hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 亞公角街追尾事故 (第二回)
開啟左側

亞公角街追尾事故 (第二回)

rickywk 發表於 2012-4-16 14:20 | 顯示全部樓層

力度都幾大,部大龍連龍門架都移位,真係好彩有水箱頂一頂,若果唔係實入肉
av335 發表於 2012-4-16 14:21 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2012-4-16 13:29 發表

最好快D上馬..而家亞公角街, 仲有馬鞍山路錦泰對出, 真係隨時炒鑊杰~~~

都係多得呢邊D居民所賜~~

最起碼應該執走87D, 40X, 85M, 89D/89P先~~呢4/5條都有替代品既~
86K可以既話最好執走埋~ ...

hkbw先生 請問住富安就得罪了你了嗎?

當然 我認為亞公角街路線係有優化的空間
可是請你不要把所有責任推到富安區議員/住富安+錦泰的人
請問近年RDP九巴/運輸署有提過有關的建議嗎?

PS 我今早是坐出事巴士後一班的85K
victorwong888 發表於 2012-4-16 14:22 | 顯示全部樓層
後車女司機可能當時在發夢,
或者是車速太快導致意外
GR614 發表於 2012-4-16 14:27 | 顯示全部樓層

原帖由 段飛 於 2012-4-16 13:51 發表
請問2架車現時拖左去驗車中心定九巴車廠?
新聞話AV九巴自行拖走,3AD要去驗車中心

我諗緊會唔會係架AV碌車碌得慢得濟,所以架3AD推佢?
セブンアイランド大漁
hkbw 發表於 2012-4-16 14:35 | 顯示全部樓層
原帖由 av335 於 2012-4-16 14:21 發表

hkbw先生 請問住富安就得罪了你了嗎?

當然 我認為亞公角街路線係有優化的空間
可是請你不要把所有責任推到富安區議員/住富安+錦泰的人
請問近年RDP九巴/運輸署有提過有關的建議嗎?

PS 我今早是坐出事巴士後一班 ...

咁講, 我冇拉錦泰個邊D居民落水..因為成件事既始末就只係關班富安居民事~

近來RDP/九巴當然冇提出呢件事, 因為呢單野係十幾年前,連錦泰都未有既時候發生至今~
住係馬鞍山十來廿年既板友對呢件事一定唔會陌生~

當年, 連馬鐵都未有, 九巴/運輸署老早已經傾緊將大部份線路拉離亞公角街~~~區區都ok, 就係富安話唔好~
話會令佢地選擇少, 話改線令佢地好不便~

到唔記得左係五年定六七年前, 運輸署再一次舊事重提, 原因係要把錦泰上馬鞍山路既支路封閉~
個陣時欣安都未動工~ 點知又係富安個邊既區議員連同居民一齊力阻~

所到而家馬鞍山路富安段都仲係70km/h, 仲多左個危險位~ 亦令馬鞍山大部份線路都仲係要在亞公角排隊~~

嚴格來講, 我唔會反對你話富安既區議員+居民得罪一班馬鞍山居民~~的而且確因為佢地而令今時今日
個段路咁奇怪~

殺雞焉用牛刀?!
hkbw 發表於 2012-4-16 14:38 | 顯示全部樓層
原帖由 GR614 於 2012-4-16 14:27 發表
新聞話AV九巴自行拖走,3AD要去驗車中心

我諗緊會唔會係架AV碌車碌得慢得濟,所以架3AD推佢?

印象中8202掛牌司機都唔係慢個隻~

又再諗諗..富安出來燈位, 3AD照計要跟得上部AV, 一係85K停左亞公角個站...一係停左燈, 如果唔係要咁樣前後車法都難D~
殺雞焉用牛刀?!
av335 發表於 2012-4-16 15:08 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2012-4-16 14:35 發表

咁講, 我冇拉錦泰個邊D居民落水..因為成件事既始末就只係關班富安居民事~

近來RDP/九巴當然冇提出呢件事, 因為呢單野係十幾年前,連錦泰都未有既時候發生至今~
住係馬鞍山十來廿年既板友對呢件事一定唔會陌生~

當 ...

即係咁, 2000年果份方案係咁:
86C, 299呢D無替代既線都全部要搬走

85C及681搬出恆康街, 改行錦泰
如果你話恆耀都贊成, 明顯地說不過去

如果因為我在2000年反對呢份綑綁式方案而令你不快
我不反對你繼續憎我
hkbw 發表於 2012-4-16 15:17 | 顯示全部樓層
原帖由 av335 於 2012-4-16 15:08 發表

即係咁, 2000年果份方案係咁:
86C, 299呢D無替代既線都全部要搬走

85C及681搬出恆康街, 改行錦泰
如果你話恆耀都贊成, 明顯地說不過去

如果因為我在2000年反對呢份綑綁式方案而令你不快
我不反對你繼續憎我 ...

85C/ 681並非綑綁式方案之中其中一部份~

馬鐵通車之後仲有個方案, 只係將有替代既路線搬走, 一樣都係過唔到富安那一關~

後來唔知邊個竟然走去反建議681行亞公角街~

你提起呢個方案, 令我諗起當年另一個方案, 將89D, 87D等等通通行西沙路直出, 恆耀安線全部唔駛繞去88區~
後來當然係變左而家恆耀線兜圈, 其他線照行恆康街~~

老實講, 搬線離開亞公角, 由九十年代講到2000年, 到馬鐵通車...時至而家..一樣係停濟不前~

殺雞焉用牛刀?!
.KD.8283. 發表於 2012-4-16 15:32 | 顯示全部樓層
睇相個衝力都幾大 ...
部大白龍個前碌上面有條痕係度,,,會唔會係意外搞到咁樣....

希望傷者早日康復 ...
da54 發表於 2012-4-16 15:40 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2012-4-16 12:26 發表

部8202停到咁..就算被人推前都唔會過半米~

八半長..部3AD就12米.. 真係停得好急~

又真心請教兩個物理學問題,希望閣下指教
1. 如何可以從「8202停到咁」看得出「就算被人推前都唔會過半米 (50cm)」?
2. 如何從煞車痕的長度看得出煞車急不急?或者這樣問吧:八米半的煞車痕和二十米長的煞車痕,那一個象徵停得較急?
(因為我一直以為有煞車痕不論長短都是停得急,長短只是反映後車開始急煞時的速度)

P.S. 我沒有否定意外是因為前車突然埋站而引發
至於你們信不信?反正我信了