hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 鴨脷洲建制派區議員:運輸署接納171早繁拆線 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 鴨脷洲建制派區議員:運輸署接納171早繁拆線

M722 發表於 2011-3-26 11:34 | 顯示全部樓層

建議星期一至五(假期除外),171早繁拆線,情況如 91/94~~

在早上07:00-08:30

171海怡半島開出,不經利東、堅拿道西站~~~
但黃竹坑道各站、香港仔隧道廣場均停

171P利東總站開出,經堅拿道西站
不停黃竹坑道各站、香港仔隧道廣場

171,在08:30後及假期全日行車路線回復正常
PB602 發表於 2011-3-26 11:39 | 顯示全部樓層
原帖由 brianlhm 於 2011-3-26 01:22 發表
真係個個都鐘意坐171P?
至少有d人係故意上171都唔上171P
況且171P又可能冇位坐,時間又同171差唔多

我相信171上利東會冇晒位問題唔多嚴重
因為我成日見到有車私去利枝道起載
最好嘅辦法就只有加密171P ...

1) 有幾多人係時間太多,鐘意遊車河,所以「故意」上171而唔上171P?如果171P班次夠多
的話,乘客就唔需要係海怡上171啦。

2) 利枝道特車都係為利東居民有位坐,如果不斷加特車,不如正規化左成為171A。

3) 又要171P加車,又要利枝道特車加車,又要維持原有171,車就係得咁多一條線既車拆開
3種班次,但同一時間乘客又根本唔鐘意係海怡 / 西村 / 利枝道上171兜利東遊車河,既然係
咁,點解仲要浪費時間派車由海怡開再兜利東?點解唔係加密171P班次然後再加特車(即係
171A)由利東開?

4) 民X黨一向最支持拆線架啦,590夜晚同假日拆線單野又點計?如果民X黨話171早繁拆線
會拉疏班次,咁佢唔該先承認佢舊年支持590夜晚同假日拆線結果令等車問題更嚴重,先掛
Banner同居民認錯先啦,單野而家咪又係又不了了之。
brianlhm 發表於 2011-3-26 12:02 | 顯示全部樓層

回復 12# 的帖子

問題係如果咁拆會拆到幾多分鐘一班先?
係唔係真係做到7-9分鐘一班?
事實上171朝早入海怡嘅車係5-7分鐘一班(去到利枝道就好密)
如果又好似搞到590咁,拆到10分鐘以上一班車,咁仲衰啦
Quanta 發表於 2011-3-26 12:03 | 顯示全部樓層

就咁睇, 171A/171P 應該係單向往九龍?
咁 171A 即係都係由海怡開過來 (因為 171 點都要返海怡)
只係唔駛兜海怡路, 同埋唔駛停站

海怡居民見到咁多 171 來到後私走,
應該感覺會頗差

p.s. 590 拆線都叫做可以慳返中環 quota 嘅...

kay 發表於 2011-3-26 12:11 | 顯示全部樓層
原帖由 brianlhm 於 2011-3-26 12:02 發表
問題係如果咁拆會拆到幾多分鐘一班先?
係唔係真係做到7-9分鐘一班?
事實上171朝早入海怡嘅車係5-7分鐘一班(去到利枝道就好密)
如果又好似搞到590咁,拆到10分鐘以上一班車,咁仲衰啦 ...

呢d野係叫運輸署搞,唔岩搞到岩啦
反正開綠燈話接納拆線都係運輸署....

依家係運吉決定拆線定係該政黨決定啊本末倒置!

一D係應該運吉搞掂既野,竟然會成為拆線阻力,咩道理...

同埋講到底,海怡由班班171/P海怡開無咁幾班,
越講只會越重山頭主義feel

不過海怡/西村個兩位提倡拆線既議員,應該已經豁左出去

再講,成個鴨島好似有1個議員無就171拆線取態....

大家真係唔想171拆線既,可以拉條banner去運吉,爭取反對拆線

如果呢篇野主題係 "海怡西議員:運輸署接納171早繁拆線"
相信呢篇野既回應會180度轉變

世界很簡單 人類很複雜
brianlhm 發表於 2011-3-26 12:20 | 顯示全部樓層

回復 15# 的帖子

咁程序上同590拆線有咩分別?
590個班次唔係運輸署決定?
(事實上我真係唔清楚590個班次係邊個決定出黎)
ronaldlau 發表於 2011-3-26 12:30 | 顯示全部樓層

原帖由 PB602 於 2011-3-26 11:39 發表

4) 民X黨一向最支持拆線架啦,590夜晚同假日拆線單野又點計?如果民X黨話171早繁拆線
會拉疏班次,咁佢唔該先承認佢舊年支持590夜晚同假日拆線結果令等車問題更嚴重,先掛
Banner同居民認錯先啦,單野而家咪又係又不了了之。

590 / A 單野係運吉玩民主黨,
運吉原本話非繁各15 mins 一班,
最後 outcome 各得 20 mins 一班,
之後民主黨上訴時運吉指 590A 非繁客量得 30%...
而否決原15 mins 一班的 RDP
咁是誰對誰錯呢?
kay 發表於 2011-3-26 12:33 | 顯示全部樓層
原帖由 brianlhm 於 2011-3-26 12:20 發表
咁程序上同590拆線有咩分別?
590個班次唔係運輸署決定?
(事實上我真係唔清楚590個班次係邊個決定出黎)

590起碼繁時服務無受影響啦掛?
而且590個單衰過一次,成個TTC咁多議員都有眼睇,大家都會小心d啦

171非繁拆線咪又只會瓜瓜嘈....

590原先拆線係拉90落水,有議員出聲話唔肯....
雖然我唔認同590拆線要拉90落水,但原線方案都只係將590提升至12/15分鐘一班

而個時RDP寫個陣只係有下午繁忙時間後班次,"假期隻字我係RDP搵唔到!",M590個時企硬係20
590A原先係下繁後12,深夜15,但你前提90唔比減班,590A之後d野都唔會成立啦....

如果假日班次咁好彩會密過平日繁忙時間後,而兩線班次拍得住M590未拆線個陣,新巴仲肯同你玩拆線?

運吉無玩民主黨喎,關鍵既90要必須減班比人反對左,但你夾硬想拆線,我點滿足你?
有時間聽多次舊年個會議啦,M590/590A/90係一組線,是但一樣唔得都會影響結果

你地係要相信民主黨個版本我都無法子...

世界很簡單 人類很複雜
kay 發表於 2011-3-26 12:36 | 顯示全部樓層
原帖由 ronaldlau 於 2011-3-26 12:30 發表

590 / A 單野係運吉玩民主黨,
運吉原本話非繁各15 mins 一班,
最後 outcome 各得 20 mins 一班,
之後民主黨上訴時運吉指 590A 非繁客量得 30%...
而否決原15 mins 一班的 RDP
咁是誰對誰錯呢? ...

如果民主黨無錯既,點解爭取590A 15分鐘一班會無左下文?唔係應該坐言起行?
我只能想到"理虧"....

就算佢爭取又點,一個唔覺意比人捉到痛腳話誤導人就仲衰啦
世界很簡單 人類很複雜
ronaldlau 發表於 2011-3-26 12:38 | 顯示全部樓層

而171 / P 拆線,
我寧願咁... 往九龍方向:
0600 - 0720
0900 - 0000

171P
07    10  28  36  44  52
08    00  08  16  24  32  40  50

171A
07    38  44  50  56
08    04  10  16  22  28  36  44  52
09    00