hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 鴨脷洲建制派區議員爭取分拆 171 成兩線 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 鴨脷洲建制派區議員爭取分拆 171 成兩線

642 發表於 2011-3-3 17:03 | 顯示全部樓層

原帖由 Quanta 於 2011-3-3 00:17 發表
7-9 平均只係數到五班 171P?
時間表寫有七班喎
唔通定時班次都平均開少兩班? 定係你會唔會數漏呢?

唔出奇
三個月前
我試過8:13開始等171P
最後8:35先上到城巴果班...
不過果段時間171又有車架喎
brianlhm 發表於 2011-3-3 19:29 | 顯示全部樓層
唔見左0818個班171P.....
我上年下半年經常坐個班都冇試過唔見左班車
但就經常俾0830個班追到....
monkey_bsw 發表於 2011-3-3 21:29 | 顯示全部樓層
在facebook看見建制派對手的單張……
海怡

利東

642 發表於 2011-3-4 00:03 | 顯示全部樓層

原帖由 brianlhm 於 2011-3-3 19:29 發表
唔見左0818個班171P.....
我上年下半年經常坐個班都冇試過唔見左班車
但就經常俾0830個班追到....

咁你真係好彩
因為我上年下半年每個星期三都要搭0818班車

其實有無可能朝早將一部分171改個總站起利東
然後再由利東開番過九龍
唔去海怡可以慳返成半個鐘時間
而家日日見171由利東去海怡果時多數得番十幾人搭
但係好多時D車就拖住卡咁行
JN6854 發表於 2011-3-4 00:07 | 顯示全部樓層

引#43單張

拆朝早就有作用 拆黃昏唔知為乜...
原因:回程利東、西村、海怡撈埋等車番屋企 係咪真係需要分拆?

黃昏旺角特車應該加多「幾班」(睇102,112開幾多旺角特車)
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
brianlhm 發表於 2011-3-4 00:17 | 顯示全部樓層

回復 44# 的帖子

偏偏就係星期三唔使搭....

其實加開特車都係想加快回車開返去海怡
YYF 發表於 2011-3-4 15:07 | 顯示全部樓層

回復 44# 的帖子

的確, 利東有地方擺的話九記朝早第一轉仲可以放少 d 車落 171. 朝早 171 南行去黃竹坑工廠區在九巴頭轉後半時段開始多人, 高峰在城巴時段  而北行則 0810 之後乘客密度開始減少.  0810-0825 有板友見到九巴北行車乘客唔多係因為 d 車要載南行客.

提早清客又無慳唔到半個鐘. 如果有特別班次黃竹坑清客私返海怡大約慳 8-9 分鐘, 上利東載客就大約 15-18 分鐘.
kay 發表於 2011-3-4 19:18 | 顯示全部樓層
似乎經過590拆線教訓後,對拆線感到怕怕?
不過我覺得應該拆既唔拆,唔應該拆既拆左,有d唔抵...

作為搭客,最好唔好兜利東啦,兜得利東架車都可能入左隧道
如果唔係得171一條過海,除時又淪落到91咁就唔好啦

仲有,大家可能望得太遠,
係,南港島線幾年後先有,到時171可能執得,郁黎晒氣
不過再望近d,南港島線動工期間,又多左班施工人員入黎南區做野

現有交通水平已經唔算高,放工仲要面對多一大班人,而且頗集中,的確有需要優化現有路線
(廢話講完)
--------------------------------------------
171唔係我杯茶,不過我覺得小修小補未嘗不可,亦可考慮特班拆線同時進行

先講早繁,171P唔好上黃竹坑天橋(行地面但不停站)、唔好行堅拿道天橋,早繁一定夠快,唔會比171追到

另外下繁旺角特車,我唔知實際有幾多班,但我覺得自1530後到1930,
可以考慮每個鐘將3分1班次全部踢晒旺角調頭..再唔係行遠d 到SSP清完客後私返旺角

同時增設下繁171P回程返港島服務(心水係旺角開出)

不過又引用上面既數據,171回程利東同海怡客為6:4
171P應該去利東就算數,定係飛利東返海怡好?

171未來應該都仲有需要加車,不過就預左南線通車後一鋪清袋、仲可能輸突...
世界很簡單 人類很複雜
671@4321 發表於 2011-3-4 22:23 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2011-3-4 19:18 發表
似乎經過590拆線教訓後,對拆線感到怕怕?
不過我覺得應該拆既唔拆,唔應該拆既拆左,有d唔抵...

作為搭客,最好唔好兜利東啦,兜得利東架車都可能入左隧道
如果唔係得171一條過海,除時又淪落到91咁就唔好啦

仲有,大家可能望得 ...

171未必清袋
始於MTR又要轉車又要冇位坐

PS:係清袋都係102/112先喇
Cantona 發表於 2011-3-5 00:01 | 顯示全部樓層

原帖由 671@4321 於 2011-3-4 22:23 發表

171未必清袋
始於MTR又要轉車又要冇位坐

PS:係清袋都係102/112先喇

何以見得102、112會清袋?