hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議265S改為全日服务
返回列表 發新帖
開啟左側

建議265S改為全日服务

TP人 發表於 2006-1-21 23:26 | 顯示全部樓層

原帖由 ahbong 於 21/1/2006 22:52 發表
276A, 276B, 269D 非繁忙時間都仲有好多位剩
哪裡來這麼多需求往大埔?

276A 班次咁密,梗係多位剩
276B 於天水圍北咁兜路,俾我都搭 276A
據我所見, 269D 又未至於好多位剩
我認為中規中舉啦,何況經元朗,客量唔會太差

所以小弟建議的 265 都只敢於非繁忙時間三十分鐘一班~~~
創出自己一片天空  重新領回自我國度
ahbong 發表於 2006-1-22 22:28 | 顯示全部樓層
原帖由 TP人 於 2006-1-21 23:26 發表

276A 班次咁密,梗係多位剩
276B 於天水圍北咁兜路,俾我都搭 276A
據我所見, 269D 又未至於好多位剩
我認為中規中舉啦,何況經元朗,客量唔會太差

所以小弟建議的 265 都只敢於非繁忙時間三十分鐘一班~~~

我意思係
天水圍區已經有三條線去新界東(其中 276B 客量仍偏低)
是否還有足夠客量支持多一條全日線?
況且大埔屬住宅區
即使要去工業區返工
或者返學
都只係一早一晚有需求
開多條線似乎又會好似 264M 一樣
非繁忙時間班班近乎吉車漫遊天水圍

264M 都仲好... 起碼有元朗客支持
但你建議的 265... 仲唔經元朗添
可以預期客量將會非常慘淡

TP人 發表於 2006-1-24 14:17 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 22/1/2006 22:28 發表

我意思係
天水圍區已經有三條線去新界東(其中 276B 客量仍偏低)
是否還有足夠客量支持多一條全日線?
況且大埔屬住宅區
即使要去工業區返工
或者返學
都只係一早一晚有需求
開多條線似乎又會好似 26 ...

我明白你的憂慮
但換個角度睇,
非繁忙時間客量偏低是正常的事
客量低與全日服務是沒有衝突
否則香港會有很多巴士線要改至只在繁忙時間行駛
例如 72A 及 73 ,
都有大大條東鐵競爭,
非繁忙時間客量也不高,
但九巴仍然把它們全日行駛
只要班次疏少少便可以

再睇睇一條奇蹟路線----- 263
一條當初全日都俾人話「無需求」,「用轉乘咪得囉」的路線
最終都可以全日生存
其實都只是看看九巴肯不肯踏出這一步

又睇睇另一個新市鎮來往新市鎮的例子-----大埔和馬鞍山
274P 全日唔到,也起碼有綠小 26 的誕生
當初也有人唔睇好綠小 26 ,
又係話「無需求」,「轉車咪得囉」,「非繁忙時間客量一定不足」,「貴到飛起,實無人搭」
但現實是:
綠小 26 不斷加班,客量可以用「激增」來形容,也從東鐵上搶了不少乘客,
令大把人跌眼鏡
如果當初九巴肯將 274P 全日,
乘客就唔駛用 $12 來往大埔和馬鞍山

太多歷史告訴我知,
一些不被看好的路線最後都會成功,
所以我認為凡事都要試過,做過,
才可以說「唔得」(人生也一樣),
而且很多事都是事在人為而己
所以如果 265 真的實行全日後客量仲低過 72A , 73 , 263 等等
而打回原形的話,我都會接受,
但現在試都未試就 say no ,
我點都唔服

至於 265 經元朗的問題,
唔係話唔得,
不過經元朗就會失去呢條線的原來意義,
四十幾分鐘由天耀到大埔的優勢也會流失,
更容易令 265 於天水圍吉車遊街

KE7782 發表於 2006-1-24 14:25 | 顯示全部樓層

RE:TP人
大埔公路往工業收$4會好一點,因為72A在廣福都有分段往工業($3.1),全冷都是收$4分段。
KE7782@27
TP人 發表於 2006-1-24 14:37 | 顯示全部樓層
原帖由 KE7782 於 24/1/2006 14:25 發表
RE:TP人
大埔公路往工業收$4會好一點,因為72A在廣福都有分段往工業($3.1),全冷都是收$4分段。

我都想,
但大埔四大 X 線, 271 等等對外路線由廣褔往大埔中心/富善/富亨都要 $4.2
入工業村都應該唔只呢個價,
而且 75K 由大埔墟往工業村都收 $4.7 ,
所以收 $4.7 會較有可能
(又或者可以話, 72A 由廣福往工業村的分段實在太便宜)
virus 發表於 2006-1-27 02:03 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
cong 發表於 2006-1-27 09:27 | 顯示全部樓層

TP人 發表於 2006-1-28 01:18 | 顯示全部樓層
原帖由 cong 於 27/1/2006 09:27 發表

但係73大埔墟往工業村都係收 $3.10 喎,75K入埋大尾篤梗係要收$4.70咁貴啦,但係工業村出火車站都有分段

73 的 $3.1 分段收費是由寶鄉街南行開始的,
由三渡坑至大埔舊墟公園一帶上車要 $3.9
而建議中的 265S / 265 的分段收費的起點分別係廣褔/翠怡花園,
兩者均未駛到寶鄉街範圍,
所以小弟認為用 73 的 $3.1 分段收費來比較好像不太適合

至於 75K 的 $4.7 / $4.3 的問題,
如果話「因為出大埔市只收 $4.3 ,所以入大埔工業村都應該收 $4.3」 ,
我覺得會同現時的狀況有一些衝突,
因為現時由大埔火車站往大埔工業村的乘客,
始終都要俾大尾篤價錢 ( $4.7 )

更何況,正如 virus 話齋,
九巴的性格,
大家都好了解,
如果無競爭,
九巴唔會無端端收低價錢
( e.g. 屯元天區內 $3.5 分段; 87K 的 $3.5 ; 將軍澳的隧巴線等等)
而大埔市往大埔工業村的交通方面,
除了小巴,暫時未見到有其他大的競爭 (小巴由大埔墟往大埔工業村都要 $4.7 ,仲只是到外圍)
所以 265S / 265 的大埔區內分段收 $4.7 會較實際,較貼近現實
收 $4.5 都有小小可能