hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西九龍巴士線702新走線/班次/收費(6月29日再次更新路線) ...
開啟左側

[服務調整] 西九龍巴士線702新走線/班次/收費(6月29日再次更新路線)

michaeltang 發表於 2011-8-12 13:25 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2011-8-12 07:28 發表

咁大條循環線,睇怕到時脫班都似
不過我想知佢經唔經保安道一帶?

由新區去黃金都變得唔就腳..

702會否改完又改,無止境咁改

今次平息海麗班人,但富昌個班好似又未解決喎 ...

總之條線會好似以前新巴702未延長至又一城既行車路線,
而家區議員係建議44A非繁忙時間延長至明愛醫院,
咁所以條線應該唔會經保安道一帶。

新區去黃金唔會變得唔就腳,
如果堅持要喺黃金個站落車既,
當然都會去到,
只不過需要兜埋又一城之後先至返到黃金。
不過講真,就算去黃金,
未延長路線前大多人都會選擇喺西九龍落車行去,
好過花幾分鐘兜長沙灣道、東京街,
的確係有人會兜,但我所見唔多。

同埋富昌由頭到尾都冇乜要求,
淨係要求加密班次或者加開特別班次由富昌開,
所以唔覺得有咩未解決。
反而仲未解決既係新區係有要求702去又一城方向入番南昌站,
不過呢個就唔知8月25日改道後會唔會一次過解決埋。
HKBUSSCHEDULE 巴士資訊站
hon_son_wilson 發表於 2011-8-12 13:29 | 顯示全部樓層
原帖由 michaeltang 於 2011-8-12 13:16 發表

我唯一知道就係改為循環線同時,
由海麗開出既方向到西九龍中心後左轉長沙灣道、右轉東京街、右轉青山道後返回原有路線,
唔會再行東沙島街。

至於點解會改做循環線,
因為最初運輸署同新巴接納議員要求經番宇宙商場o個 ...

咁改做循環線,對於東京街-青山道往海麗-深盛路的乘客而言,根本有名無實。
上車兜一轉又一城再返海麗,前後起碼遊多20分鐘。
等796c、坐小巴75或九巴36A行過去海麗,都快過佢。
michaeltang 發表於 2011-8-12 14:22 | 顯示全部樓層
原帖由 hon_son_wilson 於 2011-8-12 13:29 發表

咁改做循環線,對於東京街-青山道往海麗-深盛路的乘客而言,根本有名無實。
上車兜一轉又一城再返海麗,前後起碼遊多20分鐘。
等796c、坐小巴75或九巴36A行過去海麗,都快過佢。 ...

咁大家就要多得唔少區議員,
係佢地先至會諗到呢個因為有車去冇車返而要將702做循環線既理由...

難得人地仲要出單張話成功爭取,
仲要講哂由702延長去又一城後佢地做過既功積...

HKBUSSCHEDULE 巴士資訊站
ScottLeung 發表於 2011-8-12 16:27 | 顯示全部樓層

我剛剛收到區議會交房會既文件

由8月20日開始702巴士會改為由海麗邨開出既循環線
路線如樓上所講過西九龍中心之後改行長沙灣道轉東京街轉青山道上又一城

個人認為改為循環線可能做成路線過長,班次會較難控制掌握,到時由又一城返黎時間脫班又唔知可以怪邊個...
orange 發表於 2011-8-12 16:41 | 顯示全部樓層
原帖由 ScottLeung 於 2011-8-12 16:27 發表

路線如樓上所講過西九龍中心之後改行長沙灣道轉東京街轉青山道上又一城

個人認為改為循環線可能做成路線過長,班次會較難控制掌握,到時由又一城返黎時間脫班又唔知可以怪邊個...

(以下版權所有)
怪邊個?好問題

而家應街坊要求,行遠d,但行車時間一定要加長,車資源
係得咁多,請問各位尊貴議員/社區幹事,如何能夠在有限
資源下去滿足咁多人要求?
益童學校,全民教育
VA54-HN8897 發表於 2011-8-12 16:46 | 顯示全部樓層
原帖由 ScottLeung 於 2011-8-12 16:27 發表

個人認為改為循環線可能做成路線過長,班次會較難控制掌握,到 ...

結果都係要做返長沙灣o個邊...
一條線查實好難做到咁鬼多野....
又要服務到舊地方,又要入埋又一城...搞到條線唔知似咩....

如果南昌去東京街就話冇所謂...
調返轉頭的話...上車之後又兜石硤尾又一城....真係坐落都辛苦
VA54-HN8897 發表於 2011-8-12 16:48 | 顯示全部樓層

原帖由 orange 於 2011-8-12 16:41 發表

(以下版權所有)
怪邊個?好問題

資源下去滿足咁多人要求? ...
其實新增o既行車時間...個人估計都大約都係一班車時間以內...
轉循環的話,省卻又一城o個邊休息時間....應該拉得返o既....
KC3555 發表於 2011-8-12 16:56 | 顯示全部樓層

個人認為改為循環線可能做成路線過長,班次會較難控制掌握,到 ...

[玩野]既然都要做循環線,新巴應該玩盡佢,又一城返海麗出黎經埋達之路,唔經南山邨。
反正41A同41M都要摺埋咯。 [/玩野]
區議會見佢條702路線更加嚴重脫班,一定出聲叫加班,
到時想唔加都唔得。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
HT408 發表於 2011-8-12 17:25 | 顯示全部樓層
咁多小巴唔做,不如702整做「超級無敵循環線」
海麗>南昌/富昌>西九龍中心>長沙灣道>東京街>保安道>蘇屋>廣利道>東京街>青山道>白田(南昌街)>澤安>歌和老街>又一城>桃源街>跟現有路線返海麗

702A全日+改線
海麗>南昌/富昌>荔枝角道>南昌街>巴域街>石硤尾街>大坑東道>達之路>又一城>歌和老街>澤安>白田(南昌街)>元洲街>東京街>廣利道>長發街>保安道>東京街>深旺道

702+702A
順、逆時針循環
ScottLeung 發表於 2011-8-12 17:38 | 顯示全部樓層

原帖由 orange 於 2011-8-12 16:41 發表

(以下版權所有)
怪邊個?好問題

資源下去滿足咁多人要求? ...

其實知道10仔鐵定唔做之後,我地個會(富昌邨居民協會)甚至全個區議會都係叫702A常規化上又一城,唔知點解運輸署會郁702....
好啦改702之後,保安道果頭斷左,我地居協係主力叫將702S常規化行走新填海區同蘇屋李鄭....又唔知點解運輸署再次郁702....