hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 鴨脷洲建制派區議員:運輸署接納171早繁拆線 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 鴨脷洲建制派區議員:運輸署接納171早繁拆線

monkey_bsw 發表於 2011-3-25 22:19 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

(資料FROM:利東區議員facebook)

之前建制派同白鴿仔砌得咁衡,唔知白鴿會唔會否決咗佢?海怡有個白鴿區議員,佢企硬反對的話照計唔郁得…

舊THREAD: http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=595328&extra=page%3D3&page=6 鴨脷洲建制派區議員爭取分拆 171 成兩線

頭文字TRIDENT 發表於 2011-3-25 22:26 | 顯示全部樓層
白鴿黨今朝已有人係利東一帶數171車流
準備還擊
'*^*''*^*' 「女包黑絲」即將啟動  '*^*
GF2158 發表於 2011-3-26 00:06 | 顯示全部樓層
呢個張議員梗係想拆線啦...
我呢個唔係住利東既人都見到佢坐過N次早繁既171出去
根本佢自己就係既得利益者
其實乜野係真相乜野係歪理
佢自己最清楚啦...唔見得架車係利東開同海怡開有咩分別
海怡6分一班上到利東唔會變左12分掛
有171P既時間海怡果邊根本唔會有人坐171
自己居民攪出黎既野自己居民受番係正常
無人叫你見到有位坐既車都唔上係都要等架有窗口位既先上喎
拆線呀, 可以架, 不過唔該將現有P車同主線用車數倒番轉
班次就肯定唔會係7-9, 最少都要12分一班
張生, 只怕到時真係拆左線 你日日打爆九城熱線都唔掂咋
巴士迷....真係過癮=__=
a720p 發表於 2011-3-26 00:23 | 顯示全部樓層

其實171拆線既方案,真正既輸家係利東居民.
明明原本有頻密既班次唔要,偏偏係要拆線將班次隔疏,隨時因少失大.
況且咁樣拆線法,新既171P咪要落返鵝頸橋?海怡/西邨居民肯過你至得架.
其實解決方案好簡單.只要加密171P班次就搞掂晒.
只要P車班次夠密,海怡/西邨既乘客自然會取171P而捨171.
咁樣利東居民有位坐既機會自然大大提升.
議員們,請實事求是,不要作無謂爭拗喇.

先自聲明,本人沒有支持任何一黨,不喜勿插.
PB602 發表於 2011-3-26 01:09 | 顯示全部樓層
既然海怡西邨居民個個都喜歡坐171P的話,咁點解仲要171由海怡開出?由海怡至利東來回都要5分鐘以上,如果分拆171A改由利東開出,可以節省回車時間。

民X黨,算把啦,南區歷年來由民X黨支持既巴士改動同重組,有幾多個係有好下場?

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
kay + 1 合理分析

查看全部評分

brianlhm 發表於 2011-3-26 01:22 | 顯示全部樓層

回復 5# 的帖子

真係個個都鐘意坐171P?
至少有d人係故意上171都唔上171P
況且171P又可能冇位坐,時間又同171差唔多

我相信171上利東會冇晒位問題唔多嚴重
因為我成日見到有車私去利枝道起載
最好嘅辦法就只有加密171P
 樓主| monkey_bsw 發表於 2011-3-26 01:25 | 顯示全部樓層

咦?原來之前白鴿果邊既利東人咁樣RESPOND過…
(FROM 白鴿仔FACEBOOK)
kay 發表於 2011-3-26 08:25 | 顯示全部樓層
其實大家不如問下運吉點解會接納建議先啦...
唔通運吉會比個陷阱人踩咩...大家都好似都代替左運吉角色

黎個客觀分析ar....

上面有人話加171P班次,咁加一班171P,原有171就會少咁班
搞兩搞,同班議員建議拆線有咩分別?

你加派特別車,咪又係係171抽,咪間接認同人地建議...
不過佢係1拆3,唔係1拆2

真正目的:唔想海怡早繁只剩171P拉疏班次失選票
(不過某議員應該都唔在乎)

不過利東早繁都會養得起條過海線ge

有議員於早繁經常搭171,又有咩問題?
唔係個個都係全職區議員ga,如果係既話我朝朝坐107返工都有問題,更加唔可以提出107改善建議....

---------------------------------------------
其實人地提出建議,駛乜咁高調出擊抨擊好壞
搞到依家運吉接納建議,進退兩難...(呢個就係高調的結果)
(倒返轉ar,某黨經常提建議又有無人高調去抨擊ar,當區居民最了解呢d野)

老實講,有政黨想係今年發圍,積極改善交通服務係好事ar

*仲有喎,當年提倡590拆線,邊個政黨最後自己鬧了一個貨不對辦,之後又潛晒水
呢筆帳都仲未同佢慢慢計

講返171拆線ar,我一定會留意3-4位議員既投票取態
不論贊成定反對,都會得罪一個(or 2,3個?)選區
睇佢想要另一個區,定係保留現有選區la

當然,我歡迎投棄權,即係同居民講,我無意改善171服務
OK,成個鴨利洲都得罪晒

依家該政黨都叻,見勢色唔對路,想轉軑開特別車
之後又玩數字遊戲延長60%,居民""得不償失,想轉軑又唔想轉軑,我比個中立位置你好唔好?

居民唔興比政黨玩暗示架,"居民或得不償失"呢句,
係咪否定左之前佢地既計算班次?由之前口口聲聲變到咁唔肯定

如果佢堅持佢條數無錯,可以拎多一次出黎比居民睇,等居民評下理
如果佢覺得RDP建議171加一架車可以改善問題,得,無問題,人地有心改善力度多過你

*如果有人睇過今個星期南區新聞,相信都唔夠膽相信60%數字

佢唔拎出黎,只會背負"經常以為可以利用居民不了解實情,就可以誇大失實,欺騙或誤導居民"(自南區新聞)的罪名
590重組個次都已經係咁,我寧願信自己計既數/自己既搜集資料都唔會輕易相信個別政黨言論

當然,如果佢拎條小學生都唔會計錯既數但佢偏偏計錯既出黎,無問題,繼續誤導law...

世界很簡單 人類很複雜
VA54-HN8897 發表於 2011-3-26 09:41 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2011-3-26 08:25 發表
其實大家不如問下運吉點解會接納建議先啦...
唔通運吉會比個陷阱人踩咩...大家都好似都代替左運吉角色

黎個客觀分析ar....

上面有人話加171P班次,咁加一班171P,原有171就會少咁班
搞兩搞,同班議員建議拆線有咩分別?

...

其實睇返依家情況,對於區議員只顧選民心態的話,
多一條線絕對比少一條線好,多一個選擇絕對比少一個選擇好,班次計落唔多覺,吹到做到自己效果就得...
唔排除提拆線o個位區議員都有淡化海怡"損失",
不過依家資源永遠都得一舊,拆做171P 同171A,兩條線都比原本171 行少左,又照顧到所有目的地 o既客,
係海怡有可能少左D 車,但民主黨係咁話加特車,又係一樣o係o個度扣,
對於我個人而言,結論係話加特車o個 D 一係根本唔知實際資源分配方式,一係用盡方法唔俾任何171系列唔係由海怡開,即係想咩都唔變
kay 發表於 2011-3-26 10:17 | 顯示全部樓層

原帖由 VA54-HN8897 於 2011-3-26 09:41 發表

其實睇返依家情況,對於區議員只顧選民心態的話,
多一條線絕對比少一條線好,多一個選擇絕對比少一個選擇好,班次計落唔多覺,吹到做到自己效果就得...
唔排除提拆線o個位區議員都有淡化海怡"損失",
不過依家資源永遠都得一舊 ...

再講,見到個份問卷,一眼就望到有bias
我相信純粹以搭客既角度問就最好,唔應該加鹽加醋,唔講正面效果卻先講反效果,
如果佢夠膽用個份問卷結果擺上區議會,咪睇下有無人反擊la haha

議員要求拆線只係一個"訴求",運吉話OK,得,麻煩運吉同巴士公司計掂班次同派車(聯營可能要計兩個地盤係平分做定係你要海怡我要利東)
贊成拆線既議員,現時形勢係"過左大海係神仙".....

當然,171P可能要考慮經堅拿道西但唔停該站,行天橋早繁10次有8次都係慢

老實講,171未提拆線個陣,已經有個唔係巴迷既fd問我,點解171硬係要上埋利東先走人?
如果唔係得171呢條獨巿生意,171好有機會係第2條91
世界很簡單 人類很複雜