hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 九巴買E400/B9TL?
開啟左側

九巴買E400/B9TL?

admin79 發表於 2011-5-22 23:44 | 顯示全部樓層

原帖由 petcity 於 2011-5-22 22:17 發表

你發我晦氣冇用喎,從來好似只有你講冇人講
好喇,好少少語氣,你又咁,點傾呢

你係覺得你自己咁能幹,可以去公開九巴呢方面做錯
當然,做唔做你決定,又唔好話有冇人信,唔做呀,
既然你咁肯定九巴盲左咁做,可以做下功課去搵野搞
勝 ...
原帖由 S3N92 於 2011-5-22 23:25 發表

其實邊個發邊個晦氣o者
同你續個點講..你又話有我講無你講
我真係唔知而家d人心靈弱小成咁

樓上兩個唔該唔好越講越遠 ...
站務文章
93A_S3_6:30am 發表於 2011-5-23 11:57 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV467 於 2011-5-22 21:20 發表

B9TL 4x2
B9TL 6x2

梯底油缸 325L
三軸車兩隻既 470L

thx

照咁睇架AVBWS可能係想用返多d同佢大佬AVBWU共通的設計先移個油缸,
點知出左事

原帖由 on11358 於 2011-5-22 22:14 發表
唔知冇所謂,最緊要識去查證。

唔爭在講埋E400果隻,官方數字係275L
http://www.alexander-dennis.com/uploads/files/enviro400_specification.pdf

假設ATSE/7000/7001都係275L的話
咁如果B9移返前油缸數字上依然有優勢(325L)~~

就視乎Volvo是否解決到其它技術性問題
e.g.左右平衡?城巴較愛曲梯?....etc
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
3ASV467 發表於 2011-5-23 13:04 | 顯示全部樓層
原帖由 93A_S3_6:30am 於 2011-5-23 11:57 發表

假設ATSE/7000/7001都係275L的話
咁如果B9移返前油缸數字上依然有優勢(325L)
就視乎Volvo是否解決到其它技術性問題
e.g.左右平衡?城巴較愛曲梯?....etc

睇返 B9TL 4x2 隻油缸既擺法,
用曲梯應該無問題
on11358 發表於 2011-5-23 19:06 | 顯示全部樓層

原帖由 ctb8107 於 2011-5-22 16:45 發表
我好有興趣知道城巴果批量產型E400有冇改過d乜

冇對比過樣版E400底盤所以好難答到你,不過西瓜波廠有樣野值得讚就係將風缸收得好好,
從小弟所拍攝的E400底盤相片幾乎搵唔到一個風缸,希望唔會影響行車安全就是。

相反VOVLO由B10TL到B9TL都將風缸曝露於底盤十分顯眼的位置,12米版本有多餘空間還可以,
放到兩軸版本身上就變成一大難題,左面門位後面冇低地台空間相信係因為安置其中一個風缸。
Mandurah__Line 發表於 2011-5-23 19:51 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV467 於 2011-5-23 13:04 發表

睇返 B9TL 4x2 隻油缸既擺法,
用曲梯應該無問題

英國East Lancs/Optare Olympus/Visionaire兩軸B9都係用曲梯
I have a cyka. I have a blyat. Uh!...
Quanta 發表於 2011-5-24 00:35 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2011-5-22 17:49 發表
龍運問題,若果當年富豪都有相近產物,相信今日機場
巴士唔會係一間廠佔大多數,因為當年開始玩低地台,
咁當年得一款車中到呢樣,自然有咁既果

當年可能真係咁(不過無從證實)
不過而家明明有 E500 同埋 B9TL 兩款車,
而龍運仍然得十架歐三 B9TL, 歐四/五年代全部幾十架都買晒 E500
on11358 發表於 2011-5-24 01:01 | 顯示全部樓層

原帖由 Quanta 於 2011-5-24 00:35 發表

當年可能真係咁(不過無從證實)
不過而家明明有 E500 同埋 B9TL 兩款車,
而龍運仍然得十架歐三 B9TL, 歐四/五年代全部幾十架都買晒 E500

呢個相信同車身有關,如果九巴唔再買/富豪唔再提供E500+B9TL配搭的話,都好難再有尾軸車加入龍運車隊。

3ASV174 發表於 2011-5-24 01:26 | 顯示全部樓層
原帖由 FJ5053 於 2011-5-22 20:57 發表
其實我唔明點解要改油缸, 大家都係道聽途說架 7000 係初出道行 690 時無油擺街係因為油缸細而出事, 但事實唔係咁, 係因為之前一日因為種種奇怪原因而無入油先發生咁既事, 即係話佢行左差不多兩日 690 先無油, 其實佢 ...

如果佢係無入油擺街,
我相信佢無可能靠 275L 油行足 2 日 690 行到尾單過埋海先行到無油。

正常情況下,一般路線既雙層冷氣巴士都要用 300L 左右既油先可以行到一日,
就算 690 每單之間休息時間長,都唔見得 E400 可能比其他車型用少一半油。
3ASV174 發表於 2011-5-24 01:33 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2011-5-22 22:17 發表

你發我晦氣冇用喎,從來好似只有你講冇人講
好喇,好少少語氣,你又咁,點傾呢

你係覺得你自己咁能幹,可以去公開九巴呢方面做錯
當然,做唔做你決定,又唔好話有冇人信,唔做呀,
既然你咁肯定九巴盲左咁做,可以做下功課去搵野搞
勝 ...

波兄都無謂勞氣,
對某o的人黎講,
反正就係唔幫襯某大英國品牌買車,就算巴士公司考慮幾理性,都係罪。

我相信除左架車自身設計外,
行耐左架車既機械表現同維修難度都係買車考慮因素之一,
呢o的真係要巴士公司先有營運數據。
on11358 發表於 2011-5-24 01:51 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV174 於 2011-5-24 01:26 發表

如果佢係無入油擺街,
我相信佢無可能靠 275L 油行足 2 日 690 行到尾單過埋海先行到無油。

正常情況下,一般路線既雙層冷氣巴士都要用 300L 左右既油先可以行到一日,
就算 690 每單之間休息時間長,都唔見得 E400 可能比 ...

如果300L慳到8%,即係24L,理論上即係只要用276L就行到一日,
606只係行5轉車(22.3X2X5=223公里),應該唔駛用275L油,
但係有幾多字軌唔駛275L油,呢層真係要問問九巴先知。

VOLVO搬得隻油缸落黎,我諗點都唔會少過325L呢個數字掛。
(以下純粹個人推測) :
除非最初目的只係想轉用曲梯,如果係出自城巴要求,呢個可能性就非常大,
而九巴只係製造商順手砌多部俾佢試營運狀況,到真正落單應該轉返直梯。