hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 沙廠新一輪攪珠
開啟左側

沙廠新一輪攪珠

HM2767 發表於 2012-4-27 22:28 | 顯示全部樓層

原帖由 petcity 於 2012-4-27 22:13 發表
我冇任何資料,就算有我亦有權去報唔報

只不過當近日都出現來自呢個網既資料誤報,反而有人報岩既下下俾人質
疑,我想問公平咩?

呢期形勢好多地雷咁,你可以當我寸人,但當因為咁而招致自己有所蝕底
唔好怨,報得預左要負風險,我 ...

所以我覺得係唔係都話o左人o地錯先好唔公平~
Aren't you glad?
tkf_2005 發表於 2012-4-27 22:30 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2012-4-27 22:13 發表
我冇任何資料,就算有我亦有權去報唔報

只不過當近日都出現來自呢個網既資料誤報,反而有人報岩既下下俾人質
疑,我想問公平咩?

呢期形勢好多地雷咁,你可以當我寸人,但當因為咁而招致自己有所蝕底
唔好怨,報得預左要負風險,我 ...

咩理論...???

我有冇來錯地方...咁似小學生被罰情形o既?,
"小明夠做錯啦,又唔留佢堂,等我下次係咪都篤小明出黎先..."

定係咁岩近日有套新電影,有關復仇O既題材而無限上綱...??

咁搞法,咪個個質疑埋一份囉...
睇下幾時冇人肯報掛牌資料~...

時間証明一齊,
係流o既,就點係流.
唔洗係度大玩復仇大計...

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
petcity + 1 like你呢句:咁搞法,咪個個質疑埋一份囉 ...

查看全部評分

petcity 發表於 2012-4-27 22:34 | 顯示全部樓層
Wright---AVW16 發表於 2012-4-27 22:51 | 顯示全部樓層

原帖由 S3V3 於 2012-4-27 20:44 發表
仲有批ATEE做乜甩晒?調廠?

堆ATEE仍然全數留係沙廠

不過沙廠就算想幫85M同286M加金都唔需要用D咁正既車掛,而且仲要犧牲680去成全(利申:雖然680經我樓下,但我絕對唔會用佢)。85M個度直接係81C換兩部六波直比佢已經攪掂,唔夠數可以再同城隧車調;而286M,沙廠剛食左三隻新蛋,套三部AVW出黎上286M剛剛好。而269D又係可以直接同49X對掂三部龍dent就OK,冇需要攪到81

總括而言最近兩次調動既安排都極度令人費解+覺得唔舒服
hkbw 發表於 2012-4-28 00:37 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2012-4-27 22:34 發表
我冇話佢錯,若然用詞有所誤會,先道歉

至於理論?應該咁講,錯與否到個日咪知,但報料
冇講明資料來源就俾人審犯咁問,你高興嗎?又咁講
點解年份網我唔質疑得呢?

按:
年份網個主人多年前都有聯絡,可惜小弟有一嗜好就係得罪人
你可 ...

公平D講句, 而家ITALK既料已經少得可憐~~

至於原因, 你講既冇錯係原因之一, 但另一些板友講的也沒有錯的~~

有些板友沒有一手料, 就咁CTRL C + CTRL V , 沒有確定資料對錯的情況下轉載,
中地雷時, 就被人質, 甚至停板~~ 到後來板友群起要報料時提供資料來源~
冇的話板友們就抱著質疑的態度, 群起攻之~
亦因為咁, 有一手料既板友自然唔會想報料~~咁講真, 又唔係寫論文, 新聞資訊呢D, 好難下下有SOURCE,
你唔信我我做乜要講你知, 換來一肚氣~

以前BDB, 甚至六七年前既ITALK, 板友報料同埋收料就係當風咁收, 當風咁報~~
有時有出入就在所難免, 為阻嚇一小撮亂報流料既人攪到血流成河, 矯枉過正, 係咪都殺,
最後咪攪到好似而家咁, 料少冇人報~ 就算有人報都係報夢咁玄, 何必呢?!

殺雞焉用牛刀?!
petcity 發表於 2012-4-28 00:47 | 顯示全部樓層
hkbw 發表於 2012-4-28 01:00 | 顯示全部樓層

原帖由 petcity 於 2012-4-28 00:47 發表

咦,你講緊你自己?文我懶得搵,當年某新車啟航606www.hkitalk.net$ E9 p# q0 }5 Z# h% |! x6 j3 N
唔知邊個係度質疑人呢?結果搞到其中一位消息人士自: {) S3 e& D8 Z% r3 m6 j' C1 x
此跟呢度say goodbye- G2 m7 Q# K3 R) L3 s
www.hkitalk.net4 `" M2 f# E, t: ~
希望我記錯喇hkitalk.net' p* L, ?# ~4 u1 O. k

- k0 E. F2 r8 b/ ahkitalk.netbtw,報料,甚至報特見點都有責任,唔可以為求要威轉載加句人地料/ [8 y  ^" h1 r7 e7 g. P9 T
好喇,中你就好威威,中蕉皮就話人地累你hkitalk.net# f6 M% F( m3 O

6 |+ l) _) {$ ^- W巴士,鐵路,生活講到尾係唔同年代既巴迷心態同責任感,或者可以扯到成個社會大部份年青人
. `; m) o' l# L# q) ]( \& kwww.hkitalk.net我唔係要歧視標籤,但往往中招俾人因為咁圍攻既,絕大部份都係年資較淺/
6 J* [* Z; Q; @7 b' _/ ?巴士,鐵路,生活年紀輕一群,你報唔報絕對有自由,但報得一定預左風險,早年87B全冷加金
' h7 N, q* v9 B4 owww.hkitalk.net我知道料報出黎,老實講都驚會有問題,報得出就預左有問題要自己負責任/ `0 s3 K; p/ a6 Q* v6 Z# m8 o  x
巴士,鐵路,生活# Q( `6 |, D$ L3 y& x( W7 ^
打個比喻,兩個小情人兩情相侻情到濃時發生關係,冇做安全措施,兩邊都預要3 D; G# Y3 w! |: K# F
負隨時搞出人命責任,真係出事兩邊有冇得賴對方仲咩唔做好預防措施或者仲巴士,鐵路,生活5 d2 s& O5 e1 O6 a, D
咩要引誘自己搞出咁既結局出黎,就算有人真係裝你彈弓,你自己做之前冇諗清楚1 B- `, A% [7 S3 J  ~
就去,出事時你可以冇責任負咩?有好多野真係有人用支槍逼你做咩

咁我諗你應該記錯都得了~~小弟近年都唔太理巴士呢D野~~606兩部新車更加影都未影過, 亦都冇興趣去理~
(不過咁, 小弟倒有印象有一期大家鍾意發夢, 係個板寫一D只有一些人睇得明既火星文係度要人估,
呢D咁小家既野, 一係唔好寫係個板, 寫得係個板又要人估估下, 顯得識睇既人好似叻D呢件事呢,
我就點都唔認同, 甚至覺得呢D人唔報好過報..要報就寫清寫楚)

我諗而家唔係威 OR 蕉皮既問題~ 而係一些事情矯枉過正, 最後只係攪到呢個場玩完~

道理好簡單, 如果大家仍然只係為左自己威/ 睇人地點樣報錯料被停板既, 請便~
冇人想幫個板既話, 我諗呢度好快會玩完(某程度上, 好多人都覺得呢度已經"玩完")~

至於責任感問題~~老實講, 當年BDB年代, 一樣有既者~ 視乎新一代肯唔肯被培養, 同時
老資歷D既又肯唔肯去講~~

有好多都係老生常談既問題, 但只談不做, 沒結果的~

殺雞焉用牛刀?!
admin87 發表於 2012-4-28 01:04 | 顯示全部樓層

回復 15# 的帖子

現作以下回應︰

1. 本板歡迎轉載消息, 亦沒任何限制。
有時轉載消息有誤, 只要及早澄清並更正, 本人認為只屬小問題, 可以接受。
如有需要作出處分, 亦會盡量輕判。

2. 至此為止, 只有兩名站友因發放錯誤消息被重判30天。
有關站友明知消息有誤, 本人亦已給予充裕時間, 仍沒作出更正或澄清。

3. 本人一向認為, 質疑消息準確與否, 應自己先提出證據。
本人會繼續注意無理質疑別人消息的問題, 不排除重罰屢勸不改之站友。

4. 翻查近半年紀錄, 猜謎式報料已絕無謹有。
如覺得消息難以理解, 可報告站務人員處理。

B0板主
admin87
3ASV174 發表於 2012-4-28 01:50 | 顯示全部樓層
其實講咁多野,只係根本有 d 人唔明白遊戲潛規則係點。

做左呢度好耐 CD-R 先有 account,但其實有上開黎一排既人應該都睇得出,
邊o的人係根本真係有 source,邊 d 人係抄人地,
咁你有 source 當然可以想放就放,唔放就唔放,以前一向都係咁。
所謂 source,人地真係有內部電腦撳出黎,或者接近消息人士,唔係無情白事上網抄出黎既,點解始終有人唔明?
後來唔明點解佢地成日俾人問 source o係邊,想人點答?話俾你知自己做咩位,點解有得撳黎睇?

有 d 朋友明明自己根本就無渠道收到風,但係又想威,
就真係搵坑渠料貼出黎,有風o係手既朋友一睇就知係咪真,所以呢 d 人先會俾人質,
但佢地唔明白點解自己要俾人質,所以次次見有人放料又懶醒走去質返人,
o係度拗唔公平,做咩自己俾人質得,自己唔質得人。

拿,即係咁,呢個世界人人有唔同角色,
有料先有得放料,無料咪乖乖地睇人放料囉,明明自己係男人做咩要試下大肚?

有 d 聖經網站早就開始有心放蕉皮,
一係專登寫錯字軌,一係專登一部車上兩條線,根本睇得出架啦,
難得又有人唔用腦 Ctrl + C and Ctrl + V,
呢班施主成日咁堅持唔肯休禮拜,結果咪唯有停版被休息下。

評分

參與人數 8aPower +6 HugeC +8 收起 理由
tamm2005 + 1 正解
edhong + 1 透! 無曬apower, 下次補
GK9636 + 1 + 1 世事給你看透!
Jaso0n2010 + 1 + 1 Like~
homanho + 1 + 1 正解
MP6513 + 1 + 1 Good Point !
AP38 + 1 + 1 中 !
GF2158 + 1 + 1 講得好

查看全部評分

da93 發表於 2012-4-28 02:09 | 顯示全部樓層

empty,請移除