊鐵路 (講笑)

西方人口疏落同我地香港人口密集係無得比的..
同埋東鐵線仲算唔算係近郊鐵路呢?

要做到東鐵線無人企? 真係6線化都未必得..

admin28 發表於 2010-10-13 23:59 | 顯示全部樓層
原帖由 tkf_2005 於 2010-10-12 17:34 發表

最衰又要港方配合先PK 啊MA....

死都要起咁多口岸,

用原有口岸擴建唔得咩...

分板:R3
標題: 西鐵延伸線對接龍華鐵路口岸???
網址:http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=559688&extra=page%3D1
違規站友:tkf_2005
回應編號:#11
違反站規:34(A)
判決:暫停貼文權七天
理由: 有關用語用於責罵或指控任何人士或機構, 亦考慮到有關板友於本站已有一定年資, 亦積極參與發文, 理應了解本站站規.
因此最低量刑起點為暫停貼文權七天, 本站嚴禁所有粗口諧音或刻意近似粗口之言詞. 再重犯的話, 會被處以暫停貼文權十四天起

R1板板主
admin28
hkbw
A4板,W板,Z4板主,hkbw
053h4 發表於 2010-10-14 13:19 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽