hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 真正考驗14D第一日
開啟左側

[問題] 真正考驗14D第一日

dennisung 發表於 2011-9-1 16:54 | 顯示全部樓層

今日7:30起秀茂坪商場巴士站等車(11C往觀塘方向)
見到一架頂晒閘既龍仔埋站(當然係我地既主角14D)
佢已經無入到巴士總站入面既巴士站度(聰明的做法 )
九記真係要換十二米車LA
GM 發表於 2011-9-1 16:58 | 顯示全部樓層
以舊巴作風,肯開線都算係咁
除左改用12米車
亦可考慮加班,
先在28A抽一位司機,用原本11米車行
始終一班車太少
常備TCU 出行唔洗怕
Quanta 發表於 2011-9-1 17:19 | 顯示全部樓層
九巴唔係話佢安排咗 30 架後備巴士咩?
見 14D 頂閘都唔即刻拎一兩架來加班

定還是, 係有後備巴士, 但其實唔夠人揸?

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
da54 + 1 good point

查看全部評分

DK704_3N133 發表於 2011-9-1 17:30 | 顯示全部樓層

回復 20# 的帖子

但是14D係流水線,930A係公路特快線。
930A頭班可以找個人跟車,斷估唔會荃灣落車ga。
14D就算第三個站頂左閘,難保第五個站落一半?
如果以930A套落14D就真係唔多公平。
支持遷拆尖碼及灣碼巴總
gn3509 發表於 2011-9-1 17:40 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2011-9-1 14:35 發表

如果唔用單層,可能到今日都未有得加班

P.S. 根據運輸署紀錄,此線到現時為止仍然有單層用車,新巴派全雙層其實可以話係額外服務。

唔知道閣下係咪好敵視城巴,如果下下都係陰謀論咁好難討論落去架喎。
我只係講一 ...
要谷客加班既,用33xx都實夠
要用單層用足兩個月迫班客做沙甸魚谷客加班,真係辛苦晒喎

陰唔陰謀,觀點與角度啫,如果我呢啲叫陰謀論,用單層原來係用心良苦既又係咩論?
今期流行:690是原罪
平田 發表於 2011-9-1 17:57 | 顯示全部樓層
最慘係九巴唔快啲加班,啲客就流失哂!

最實際係全日服務,晚上可以收八點。
GM 發表於 2011-9-1 18:21 | 顯示全部樓層

回復 26# 的帖子

對舊巴而言,
莫講話全日服務
就算加多幾班都難
而家好多線都仲有長收字軌(部分依D線都可以頂閘 )

要全日服務,.涉及的司機就更多
相信要萬眾一心,捨棄『山頭主義』同叫幾飛『一條線都不能少』的想法
透過大型路線重組騰出資源才能成事
常備TCU 出行唔洗怕
GU9338 發表於 2011-9-1 18:21 | 顯示全部樓層
原帖由 平田 於 2011-9-1 17:57 發表
最慘係九巴唔快啲加班,啲客就流失哂!

最實際係全日服務,晚上可以收八點。

非繁有幾大需求 ?
好似 15A 咁吉車遊街就 ..
請用文明來說服我。
da54 發表於 2011-9-1 18:24 | 顯示全部樓層
原帖由 DK704_3N133 於 2011-9-1 17:30 發表
但是14D係流水線,930A係公路特快線。
930A頭班可以找個人跟車,斷估唔會荃灣落車ga。
14D就算第三個站頂左閘,難保第五個站落一半?
如果以930A套落14D就真係唔多公平。 ...

我無打算直接比較,但 Quanta 兄係樓上亦指出左重點。

14D 只有一班車,亦即係尾車,打爆左上唔到就係咁先,
你話係咩論都好,總之我覺得安排士啤車 stand-by 對乘客而言係負責任的表現。
正如九巴 6A, 70 尾日尾班車有車 stand-by 都係負責任的表現。

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
12A + 1 好點好點

查看全部評分

至於你們信不信?反正我信了
平田 發表於 2011-9-1 18:46 | 顯示全部樓層

原帖由 GU9338 於 2011-9-1 18:21 發表

非繁有幾大需求 ?
好似 15A 咁吉車遊街就 ..

油塘需求應該都有,我諗會比15A好好多。

但係九巴肯先算!