hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 荔廠新車上牌消息
開啟左側

荔廠新車上牌消息

fokck 發表於 2011-8-13 12:36 | 顯示全部樓層

原帖由 GF2158 於 2011-8-13 02:19 發表

你用259D, 277X呢個例子
作為當時人真係想講番幾句
首先呢度從來無板主叫過當時人解話
換車換得一日再還原係事實黎

"有時唔係做第一手就專登左遮右掩去貼文,而係保障自己姐。"
呢句我就唔係好同意, 事實你有得第一 ...

我既重點唔係話板主有無問你解畫,而係你第一次貼既車牌資料
同最後生效既有出入你就點都要同全世界問責,你自己將成堆車
牌資料由頭到尾再貼出黎係應該,如果唔係遲早都會有人問你點
解 277X 上牌直梯兩部都不符,259D 點解係上 LJ6053 唔係
LJ5057,你最後點都要講清楚一次解畫卦。

原帖由 teddybus 於 2011-8-13 12:10 發表
我只會話, 如果可以大半個月前有消息睇既條件係要猜迷
我寧願要大半日前貼但係有晒詳細資料
仲有, 我重覆一次, 呢度係 車務及車廂設備討論區 , 唔係猜迷區
唔係你一句 "而家d 人係咪估下用下腦都懶" 就可以為所欲為
你試下考試個陣填埋d 咁樣含糊不清既答案
我係你老師就唔會浪費時間同你估, 一個大交叉畫落去
唔通到時你又話老師唔估唔用腦?

你用考試功課寫答案呢個例子同呢一度既場合完全不符,恕我認為並不具說服力。

呢度唔係一條問題俾我我要寫個正確答案等你俾個剔號。而家係消息人士開文,原
來各位係老師批改人地寫既野? 係咪有少少邏緝謬誤呢? (唔怪得有 aPower 咯)
甚至我再寸 d,你開文問人地車務野,人地都係答一半模棱兩可既野,佢又唔係灌
水喎因為有人一睇就知講乜
,咁你睇唔明/想要清楚答案,係咪應該覆話「我唔滿意
你講 d 唔講 d 要我估,唔合格,重作!」?!

上次 PC4053 事件有消息人士被個別有出文內容要求既站友圍政,但有為數不少
既站友響放料既立場相信同你持相反意見。

早放料本身就係好事,只可惜部份比今日個別貼曬字軌車牌等資料來源站友更早
放料既消息人士已經走曬,已經再無當年月頭已經講話月尾 62X 全冷等各位有
成個月時間去影同坐,而家 73 加冷 71A 全冷,一個加冷前兩日先有人肯講,
另一個靠九巴官方網咋。

響 B3 板貼文咪好囉,貼乜相都得,我又無講話係放車務消息,你又無得幻想究
竟我係咪放緊料,完全 port 唔入,掂呀。

多啦A夢
 樓主| LR931 發表於 2011-8-13 12:47 | 顯示全部樓層
原帖由 FD5410 於 2011-8-13 12:28 發表

咁打''6C,42A,102''呢幾個字係咪咁難先 ?

如果你係唔想講既,咁不如唔好出 POST ...

其一, 每個人表達方法唔同, 有人鐘意直接D, 有人鐘意婉轉D, 請尊重表達者的意願,
請勿就方式, 格式過份規範人地出文, 好意坐監填表式的方式會另一部份人不願意再在這裡貼文
其二, 我咁貼文本身有咁的含意, 你唔理解, 你要忽略過程你可能會體會少D野
就好似老師叫大家重收學, 答案固然重要, 但解題過更重要, 你係都只求答案不求午解我無 答案固然重要, 但解題過更重要, 你係都只求答案不求什解我無野講
回到呢篇文, 按照我的完意, 你真係做一次RESEARCH, 睇下荔廠掛牌車數量分佈, 或者你會睇會到一D野
對於今次大荔好豪氣咁換比42A 6C, 可能有不少版友有意見但如果睇埋荔廠掛牌車數量分佈, 會唔會有所啟發? 請留意42A 6C其實相對都幾短程
可惜的是居然有版有直接想要答案, 仲以為我叫你去睇隔離版
teddybus 發表於 2011-8-13 12:53 | 顯示全部樓層
原帖由 LR931 於 2011-8-13 12:33 發表

猜謎閣下未必鐘意並不等如呢度個個都唔鐘意, 但唔代表人人都唔鐘意
遙想資訊貧飲的幾年前, 有人貼下謎比你估已經好滿足(記中荔廠的MF上牌)
但有時有D野請閣下先分清楚主次, 以及是否猜謎
我用個簡單D的例子
"今次27 ...

咁可能我同你對資訊清楚既要求唔同
你認為有提供掛牌調動有幾多架巴士牽涉已經足夠
但我會覺得講得叫 "掛牌調動", at least 都要有甩牌車同上牌車資料先至叫完整
當然, 你覺得我話你含糊你唔喜歡既, 大可以投訴, 總言之我做任何野都問心無愧...

原帖由 fokck 於 2011-8-13 12:36 發表
無辦法,響呢個立場上,我只可以話你同部份消息來源甚至只係上板睇人地分享既站友真係「話不投機半句多」,但上次 PC4053 事件我記得你有份參與討論,有為數不少既站友響放料既立場同你持相反意見。

早放料本身就係好事,只可惜部份比今日個別貼曬字軌車牌等資料來源站友更早放料既消息人士已經走曬,已經再無當年月頭已經講話月尾 62X 全冷等各位有成個月時間去影同坐,而家 73 加冷 71A 全冷,一個加冷前兩日先有人肯講,

響 B3 板貼文咪好囉,貼乜相都得,我又無講話係放車務消息,你又無得幻想係我放緊枓,完全 port 唔入,掂呀。

咁你可能記錯, 我無乜印象有參與過, 亦諗唔起所謂PC4053事件究竟係乜野
不過睇黎你都唔多會解畫, 要其他人估一大輪PC4053事件係乜...

如果你講到明係62x呢條線 全冷, 我當然無任歡迎亦唔會有意見
但若然好似今次咁, 睇怕會係變左類似 "新界西東九龍某條特別線"
寫車務消息寫到咁, 我都係個句, 寧願你唔貼...
可能我無其他人咁迷巴士, 車務消息早遲發佈 對我真係無影響...
但含糊其詞我就真係唔能夠接受, 尤其是係B0板...
B3板主要係多媒體分享, 放料為其次, 如果唔係寫得太明顯同現實不符, 我個人就唔會投訴既, 不過其他人就唔知喇...

admin79 發表於 2011-8-13 12:55 | 顯示全部樓層

回復 50# 的帖子

再一次說明, 喜歡又好不喜歡又好, 規定已寫明不可以猜燈謎式發佈車務文章
如果站友不接受此規定, 請向板主提議
本人接受 LR931 站友修改後文章
只係說再有同類文章站友將至少停板處理

而站友係本板投訴違規評分屬離題討論, 請 LR931 站友注意
站務文章
fokck 發表於 2011-8-13 13:00 | 顯示全部樓層
原帖由 teddybus 於 2011-8-13 12:53 發表
咁你可能記錯, 我無乜印象有參與過, 亦諗唔起所謂PC4053事件究竟係乜野
不過睇黎你都唔多會解畫, 要其他人估一大輪PC4053事件係乜...
如果你講到明係62x呢條線 全冷, 我當然無任歡迎亦唔會有意見
但若然好似今次咁, 睇怕會係變左類似 "屯門東九龍某條特別線"
寫車務消息寫到咁, 我都係個句, 寧願你唔貼...
可能我無其他人咁迷巴士, 車務消息早遲發佈 對我真係無影響...
但含糊其詞我就真係唔能夠接受, 尤其是係B0板...
B3板主要係多媒體分享, 放料為其次, 如果唔係寫得太明顯同現實不符, 我個人就唔會投訴既, 不過其他人就唔知喇...

你咁講都係想點著個火架姐。
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... 81412&extra=&page=1
查明後閣下無參與上文討論,原文部份已改。

離題了。
多啦A夢
teddybus 發表於 2011-8-13 13:09 | 顯示全部樓層
原帖由 fokck 於 2011-8-13 13:00 發表

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... 81412&extra=&page=1
離題了。

唔好咁講, 我何德何能?
不過都好欣賞你搵返有關討論, 以證明我無參與討論, 並作出修改...

原帖由 fokck 於 2011-8-13 12:36 發表
呢度唔係一條問題俾我我要寫個正確答案等你俾個剔號。而家係消息人士開文,原
來各位係老師批改人地寫既野? 係咪有少少邏緝謬誤呢? (唔怪得有 aPower 咯)
www.hkitalk.net& z# W) j. C/ y) q3 o
甚至我再寸 d,你開文問人地車務野,人地都係答一半模棱兩可既野,佢又唔係灌
水喎因為有人一睇就知講乜
,咁你睇唔明/想要清楚答案,係咪應該覆話「我唔滿意
. J9 W7 _) T% c9 D7 ?! M( {
你講 d 唔講 d 要我估,唔合格,重作!」?!

如果係自由創作當然無一份完整既model answer, 任得你天馬行空都得
但若然你寫既作既係一份人事調動消息, 我諗正常都知道要寫清楚邊個人會走, 邊個人會接任
呢個唔關咩野創作事, 係一份調動消息應有既format 同 requirement
同樣道理, B3板係多媒體分享, 當然係無明顯違規情況下你鐘意點寫都得
但呢度係B0板, 係消息發佈區, 我個人起碼會要求有詳細既有關資料...
間唔中都有人寫埋d 模稜兩可既車務消息, 我亦表達過呢個立場好多次
你聽就聽, 唔聽就算, 反正我唔介意做醜人見一次話一次
但我唔覺得你有資格話人有咁要求係唔用腦囉....

admin49 發表於 2011-8-13 13:53 | 顯示全部樓層

原帖由 fokck 於 2011-8-13 13:00 發表

離題了。

若同類文章出現於 B0 板,本人反而認為不涉及違規,
至少該主題裏面,樓主雖然用了一些比較特別的方式表達,
但仍能清楚的道出有關車務安排的詳情。
(本人當時雖然未有參與討論,但亦對以上文章有深刻印象)

板務人員針對的是一些刻意隱瞞,叫人「估估下」的文章。

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... p;page=1#pid2080465

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=556679

本人上任後,修訂政策,嚴格管制這類文章,正正就是由於上文當年引起的滿城風雨
(當時本人仍未上任B0板主)。本人雖然已向站長提出請辭並快將離任,但相信
繼任人和板助仍會維持一貫政策,站友貼文不得以刻意隱瞞及著人作無謂猜測為目的。
KC3555 發表於 2011-8-13 22:41 | 顯示全部樓層
原帖由 teddybus 於 2011-8-13 12:53 發表

咁可能我同你對資訊清楚既要求唔同
你認為有提供掛牌調動有幾多架巴士牽涉已經足夠
但我會覺得講得叫 "掛牌調動", at least 都要有甩牌車同上牌車資料先至叫完整
當然, 你覺得我話你含糊你唔喜歡既, 大可以投訴,  ...

〔以下純綷自己見解〕

第一:先睇標題,人地話新車上牌消息,並唔係話掛牌調動消息。
好似變左係閣下一廂情願要獲得掛牌調動。呢個爭拗只係同你自己期望不乎而發生。
樓主本身發文經過調整後問題不大,完全貼題。

第二:如果樓主本身只係收到一個消息,如果佢如實報導,
只係呢度又要俾Source,然而佢發現呢個Search Engine可以印證佢嘅消息,
但又唔肯定字軌次序啱唔啱,為左負文責,唔貼個字軌序號俾你地,
好心報下料,卻淪落到被人唾罵,咁以後真係想有人係度報料都難,
只係苦害呢度一眾板友。

人地料係咁多,又怕觸犯板規,起碼我知道兩條荔廠最多掛牌字軌係6C同42A。
p.s. 我初初仲以為係6C同42C。
事實上,我地係咪要咁樣扼殺一D板友,為左守規矩又穩陣報料呢?
咁就係本板一大個悲哀。

至少我留意到LR931呢位板友自從08年尾發過文以後,直到近來佢先發文。
佢本身總發帖量只有272篇,單憑咁嘅數字斷估佢都唔係經常參與的會員,
咪當佢少黎唔識野,初初唔知乜野叫模稜兩可,咁改後板主接受咪得囉。

七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
teddybus 發表於 2011-8-13 23:24 | 顯示全部樓層
原帖由 KC3555 於 2011-8-13 22:41 發表

〔以下純綷自己見解〕
第一:先睇標題,人地話新車上牌消息,並唔係話掛牌調動消息。
好似變左係閣下一廂情願要獲得掛牌調動。呢個爭拗只係同你自己期望不乎而發生。
-樓主本身發文經過調整後問題不大,完全貼題。

你既見解都合理既, 不過如果係咁, 我預期既會係每架新車上邊一條線
反正呢樣野係樓主之後post 既cap 圖入面都有顯示
我會assume佢係開文個陣已經知道...

第二:如果樓主本身只係收到一個消息,如果佢如實報導,
只係呢度又要俾Source,然而佢發現呢個Search Engine可以印證佢嘅消息,
但又唔肯定字軌次序啱唔啱,為左負文責,唔貼個字軌序號俾你地,
好心報下料,卻淪落到被人唾罵,咁以後真係想有人係度報料都難,
只係苦害呢度一眾板友。

咁樓主都可以就咁貼邊d 車掛邊條線
如果淨係知道幾多架新車會上牌, 我唔覺得呢個消息係完整, 咁倒不如唔好貼...
有陣時唔係你一句: "我好心報下料" 就大條道理, 唔容許其他人批評...
正如做論文, 你唔肯定個樣野o岩唔o岩, 你都唔會寫落去論文度啦...

人地料係咁多,又怕觸犯板規,起碼我知道兩條荔廠最多掛牌字軌係6C同42A。
我初初仲以為係6C同42C。
事實上,我地係咪要咁樣扼殺一D板友,為左守規矩又穩陣報料呢?
咁就係本板一大個悲哀。

問題係你有呢個knowledge, 唔代表其他人都有, 結果就搞到有人估錯...
我到而家都唔明白點解要係一個消息發佈既地方貼一篇要人估既文章
又要報料又要穩陣, 呢個世界邊有咁兩全其美既野?
何況令人有機會估錯解錯既所謂消息, 我唔認同係 "穩陣報料"...
公司機構既人事變動消息會唔會玩暗示要人估邊個離職邊個接任?
FD5410 發表於 2011-8-14 00:05 | 顯示全部樓層

原帖由 LR931 於 2011-8-13 12:47 發表

其一, 每個人表達方法唔同, 有人鐘意直接D, 有人鐘意婉轉D, 請尊重表達者的意願,
請勿就方式, 格式過份規範人地出文, 好意坐監填表式的方式會另一部份人不願意再在這裡貼文
其二, 我咁貼文本身有咁的含意, 你唔理解 ...

的確我地係要尊重表達者個意願
但我會覺得表達者響表達既同時,應該要理解一下自己出個訊息人地明唔明先
一個訊息係應該令大部份人明白,
但就咁睇,就係大部份人都唔太明白
暗示我唔反對,但個方式好重要,起碼要閱文者有相關知識
如果大部份人都唔明白既,呢個訊息只會變得無意義...
(Show blocked user - 張生無限輪迴)