hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 沙廠既歡樂幸運輪又黎喇
開啟左側

沙廠既歡樂幸運輪又黎喇

dominic3286 發表於 2011-7-13 01:57 | 顯示全部樓層

原帖由 JH3385 於 2011-7-13 00:13 發表
2+2至少可以大家都坐到成個位訓下教
3+2當你坐2座位,坐出邊嗰個都要突個身出黎,訓教都唔舒服
唔見得有幾好

上唔到車都唔見得有幾好
JH3385 發表於 2011-7-13 10:06 | 顯示全部樓層
原帖由 dominic3286 於 2011-7-13 01:57 發表

上唔到車都唔見得有幾好
中間位無人坐,D人唔企入去,條數已經喺返到
JA1267 發表於 2011-7-13 11:12 | 顯示全部樓層
原帖由 ph_wcfaa 於 2011-7-12 21:48 發表

上個月見過幾日架 MH2849 攪牌去行87D

只係行到蛇車字軌
係有幾日 HJ7540 行正字軌
FD5410 發表於 2011-7-13 17:05 | 顯示全部樓層

原帖由 JH3385 於 2011-7-13 10:06 發表

城隧線黎講,
好多時都係坐滿三個人架囉(至少我搭開係)
師兄可以試下繁時/假日黃昏響城隧等車,
到時你就知道點解想上車都咁困難...

的確,直梯車係好過 2+2 AD
不過我寧願佢送部 ATR/3ASV 入黎
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
GU9338 發表於 2011-7-13 18:49 | 顯示全部樓層
原帖由 JH1912 於 2011-7-12 23:04 發表

JF8911 > 75X
JN9021 > 74X
LB9855,JG 413 > 72X
JE2422,JE1439,HX6756 > 75K

以我所見就有上述咁多部車到新掛牌線報到

*今朝搭部JE2422時車頭上層仲有個車牌仔,
到夜晚8點幾再搭中佢番屋企時已經唔見左,唔知邊 ...

LD 9166 -> 47X
LE 145 -> 46X
黃昏見到 LD 9166 坐滿離開城隧
請用文明來說服我。
GP5737 發表於 2011-7-13 20:18 | 顯示全部樓層
原帖由 JH3385 於 2011-7-13 10:06 發表
有幾多中間位無人坐?
直梯車啲人就會企入去?
felix_tinyan 發表於 2011-7-13 20:18 | 顯示全部樓層

原帖由 tonio 於 2011-7-11 17:52 發表

咁 U 廠都有派十二米車 AMN 行 261.
派 2+2 位白板富豪行 261 絕對係德政.

其實點解今次S廠261線換車時,S廠果2部261掛牌都唔換金巴(低地台巴士)代替?
JH3385 發表於 2011-7-13 20:22 | 顯示全部樓層
!
原帖由 FD5410 於 2011-7-13 17:05 發表

城隧線黎講,
好多時都係坐滿三個人架囉(至少我搭開係)
師兄可以試下繁時/假日黃昏響城隧等車,
到時你就知道點解想上車都咁困難...

的確,直梯車係好過 2+2 AD
不過我寧願佢送部 ATR/3ASV 入黎 ...
我自己平時繁時都係坐既城隧線都知咩情況
但係我認為依家難上車既原因係收車多過少嗰7-12個位
49X夜晚6點零最多人
但依家平均都要8-10分鐘先有班車
荃新天地2期都已經頂閘,眾安街更加唔駛停
GU9338 發表於 2011-7-13 21:11 | 顯示全部樓層
原帖由 JH3385 於 2011-7-13 20:22 發表
!我自己平時繁時都係坐既城隧線都知咩情況
但係我認為依家難上車既原因係收車多過少嗰7-12個位
49X夜晚6點零最多人
但依家平均都要8-10分鐘先有班車
荃新天地2期都已經頂閘,眾安街更加唔駛停 ...

1756 打後個 8 - 10 分鐘 1 班係 fake 人架 ..
1756 - 1956 呢兩個鐘廣源通常要開 10 - 14 分鐘 1 班 ..
請用文明來說服我。
GP5737 發表於 2011-7-13 21:15 | 顯示全部樓層

原帖由 felix_tinyan 於 2011-7-13 20:18 發表

其實點解今次S廠261線換車時,S廠果2部261掛牌都唔換金巴(低地台巴士)代替?
根本上水廠個堆線啲調動就亂咁黎 有車就調
261 呢啲人地掛 ADS 既線就整部歐二大白豪, 仲要係單丁一部
75X-S2, S3 要柯打 307 既, 就掛部歐一大白豪
75K, 78K 呢啲線又走去繼續加金, 本身金車老實講都夠啦, 仲要係掛躉
不過放返啲闊椅車掛 72X 呢啲長途旺區線好過啦

綜觀上水廠 除左 72X 呢條一早應該要加直既線食幾部二手舊直之外
同埋咩 273A 正字軌要用躉
幾乎其餘調動都係運吉多過乜