hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 6C, 12A, 43B, 53, 58M, 62X, 73更換掛牌車消息 (admin7 ...
開啟左側

6C, 12A, 43B, 53, 58M, 62X, 73更換掛牌車消息 (admin79: 1-123不准評分)

kingprowm 發表於 2011-8-5 13:13 | 顯示全部樓層

原帖由 Eddie 於 2011-8-5 11:25 發表

睇過2007
唔計ATEU/AVBWU
U廠有10架12米2+2後備
咁都要夾硬拎人掛牌車的確過份

如果冇新車出牌, 交換批續命車都叫情有可原, 也只好無奈接受 ......
但 U 廠自己都入左唔少新車啦, 現在出新車基本上都係一換一,
入新車主要都係為填補返退役車既空缺, 既然自己都入左足夠數的新車,
咁都仲要同人交換禮物, 咁 U 廠咪勁多車
Crotone 發表於 2011-8-5 13:15 | 顯示全部樓層

睇過2007

但係呢十部大約有一半係AP....呢隻U廠"專利車"..
One Door Closes Another Door Opens
superbus 發表於 2011-8-5 13:15 | 顯示全部樓層
原帖由 GK9636 於 2011-8-5 10:06 發表

咁當然荔廠係咪有師傅要坐廠冇車用, U廠係咪有車擺廠唔駛做生意呢, 有待證實
真實情況就係荔枝角係唔夠人多過唔夠車
如果佢夠人的話, 夜更就唔駛例收50幾架啦
連過海大線夠膽收成兩三架, 其他線就更加唔駛講, 人人有份永不落空, 唔收唔安樂
kingprowm 發表於 2011-8-5 13:19 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL343@66 於 2011-8-5 13:05 發表

老老實實 U廠 食哂一大堆 3AD 行 屯公時 有無人出句聲幫口 ~~

3AD 行 屯公又有乜問題呢 ?
2+2 車座位又多, 唔用 3AD 咁應該用乜野車 ?

駛唔駛叫荔廠用 ATE/AVW/AVBW/AVBE/ASU 同 U 廠交換康豪
KC3555 發表於 2011-8-5 13:21 | 顯示全部樓層

睇過2007

就算後備率U廠過多,L廠過少。
但係點解你地一面倒全部話U廠打劫,
但又唔話L廠寧願盡快送走哂D大白龍?
全人類都知大白龍基本上係籮底橙?

根據記錄,上水廠歸沙田廠管理後:(記錄唔包借過俾龍運三部躉,但包括龍運過檔九巴全部車,
齋入帳處理)

荔廠:掟走36部,入帳51部。掟走有頭枕雙層車:8部,入帳有頭枕車:19部。
九廠:掟走72部,入帳39部。掟走有頭枕車:13部,入帳有頭枕車:3部。
沙廠:掟走20部,入帳90部。掟走有頭枕車:3部,入帳有頭枕車:27部。
屯廠:掟走72部,入帳43部。掟走有頭枕車:12部,入帳有頭枕車:10部。

換車嘅野,你情我願,如果根據以上數據,點都睇唔到U廠係霸道。
如果要數返AL退役期,唔好忘記,以前AL絕大部份都係送哂俾U廠食,
後來唔俾跑公路先要送返哂出去。

七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
kingprowm 發表於 2011-8-5 13:25 | 顯示全部樓層
原帖由 Crotone 於 2011-8-5 13:15 發表

但係呢十部大約有一半係AP....呢隻U廠"專利車"..

U廠"專利車" 上番 U 廠線咪啱囉, 又唔係要佢調廠

除非 AP 唔打算續命啦, 否則當 AP 變續命車果陣咪一樣要其他三廠幫手安置
S3BL343@66 發表於 2011-8-5 13:42 | 顯示全部樓層

原帖由 kingprowm 於 2011-8-5 13:19 發表

3AD 行 屯公又有乜問題呢 ?
2+2 車座位又多, 唔用 3AD 咁應該用乜野車 ?

駛唔駛叫荔廠用 ATE/AVW/AVBW/AVBE/ASU 同 U 廠交換康豪

我就唔係好貪心 只係希望行屯公D 車有番D正常的表現
有空的話 搭下 58M 258D 見識下果批 3AD 的表現
咁你就知有咩問題
Eddie 發表於 2011-8-5 14:02 | 顯示全部樓層
原帖由 KC3555 於 2011-8-5 13:21 發表

就算後備率U廠過多,L廠過少。
但係點解你地一面倒全部話U廠打劫,
但又唔話L廠寧願盡快送走哂D大白龍?
全人類都知大白龍基本上係籮底橙?

根據記錄,上水廠歸沙田廠管理後:(記錄唔包借過俾龍運三部躉,但包括龍運過檔九巴全部車 ...
既然大白龍係籮底橙
點解U廠用咁多而又留咁多歐3 AP做後備
12A呢d市區線行大白龍應該冇乜問題
FY8389 發表於 2011-8-5 14:03 | 顯示全部樓層
原帖由 kingprowm 於 2011-8-5 11:05 發表
根據資料, 其實屯門廠常規字軌其實比荔廠少,
可是總巴士數,後備比率反而屯廠比荔廠多
九龍灣廠和沙田廠後備比率接近番全九巴整體比例
但荔廠就低於正常比率而屯廠高於正常,
十分畸形的現象 ...

不過屯門廠(唔計元朗), 超過95%巴士都係要日日行屯公, 好多斜路上
損耗大左, 拎多d後備車都情有可原.
生命熱線。2382 0000
ATE24 發表於 2011-8-5 14:05 | 顯示全部樓層

原帖由 Eddie 於 2011-8-5 14:02 發表
既然大白龍係籮底橙
點解U廠用咁多而又留咁多歐3 AP做後備
12A呢d市區線行大白龍應該冇乜問題

AP?你咁想要可以即管問我o地要o架喎
不過睇埋邊o的人唔想要先講啦

早兩年一傳出 AP 大規模轉廠流言,唔知邊o的人即時恐慌大叫 dame dame 呢……呵?
公器公用 香港早要有品