hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 沙廠新一輪攪珠
開啟左側

沙廠新一輪攪珠

GF2158 發表於 2012-4-28 02:35 | 顯示全部樓層

呢份資料應該係正確既
據聞今次係大執車, 呢度只係第一波

好多人都唔明白咩叫"無料唔好扮有料"
最鄙視既就係果D一味係度抄既人
咁有本事既咪自己走去做資料來源囉
金雞退貨果PART到而家都無人夠膽貼
樓主咁勇氣可嘉, 建議係度QUOTE埋出黎
不過最終無人會覺得呢D功勞係你, 因為你都係抄番黎
我果句簽名檔真係用到今時今日都仲咁岩用
巴士迷....真係過癮=__=
da93 發表於 2012-4-28 02:45 | 顯示全部樓層
原帖由 GF2158 於 2012-4-28 02:35 發表
呢份資料應該係正確既
據聞今次係大執車, 呢度只係第一波

好多人都唔明白咩叫"無料唔好扮有料"
最鄙視既就係果D一味係度抄既人
咁有本事既咪自己走去做資料來源囉
金雞退貨果PART到而家都無人夠膽貼
樓主咁勇氣可嘉 ...

今晚已經見一架ASU行281A,
唔記得左咩車牌,
但肯定本身係沙田廠既車...
 樓主| LD9156 發表於 2012-4-28 10:38 | 顯示全部樓層
是日PK3161同RE2162已到286M報到
hkbw 發表於 2012-4-28 11:50 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV174 於 2012-4-28 01:50 發表
其實講咁多野,只係根本有 d 人唔明白遊戲潛規則係點。

做左呢度好耐 CD-R 先有 account,但其實有上開黎一排既人應該都睇得出,
邊o的人係根本真係有 source,邊 d 人係抄人地,
咁你有 source 當然可以想放就放,唔放就唔放,以 ...

調返轉睇,當所謂既消息人士唔鍾意係度放料,我又睇唔出轉載資料有甚麼問題。只要寫明係轉載便成。所謂潛規則,只係保障個d所謂有料人士。網上放料好威咩?唔覺。心理學都有寫到呢類網上的behavior 。
而家係有料既唔放(這個是個人的自由),見人轉載料就勢要人地停板離場。呢類行為,個人認為比純粹抄襲更冇品。
殺雞焉用牛刀?!
da93 發表於 2012-4-28 11:57 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2012-4-28 11:50 發表

調返轉睇,當所謂既消息人士唔鍾意係度放料,我又睇唔出轉載資料有甚麼問題。只要寫明係轉載便成。所謂潛規則,只係保障個d所謂有料人士。網上放料好威咩?唔覺。心理學都有寫到呢類網上的behavior 。
而家係有料既唔放(這 ...

算了吧...同枱食飯,各自修行...

大家都知大家係成年人...
有D野點做自己諗...

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
BMWE90 + 1 exactly what i want to say, pointless

查看全部評分

KG1428 發表於 2012-4-28 12:29 | 顯示全部樓層
雖則85M,286M就可以加金
但曦牲了85C的2部金車
da93 發表於 2012-4-28 12:36 | 顯示全部樓層

原帖由 KG1428 於 2012-4-28 12:29 發表
雖則85M,286M就可以加金
但曦牲了85C的2部金車

咁有時我覺得有D線真係唔需要咁多金...
以前歐三豬都可以大量分佈俾唔到線既時候,
點解今日既直梯唔可以呢?

衰D講,
我真係想87D果D直梯換番做架白板...
fokck 發表於 2012-4-28 12:36 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2012-4-28 00:47 發表
咦,你講緊你自己?文我懶得搵,當年某新車啟航606
唔知邊個係度質疑人呢?結果搞到其中一位消息人士自
此跟呢度say goodbye

希望我記錯喇

原帖由 hkbw 於 2012-4-28 01:00 發表

咁我諗你應該記錯都得了~~小弟近年都唔太理巴士呢D野~~606兩部新車更加影都未影過, 亦都冇興趣去理~
(不過咁, 小弟倒有印象有一期大家鍾意發夢, 係個板寫一D只有一些人睇得明既火星文係度要人估,
呢D咁小家既野,  ...

咁我百分百肯定係馬先生你閣下自我失憶了,原文證據:
http://wwww.hkitalk.net/HKiTalk2 ... 2&page=4#pid1820104

自呢件事之後,該文樓主 (九龍灣廠消息來源) 即刻收起所有預早車務消息,
東九龍消息來源自此長期被堵塞,永遠都慢另外三大廠半拍!

呢篇文既樓主小弟絕對支持佢作為消息來源放消息,但最可惜當年有人可以早
一個月發放 62X 準確全冷日期既年代已經永不復見了。

評分

參與人數 11aPower +9 HugeC +10 收起 理由
S3BL100 + 1 + 1 多謝踢爆
kay + 1 + 1 靚抽
edhong + 1 失憶
ben2004 + 1 + 1 準確捕捉
LR931 + 1 + 1 唔知會唔會話果日回文果個唔係佢自己 ...
GR1473 + 1 + 1 你贏了
tamm2005 + 1 data先係王道
GK9636 + 1 + 1 又一今日的我打倒昨日的我!
~誰@359~ + 1 + 1 東九龍巴迷真係多謝晒
ATE24 + 1 + 1 秒殺失憶人士
petcity + 1 技術性擊倒

查看全部評分

多啦A夢
LR931 發表於 2012-4-28 12:51 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2012-4-28 11:50 發表

而家係有料既唔放(這 ...

你睇唔出轉載資料有甚麼問題唔等如無問題, 你不如睇返下呢度某D版友的態度...

先講一手料, 其實一手料的來源, 都係九巴某D內部系統通告等, 屬於"機密"資料, 本來就唔預對外開放
你下下問人地來源都唔知點答你好, 反而人地比得來源果D都已經係N手, 如某某網站等
既然係N手, 本人即係無能力証實倒有無錯漏
以咁睇法, 你信D"有來源"的資料?
就小弟而言, 問來源係多餘的, 只會令"親者痛仇者快"
我都話過, 我作篇流野, 求其加個來源係咪就等如可信? <- 呢種做法好似發生過

再黎講一下資料的覆蓋性
有D人放料, 有其擔心原因, 所以放料只會局部性放, 其一係保障來源, 其二係保障自己(癈事D UNCERTAINTY誤導大家)
又或者我得的料本來就未齊, 例如某D字軌星期6日收車, 根本睇唔倒換左乜車等
於是放料就會變得局部, 例如ASU會過廠, 又例如20架新車比晒6C 42A分等等
呢種資料唔齊全的料, 在幾年前的ITALK其實已經好難得有人貼出黎
唔知衣家D巴迷係咪比人種壞左定點, 成日問人個FULL VERSION
"你知道就唔好收收埋埋" "貼D唔貼D不如唔好貼啦" 等等......
呢D絕對會趕有料人士走

巴迷聖典
而家誇張到真係恐佈, 巴迷聖典有就係金句, 無果D你貼出黎就質疑你
大家唔MATCH就一定係聖典岩
大家不妨睇一下巴迷聖典今個月E42換車, 同本版版友貼的龍運換車對比下
真相只得一個, 唔係聖典岩就係版友岩
如果ITALK版友覺得聖典岩晒齊晒, 根本唔駛B0版, 變成聖典討論版咪算囉, 大家光明正大咁炒, 光明正大咁討論仲好

資料轉載問題
衣度有好多版友可能覺轉載無乜問題, 反正個個都知個網址, 轉唔轉你都知D內容架啦
呢樣野其實就係"版權"的精髓, 這裡我井不是要說會侵犯人地版權乜乜, 只係想講佢背後的原因
用個簡單D的講法比大家理解下, 如果ITALK呢度有位人兄好勤奮
聖典有乜抄乜, 有咩update第一時間抄過黎同大家分享, 呢度仲有幾多人會去睇聖典?
呢度有得睇有得講, 根本無需要再去睇聖典, 咁人地咁辛苦整個聖典出黎做乜?執得啦
小弟都承認我會用翻版, 因為正版太貴
但去人地個網唔駛錢架, 去一去支持正版有幾難?
呢樣野小弟深有感觸
前兩年小弟個壇個search engine係公開比大家用架, 相信用過的版友都會覺得有一定程度方便倒大家
你只要註冊個Acc幾本上就用得, 我整個engine出黎本來就係要益街仿
無奈我呢頭改Data, 果頭已經有人貼ITALK, 咁我咁辛苦為他人做嫁衣為乜?
我開得個壇, 就要為自己壇友利益負責, 全部野ITALK睇倒駛鬼去我個壇咩
唔係我想關閉公眾版search engine架, 係你地逼我架咋
我個壇免費架, 連廣告都無架, 申請個Acc入黎睇下有幾難?

蕉皮問題
近日有好多蕉皮浮現, 大家不妨諗下, 人地點解要放蕉皮扇你

小弟多言了....

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +2 收起 理由
GK9636 + 1 + 1 同情。
ben2004 + 1 + 1 準確捕捉

查看全部評分

imary 發表於 2012-4-28 14:04 | 顯示全部樓層

所以D新資料我已經收起曬
又要用時間打字 又要應對你地質疑
你地咁鍾意咪淨係睇年份網囉
又唔見D年份迷去年份網問下資料來源....
天色已漸沉   落日如霧燈深深深